Haberler

Biter, Kırşehir'in Gülleri" Türküsü Gerçek Olacak

Abone Ol

Tarihte gül diyarı olarak bilinmesi nedeniyle 'Gülşehri' olarak anılan ancak günümüzde bu özelliğini kaybeden Kırşehir'de, tekrar reçel ve gülyağı üretimini canlandırmak için Kent Konseyi ve AEÜ çalışma başlattı Kent Konseyi Başkanı Üçgül: "Kırşehir'deki gül türlerini toplayıp, yeniden üretimine başlayacağız.

ABDULLAH YILDIZ - Gül üretimiyle türkülere konu olan ve tarihte 'Gülşehri' olarak anılan Kırşehir'de, reçel güllerinin tekrar yetiştirilmesi için çalışma başlatıldı.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi ve Kırşehir Kent Konseyi'nin birlikte yürüttüğü çalışma ile reçel güllerinin yaygınlaştırılması ve ekonomiye kazandırılması amaçlanıyor.

Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırşehir'in geçmişte gülleri ve halıları ile meşhur olduğunu, zamanla bu konudaki şöhretini kaybettiğini söyledi.

Geçmişte Kırşehir'in güllerinin şiirlere ve türkülere konu olacak kadar ünlü olduğunu dile getiren Üçgül, "Biter de Kırşehir'in gülleri biter, şakıyıp dalında bülbüller öter' dizeleriyle başlayan türkü bunlardan sadece biri. Sanat eserlerinde adı geçen güllere olan ilgi azaldı. Yakın zamana kadar evlerin bahçelerini süsleyen güllerden, reçel, gül yağı ve benzeri ürünler yapılırdı. Gülü ve ürünlerini tekrar Kırşehir gündemine taşımayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Gül türlerini toplayacaklar

AEÜ Ziraat Fakültesi ile bu konuda bir çalışma başlattıklarını anlatan Üçgül, merkez, ilçe ve beldelerdeki bahçelerde az sayıda kalan gül çeşitlerini toplayacaklarını, Kırşehir Belediyesinin de altyapı ve sera kurulması konusunda kendilerine destek vereceğini aktardı.

Üçgül, Kırşehir'deki gül türlerini toplayıp, yeniden üretimine başlayacaklarını, belirterek, "Gül ürünlerini tekrar ekonomik bir değer haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ziraat Fakültesi Dekanımızla birlikte bir proje başlattık. Kırşehir Belediye Başkanımız da bize sera kurulması ve altyapı anlamında destek sağlayacak. Şu anda güller daha uyanmadı. Semt semt, mahalle mahalle kimlerde varsa tespit etmeye çalışıyoruz. Isparta gülden ekonomik kazanç anlamında çok ileri gitti. Biz de bu konuda bir başlangıç yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Gül Analiz Laboratuvarı kurulacak

Toplanacak gül türleri içerisinde en verimlisinin seçilmesi için Ziraat Fakültesine Analiz Laboratuvarı kurulacağını anlatan Üçgül, şöyle konuştu:

"Bağ bahçesi olan herkese üretilen güllerden dağıtacağız. Üniversitede Ağaç Bitkileri Bölümü var. Oradaki hocalarımız gülün nasıl çoğaltılacağını gösterecekler. Sera yapacaklar. Belediye altyapı desteği sağlayacak. Bir başka hocamız gül yağının nasıl çıkarılacağı, reçellik gülün nasıl yetiştirileceği konusunda çalışacak. Hangisinin verimli olacağı konusunda çalışma yapacak. O gül çeşidini ön plana çıkaracağız. Yaklaşık 6 bin liraya analiz yapılması için 2 cihaz alınacak. Gülün içerisindeki değerler tespit edilecek." - Kırşehir

Kaynak: AA / Güncel

Gülşehri Kırşehir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title