Birden'den Anayasa Değişikliği Yorumu
Danıştay Başkanı Birden : "Anayasa Değişikliğindeki Görüşlerimizin Bazıları Oldu, Bazıları Olmadı"
SAMSUN'a gelen Danıştay Başkanı Mustafa Birden, siyasi kesimin aralarındaki yetki aşımı tartışmalarıyla ilgili birşey diyemeyeceğini söyleyerek, "Nereye ne kadar, neyi söyleyeceğimizi tartarak söylüyoruz. 'Bu kanunun bu hükmü uygun değil, bu hükmü uygun' diye. Mesela biz Anayasa değişikliği ile ilgili bir sürü görüşümüz var. Bunlar 'olsun' dedik. Bazıları oldu, bazıları olmadı. Bunlar karşılıklı fikir alışverişi yapılarak çözümlenecek şeyler" dedi.
Dün akşam tarifeli uçakla Samsun'a gelen Danıştay Başkanı Mustafa Birden geceyi burada geçirdikten sonra bugün Vali Hüseyin Aksoy'u makamında ziyaret etti. Ardından Adliye Sarayı'na giderek Başsavcı Canip Yetişir ile görüştü. Burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin "Yargı ile siyaset arasında tartışmalar yaşanmasının nedenini" sorması üzerine Danıştay Başkanı Mustafa Birden, "40 küsür yıllık yargıçım. Daha önce neysem bugün de oyum. Arkadaşlarım da öyle. Başladıkları gibi bu mesleğin onurunu, şerefini, bilerek bunlarla yetiştiler. Bunlara göre karar verdiler. Yani hiç kimse toplumda böyle huzursuz ortamın olmasını istemez. Bunlar hukuki tartışmalardır. Biz fikrimizi değişik cephelerde söyledik. Bu konuda çözüm olarak 'bunu düşünüyorduk' dedik. Bunun ötesinde kanun çıkarma yetkisi parlementonundur. Kanunlar meclisden geçer. Biz bunlara bir şey yapamayız" dedi.
DANIŞTAY VE YARGITAY GÖRÜŞLERİNİ BELİRTMEK ZORUNDA
Sadece yüksek yargıyla ilgili bir oluşum süreci içerisinde düşüncelerini söylemek zorunda olduklarını dile getiren Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Danıştay ve Yargıtay'ın 1.5 asırlık yüksek yargılar olduğunu belirtti. Yüksek yargının kendini hiçbir şeyden soyutlayamayacağını kaydeden Birden, "Devletin çalışan önemli kurumlarından ikisidir. Onun için bu konuda yargının olumsuz etkileme gibi bir şeyi olamaz. Çünkü insanların, devletle-vatandaş veya vatandaşla-vatandaş arasındaki uyuşmazlıklarını çözüyor. Yüzbinlerce ihtilafı çözüyor. Bunların arasında tabiki beğenilen olur, beğenilmeyen olur. O ayrı bir konu. Kendi hukuku içinde çözümlenir. Zaten yargının varlığı, o yargının devletin temeli olmasının nedeni vatandaşlar arasında veya vatandaşla devlet arasındaki uyuşmazlık çözümlensin diye gayret sarfediyor olmasıdır. Onun için yargı vatandaştan kopuk bir şey değil. Bilhakis vatandaşa hizmet etmek için kurulmuştur. Bu nedenle böyle siyaset çatışması diye algılamaktan ziyade; bir hukuki, bazı tasarılar hakkında Danıştay, Yargıtay görüşlerini belirtti. Zaten belirtmek de zorunda. Bu anayasal bir kurum olarak onun görevi" diye konuştu.
DEĞİŞİKLİKLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİMİZİN BAZILARI OLDU BAZILARI OLMADI
Kendi göreleriyle ilgili her türlü düzenleme hakkında düşüncelerini sadece söylediklerini kaydeden Danıştay Başkanı Mustafa Birden, başka bir şey yapmadıklarını belirtti.
Siyasi kesim ile yargı arasındaki yetki aşımı konusundaki bir soruya da cevap veren Birden, "Siyasi kesimin değerlendirmesine ben birşey diyemem. Ama biz de 40 yıl çalıştık bu meslekte. Tabiki nereye ne kadar neyi söyleyeceğimizi tartarak söylüyoruz. 'Bu kanunun bu hükmü uygun değil bu hükmü uygun' diye. Mesala bizim anayasa değişikliği ile ilgili bir sürü görüşümüz var. Bunlar 'olsun' dedik. Bazıları oldu bazıları olmadı. Bunlar karşılıklı fikir alışverişi yapılarak çözümlenecek şeyler" diyerek şöyle devam etti :
"FİKRİMİZİ SÖYLEMEK DURUMUNDAYIZ"
"Tabiki kanunu biz çıkarmıyoruz. Ama fikrimizi de söylemek durumundayız. Ne söyleyeceğimizi de tartarak, biçerek hukuk adına ne gerekiyorsa onları yaptık. Ama kabul edilir edilmez. Anasaya sürecinde düşüncelerimizi söyledik. Anasaya da değişti. Yeni hukuki bir değişiklik, hukuki bir süreç olunca yine söyleyeceğimiz, hukuka uygun olarak savunduğumuz fikirler varsa savunuruz."
Başsavcı Yetişir ile görüşmesinin ardından Danıştay Başkanı Mustafa Birden Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Çetin Aday'ı da ziyaret ederek bir süre görüştü.