Haberler

Bitlis-Baro Başkanlarından Ortak Açıklama;Operasyonlar Durmalı, Pkk Ateşkes Ilan Etmelı

Abone Ol

Türkiye Barolan Birliği Başkanlığı (tbb) Tarafından Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde İştişare Toplantısı Ardından Baro Başkanları Ortak Bir Açıklama Bulundu. Açıklamada, Türkiye'nin Birçok Yerinde Yaşanan Çatışma ve Şiddet Olayları Kürt Meselesinin Barışçıl ve Demokratik Yöntemlerle Çözümü Konusunda Oluşan Umutları Karamsarlığa Dönüştürdüğü Belirtildi. Açıklamada "acil Olarak Her Türlü Operasyonların Durması ve PKK Tarafından Ateşkes İlan Edilerek Çatışma Zemininden Uzaklaşılması, Barışa İmkôn Tanıyacak Temel Öncelik Olduğuna İnanmaktayız" Denildi.

TÜRKİYE Barolan Birliği Başkanlığı (TBB) tarafından Bitlis'in Ahlat İlçesi'nde iştişare toplantısı ardından baro başkanları ortak bir açıklama bulundu. Açıklamada, Türkiye'nin birçok yerinde yaşanan çatışma ve şiddet olayları Kürt Meselesinin barışçıl ve demokratik yöntemlerle çözümü konusunda oluşan umutları karamsarlığa dönüştürdüğü belirtildi. Açıklamada "Acil olarak her türlü operasyonların durması ve PKK tarafından ateşkes ilan edilerek çatışma zemininden uzaklaşılması, barışa imkÔn tanıyacak temel öncelik olduğuna inanmaktayız" denildi.

TBB tarafından düzenlenen iştişare toplantısı Ahlat İlçesi'ndeki turistik bir otelde yapıldı. Toplantıya TBB Başkanı Ahsen Çoşar ile Doğu ve Güneydoğu ilerinden 17 baro başkanı katıldı. Toplantı sonrası baro başkanları ortak bir açıklamada bulundu. Bitlis Baro Başkanı Mezher Yürek tarafından okunan açıklamada, İnsan yaşamına yönelik hiçbir eylemi haklı ve meşru görmemekte oldukları belirtildi. Gelinen süreçte gerek hükümet ve gerekse muhalefet Kürt Meselesini yeniden keşfedercesine güvenlik meselesi olarak gören bir yaklaşımı öne çıkarmakta olduğu ve bu yaklaşımdan vazgeçilmesi gerektiği dile getirilen açıklamada şöyle denildi:

"Kürt Meselesinin bir güvenlik meselesi olmadığı, sorunun öncelikle kimlik sorunu olduğu, bundan ötürü siyasal, kültürel, sosyal birçok unsuru içinde barındırdığı görülmelidir. Sorunu sadece güvenlik eksenli olarak algılayan anlayışın geliştirdiği dil, toplumu ayrıştırmakta ve kamplaşmalara neden olmaktadır. İnsanlarımızın yaşamını yitirmesi karşısında yapılan açıklamalarla toplumun bir kesiminin yüreğine su serpilmeye çalışılırken diğer kesiminin yüreğine kor ateşi düşürülmemelidir. Çok boyutlu ve çok yönlü bir sorun olan Kürt Meselesinin çözümü diyalog, müzakere ve toplumsal uzlaşmadan geçmektedir. Sorunun muhatapları ve çözümde rol alacak aktörlerin çatışmalı dili terk ederek uzlaşmacı bir üslubu esas alarak ortak bir akıl yaratmalarına bugün geçmişten daha çok ihtiyacımız vardır. Bütün ülkede yaşayanların ölümlerle çektiği acıların son bulması için bölge baroları olarak her türlü sorumluluğu almaya kararlıyız. Bu konuda kamuoyuna klasik açıklamalar yerine somut adımlar atmaya ve sorunun çözümünde daha aktif rol alarak çözüm üretmeye, çözüme yönelik görüşlerimizi hükümete, muhalefet partilerine iletmek için girişimlerde bulunmaya, çatışmalı ortamın son bulması amacıyla (gidilmesi gereken ada varsa gitmeye, tırmanılacak dağ varsa tırmanmaya) ilgili tüm taraflarla görüşme kararında olduğumuzun da bilinmesini isteriz.

Çatışma ortamı gerekçe gösterilerek demokratikleşmeden vazgeçilmemelidir. Hükümet topluma Kürt Meselesinin demokratik çözümü konusundaki kısa, orta ve uzun vadeli programını kamuoyuna açıklamalıdır. Kısa vadede Terörle Mücadele Kanunu mağduru çocuklara ilişkin yasal düzenlemenin gerçekleştirilmesi, temsilde adaleti sağlamak amacıyla seçim barajının kaldırılması veya makul seviyeye indirilmesine ilişkin yasal düzenleme, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması yolunda güven artırıcı somut adımların atılması kaçınılmazdır"

OPERASYONLAR DURMALI, PKK ATEŞKES İLAN ETMELİ

Açıklamada, hükümeti, muhalefet partileri, TBMM'yi ve devletin tüm kurumlarını Kürt meselesinin demokratik çözümünün anayasal zeminini hazırlama sürecini başlatmak için eksiksiz bir irade ortaya koymaya, Kürt meselesinin çözümünde tüm tarafları ve dinamikleri dikkate almaya ve sürece katmaya davet ettikleri ifade edilerek, "Kürt sorunun sağlıklı bir ortamda tartışılıp uygun çözümlerin bulunması için silahların susması gerekir. Bunun içinde acil olarak her türlü operasyonların durması ve PKK tarafından ateşkes ilan edilerek çatışma zemininden uzaklaşılması, barışa imkÔn tanıyacak temel öncelik olduğuna inanmaktayız. Bizler Baro Başkanları olarak atılacak bu adımların Türkiye'nin barışa giden yolunu açacağına inanıyor, herkesi bu konuda daha duyarlı davranmaya ve sorumluluk almaya davet ediyoruz"denildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title