Birinci Kalkan Balığı Şenliği
Sakarya'nın Karadeniz sahilinde yer alan ilçelerinden biri olan Kocaali ilçesi Türkiye'de ilk kez düzenlenen bir etkinliğe imza attı.
Sakarya'nın Karadeniz sahilinde yer alan ilçelerinden biri olan Kocaali ilçesi Türkiye'de ilk kez düzenlenen bir etkinliğe imza attı. Birinci Kalkan Balığı Şenliği büyük katılımla gerçekleşirken amatör balıkçıların oltalarına ise 1,5-2 kilogram ağırlığındaki kalkan balıkları takılırken yakalan tüm balıklar Karadeniz'e geri bırakıldı. Organizasyon bundan sonra geleneksel olarak yapılmaya devam edecek.
Dünyanın Brezilya'daki Rio plajından sonra en büyük plajına sahip olan Sakarya'nın Karadeniz sahilindeki ilçelerden biri olan Kocaali renkli bir festivale ev sahipliği yaptı. Avlanma limiti 45 santim olan Kalkan balıkları boyutuna bakılmadan hepsi suya geri bırakıldı. Festivale olan yoğun ilgi ise hem organizatörleri hem de Kocaalilileri sevindirdi.
Organizasyon Başkanı Faruk Baştürk, festivalde kalkan balığı yakalama yarışması ve fotoğraf yarışmasının gerçekleştirildiğini belirterek, gösterilen ilgiden dolayı oldukça memnun olduklarını söyledi.
Baştürk, "Birinci ulusal kalkan balığı yarışması için burada bir şenlik havasında çalışma yaptık. Sponsorlarımız ve katılımcılarımız büyük ilgi gösterdi kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.
Balık Tutkunları Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ergül Türkiye'de daha önce kalkan balığı yakalama yarışmasının düzenlenmediğini belirterek, "Bunu ilk kez Kocaali'de gerçekleştiriyoruz. Aylardır bu yarışma için yoğun bir çalışma yapıyoruz. Kocaali belediyesi ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdik. Türkiye'de ilk kez bir kalkan balığı yarışmasına imza attık. Sponsorlarımızla diğer illerden gelen derneklerimizle birlikte güzel bir yarışmaya imza atıyoruz. Şu anda her şey çok güzel gidiyor. İnşallah günü güzel bir şekilde tamamlayacağız" şeklinde konuştu.
Kocaeli Sportif olta balıkçıları ve doğal hayatı koruma dernek başkanı Engin Öztürk, "Buraya destek amacıyla ve hakemlik yapmak üzere katıldık. Türkiye'de bir ilk bu. Organizasyonu yapan arkadaşları kutluyorum. Hem tanıtım hem de amatör balıkçılara destek için belediyeyi kutluyorum. Bu tür organizasyonların ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Meşakkat isteyen bir iş. Organizasyonlar ne kadar zor olsa da bir amaca hizmet ediyor. İşin içinde hem yarışma hem eğitim var. Tutulan bütün balıklar suya iade edilecek. Kalkan balığının avlanma limiti 45 santimdir. Bu balıklar zedelenmeden suya geri bırakılacak. Bu yarışmada özel bir durum var sadece 45 santimin altındaki balıklar değil tüm balıklar suya iade edilecek. Önümüzdeki yıllarda kalkan balıklarında yaşanabilecek bir sıkıntı var. Ticari ve ekonomik açıdan çok önemli bir balık. İnsan beslenmesinde de önemli bir balık olduğu için bizim bunu korumamız lazım. Sadece balıkçıların değil devletin de bu yönde koruma tedbirleri almasını bekliyoruz. Bu balığın popülasyonunun çoğaltılması gerekiyor" dedi.
Kocaali Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hasan Çolak, "Bu şenliği düzenlerken 3 amacımız var. Birincisi ilçemizin adını dünyada ilk kez yapılan kalkan balığı yarışması ile Türkiye'ye duyurmak, ikincisi insanlara balık tutmayı öğretiyoruz daha sonra da yemeği öğreteceğiz, üçüncüsü en önemlisi de bu yok olmaya yüz tutan kalkan balığına dikkat çekmek. Değerlerimizi yok olmadan değerini bilmek amacımız" şeklinde konuştu.
Kocaali Belediye Başkanı Ahmet Acar ise ilçede dünyanın en büyük ve en şifalı plajlarından birinin olduğunu belirterek hem ilçenin tanıtımını yapmak hem de sportif ve amatör olta balıkçılığına destek vermek amacıyla böylesine bir organizasyona ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Başkan Acar, "Bu şekilde giderse ister amatör ister ekonomik balıkçılıkta ülkemizde adeta balıkçılığın kökü kuruyacak. Bu konuda halkımızda bir duyarlılık ve hassasiyet oluşması amacıyla ortak bir organizasyon düzenledik. Standartlar dışı balık yakalanmaması ve yakalananların geri bırakılması ve çevre duyarlılığı oluşturulması bunun yanında da Kocaali'ye özel Karadeniz'in en batısındaki 14 kilometre uzunluğunda 80-100 metre derinliğinde kumsala sahip eşsiz doğa harikası Kocaali'mize baharın başlangıcında tüm dikkatleri çekmek" dedi. - SAKARYA