Bisiad Yönetim Kurulu Başkanı Akın
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın'ın konuşması BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın: "Türkiye'de insanlar iletişimle, sosyal medyayla yaşıyorlar ancak bilgi teknolojileriyle yaşamıyorlar" "20 milyar dolar olması gereken bilgi teknolojileri pazarının 4 milyar doları yazılımı kapsamalı. Bu da Türkiye'de her yıl 3 milyar dolarlık yazılımın satılamadığını gösteriyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın'ın konuşması
BİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Akın:
" Türkiye'de insanlar iletişimle, sosyal medyayla yaşıyorlar ancak bilgi teknolojileriyle yaşamıyorlar"
"20 milyar dolar olması gereken bilgi teknolojileri pazarının 4 milyar doları yazılımı kapsamalı. Bu da Türkiye'de her yıl 3 milyar dolarlık yazılımın satılamadığını gösteriyor. Bu da size bu pazardaki fırsatları ve açığı göstermeli"
Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, " Türkiye'de insanlar iletişimle, sosyal medyayla yaşıyorlar ancak bilgi teknolojileriyle yaşamıyorlar." dedi.
Akın, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Bilişim Topluluğu tarafından Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Bilişim Günleri" etkinliğinde yaptığı konuşmada, dünyadaki bilişim pazarının 3,5 trilyon dolarlık hacme sahip olduğunu aktardı.
Türkiye'de sadece 27 milyar dolarlık bir bilişim sektörü büyüklüğünden bahsedildiğini belirten Akın, "Bunun 20 milyar doları iletişim, 7 milyar doları da bilgi teknolojileri tarafında oluşuyor. Satın aldığımız bilgisayar tarzı her türlü araç, yazılımlar ve hizmetler yani gidip bir teknik servis hizmeti alırsanız bilgi teknolojileri içinde yer alıyor. 20 milyar dolarlık kısım da GSM şirketlerinin ürettiği hizmetler ve bu esnada aldığınız ürünleri kapsıyor." diye konuştu.
Akın, dünyada sektörün ortalama yüzde 2,5'ini iletişim alanının oluşturduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
" Türkiye'de bu yüzde 2,5'lik kısım tam tutmuş; 20 milyar dolar. Yani biz dünya ortalamasında konuşuyoruz. İletişim tarafında hiç sıkıntımız yok. Bilgi teknolojilerinde ise 20 milyar dolar olması gereken pazar bizde 7 milyar dolar. Yani bilgi teknolojileri pazarında, senede 13 milyar dolar eksik oluşuyor. Yani Türkiye büyümesini ya da yaşamasını bilgi teknolojilerini kullanmadan yapıyor. Türkiye'de insanlar iletişimle, sosyal medyayla yaşıyorlar ancak bilgi teknolojileriyle yaşamıyorlar. Dolayısıyla bilgi toplumu olmaktan uzak bir toplum olarak Türkiye büyümeye devam ediyor ya da büyümemeye."
"Oyun pazarında inanılmaz bir fırsat var"
Türkiye'deki 7 milyar dolarlık bilgi teknolojileri pazarının sadece 1 milyar dolarının yazılımı kapsadığını belirten Akın, şunları kaydetti:
"20 milyar dolar olması gereken bilgi teknolojileri pazarının 4 milyar doları yazılımı kapsamalı. Bu da Türkiye'de her yıl 3 milyar dolarlık yazılımın satılamadığını gösteriyor. Bu da size bu pazardaki fırsatları ve açığı göstermeli. Oyun pazarında inanılmaz bir fırsat var. Keşke ülkemiz şu bilişimi çok daha iyi algılayabilmiş olsa o zaman gider oyun pazarına girerdik. Şu anda Anadolu Üniversitesinde animasyon ve oyun işi biraz daha ciddiye alındı ve yapılıyor. Oyun deyip geçmeyin, bu, mimarlıkta da kullanılan sanal gerçeklik yazılımlarının ve simülasyonların temelini oluşturuyor. Türkiye'de bir gün mutlaka anlaşılacak, inanılmaz bir yazılım pazarı açığı var. Şu anda Türkiye'de 2 bin yazılım şirketi var, eğer şu pazarı biri anlasa bu 2 bin şirket eleman aramaktan, iş yapmaktan mümkün değil başını kaldıramayacak."