Haberler

Birliklerini Sattılar

Abone Ol

Er Yüce Silahıyla Kaçıp Arkadaşlarına 'Teslim Ol' Çağrısı Yaptı, Uzman Çavuş Çağan ve Er Başoda İse Ateş Etmedi.

Er Yüce silahıyla kaçıp arkadaşlarına ’teslim ol’ çağrısı yaptı, Uzman Çavuş Çağan ve Er Başoda ise ateş etmedi.

Hakkari’nin Yüksekova İlçesi’ne bağlı sınırın sıfır noktasındaki Dağlıca’da geçen 21 Ekim gecesi 12 askerin şehit olduğu ve 16 askerin yaralandığı PKK baskınında kaçırılan ve daha sonra Türkiye’ye getirilen 8 askerle ilgili yaklaşık 1000 sayfalık dava dosyası hazırlandı. Dosyada yer alan Dağlıca Piyade Taburu Komutanı Kurmay Yarbay Onur Dirik’in değerlendirme raporunda, baskın gecesi ve sonrasında yaşananlar anlatıldı. Yarbay Dirik, ifadesinde, 20 Ekim günü saat 23.55’te termal kamera ile bölgede 5-6 kişilik terörist grubun görüntülendiğini, bunun üzerine ’kırmızı alarm’ verdiğini belirterek şöyle dedi:

MORALLERİ BOZDU

"Tespit edilen bu terörist unsurları ateş altına aldırdım. Bu aşamada bir saldırıya uğramakla birlikte ilk ateşi bizim açmamız nedeniyle baskının önlendiği ve terör örgütü üyeleri sızma yerlerini alamadan saldırının başlatıldığını değerlendiriyorum." Sadece Keri Tepe kesiminden teröristlerin sızmasını tüm çabalarına karşın önleyemediklerini ve kayıp verildiğini kaydeden Yarbay Dirik, ’Vatanını ve birliğini sattı" dediği er Ramazan Yüce için kanaat raporunda şunları yazdı: "Olay anındaki davranış ve hareketleri incelendiğinde bu işi kasıtlı olarak yapmıştır, hiçbir baskı altında kalmadan kendi rızası ile silahını da yanına alarak teröristlere teslim olmuştur. Bununla da yetinmeyip kendi arkadaşlarına ’teslim olun’ çağrısı yaptığı anlaşılmıştır. Yüce’nin bu teslim olun çağrısı birliğin moralini bozmuştur. Olayı kasıtlı yapmasının diğer bir kanıtı ise olay öncesinde arkadaşları ile yaptığı konuşmalardır. Kendisinin, ’PKK bizden daha iyi’, ’Benim yerim burası değil, dağlardır’, ’Ben onları çok seviyorum’ yönündeki sözleridir. Aynı şekilde olaydan bir gün önce terhis olan 4 askerin tabur merkezine indikleri esnada arkalarından ’İnşallah gidemezsiniz, havaya uçarsınız’ demiş."

BİRLİKTE GİTTİLER

Yarbay Dirik raporunda, Piyade Uzman Çavuş Halis Çağan için de "Bazı personelin teröristlerin teslim ol çağrılarına uymasının ardından, mevzi değiştirme veya geri çekilme şansı bulmasına rağmen örgüt mensuplarına karşılık vermeyi bırakmış ve onlarla birlikte gitmiştir" dedi. Erlerden Fuat Başoda için de olumsuz görüş belirten Yarbay Dirik, onun da teröristlere karşılık vermeyip gönüllü olarak ’teslim ol’ çağrısına uyduğunu vurguladı.

Yargılanıyorlar

21 Ekim 2007’de çıkan çatışmadan sonra K. Irak’ta ortaya çıkan askerler, 4 Kasım 2007’de DTP’li milletvekillerinin de katılımıyla serbest bırakılmıştı. Tutuklanan askerler 6 suçtan yargılanıyor

Hain ere 18 yıl 9 ay

ASKERLİK görevini yaptığı Hakkári’deki Köprülü Jandarma Tabur Komutanlığı’ndan mevzilerin yerlerini PKK’lılara telefonla bildirip, baskına katıldığı, bilgisayar mühendisi Asteğmen Burak Okay ile er Emrah Yiğit’in şehit edilmesine yol açtığı gerekçesiyle tutuklanan Abubekir Polat, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından 18 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı. Polat, sorgusunda suçunu itiraf etmiş, ancak daha sonra ifadesini değiştirmişti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title