Bitlis balının tadı var, adı yok
ŞENER TOKTAŞ - Zengin flora ve endemik bitki örtüsüne sahip Bitlis'te üretilen balın, kaliteli olmasına rağmen yeteri kadar tanıtılamadığı bildirildi.
ŞENER TOKTAŞ - Zengin flora ve endemik bitki örtüsüne sahip Bitlis'te üretilen balın, kaliteli olmasına rağmen yeteri kadar tanıtılamadığı bildirildi.
Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümünden emekli Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bitlis'in zengin bitki florasına sahip olduğunu ve çok sayıda endemik bitki türü bulunan kentte üretilen balın son derece kaliteli olduğunu söyledi.
Doğu Anadolu Bölgesi'nin birçok yerinde farklı kalitedeki ballarla karşılaştıklarını vurgulayan Doğaroğlu, bu ballar arasında yer alan Bitlis balının ayrı bir yeri olduğunu ifade etti.
İçeriğinde zengin kekik ve geven aroması bulunan Bitlis balının son derece kaliteli olduğuna dikkati çeken Doğaroğlu, söz konusu bitkilerin, balın daha aromatik ve sağlıklı olmasını sağladığını dile getirdi.
Doğaroğlu, Bitlis'in tarımsal üretimde olduğu gibi arıcılıkta da merkez oluşturabilecek potansiyele sahip olduğuna değinerek, şöyle konuştu:
"Kentte üretilen balın, 'Bitlis' adı altında satılması ve tanıtımının iyi yapılması gerekiyor. Özellikle iç piyasanın hedef alınması şart. Tanıtım için balınıza bir coğrafi isim koymak gerekir. Balı belli bir adla satar ve tanıtımını iyi yaparsak isim yapma şansına sahip olabiliriz. Bu açıdan Bitlis'te arıcılık tarih boyunca önem kazanmış. Kentte 1960'lı yıllarda bir arıcılık araştırma enstitüsü kurulmuş. O zaman Türkiye'de 3 enstitü varmış. Bunlardan biri de Bitlis'teymiş. Ancak sonraki yıllarda yeteri kadar araştırma yapılamamış. Balı yeterince tanıtır ve bir kimlik altında ihraç ederseniz fiyatı da yükselir."
-Balda kalite sıralaması yok
Türkiye'de üretilen ballarda kalite sıralamasının olmadığını, bunun talebe, insanların eğilimine ve alışkanlıklara göre değiştiğini ifade eden Doğaroğlu, toplumda çoğunluğun tercih ettiği balların ön plana çıktığını söyledi.
Doğaroğlu, "Hangi bölgede hangi bal daha çok tercih ediliyorsa o bal önemli. Anzer birinci veya Bitlis ikinci diye bir sıralama doğru değil. Türkiye'de aromatik multifloral ballar daha çok rağbet görüyor. Bitlis balı da çok sayıda bitkiden elde edildiği için kaliteli ballar arasında yer alıyor" dedi.
Türkiye'de doğal floradan hiçbir bölgenin yeterince yararlanamadığına dikkati çeken Doğaroğlu, bu nedenle kaynakların boşa aktığını ve iyi değerlendirilmediğini ifade etti.
Doğaroğlu, sıkıntının arıcılık modelinin yetersizliğinden ve kolonilerin belirli bölgelerde yoğunlaşmasından kaynaklandığını bildirerek, "Ulaşım ve su kaynaklarının olduğu alanlarda arıcılık yapmak daha kolay. Buralarda birim alanda çok fazla kovan görürsünüz. Çiçeklerin fazla olduğu ancak uygun koşulların olmadığı yere arıcı gitmez.