Haberler

Bitlis'te Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi Çalıştayı Düzenlendi

Güncelleme:
Abone Ol

Bitlis İnşaat Mühendisleri Odası ve Bitlis Eren Üniversitesi, Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi çalıştayı düzenledi.

Bitlis'te İnşaat Mühendisleri Odası ve Bitlis Eren Üniversitesi, 'Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle Devredilmesi' çalıştayı düzenledi. Bitlis Vali Vekili Salih Altun, tarihi eserlerin geleceğe güvenle devredilmesi için gençliğin bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtirken, DBP'li Belediye Başkan Vekili Nevin Daşdemir Dağkıran, kente yapılan restorasyon çalışmalarını eleştirererek aslına uygun yapılmadığını söyledi.

Bitlis Eren Üniversitesi Hüsrevpaşa Yerleşkesi'nde başlayan çalıştaya, Bitlis Vali Vekili Salih Altun, Belediye Başkanı Nevin Daşdemir Dağkıran, Bitlis Eren Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sabir Rüstemli, ODTÜ'den Prof. Dr. Erhan Karaesmen, İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Oktay Belli, YYÜ Prof. Dr. Recai Karahan, Atatürk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Remzi Şahin, öğretim üyeleri, inşaat mühendisleri katıldı. Çalıştayın açılışında konuşan Vali Vekili Altun, tarihi eserlerin korunması ve geleceğe devredilmesi için bu topraklarda yaşayan ecdadın gençliğin hafızasına kodlanması gerektiğini söyledi. Vali Vekili Altun şöyle konuştu:

"Bitlisin içinde barındırdığı somut ve soyut tarihi değerlerin çeşitliliğini herkes biliyor. Bu bölge, Mezopotamya ve Kafkaslar arasında geçiş noktası olduğu için birçok medeniyetin dikkatini çekmiş ve medeniyetler burada yaşayarak çeşitli eserler inşa edip, bu günümüze kadar getirmişler. Bunların korunması ve geleceğe aktarılması nasıl olacak? Bu sorulara dürüst cevap vermek gerek. Nedir bu dürüst cevap ' Evvela soyut mirasa ne kadar sahip çıktık' Osmanlı, Selçuklu dediğimizde karanlık çağ olarak düşünen birinin Osmanlı eserini korumasını bekler misiniz? Soyut olarak taşı kayayı koruyabilir misiniz? Burada büyük bir paradoks var. Gençliği yetiştirirken bu topraklarda yaşayan ecdadı gençliğin hafızasına kodlamamız gerekir. Bu şekilde koruma kültürü yaratırız. Önce bunu beyinlere yerleştirmemiz gerekir. Selçuklu kimdir? Alparslan kimdir? Bunları gelecek nesillerimiz dediğimiz gençlere anlatmadığımız için bu eserlere taştan öte bakılmayacaktır. Tarih bilincini yerleştirmemiz gerekir. Bu anlamda çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum."

Çalıştay'da konuşan Bitlis Belediye Başkan Vekili Nevin Daşdemir Dağkıran ise yapılan restorasyon çalışmalarını eleştirdi. Dağkıran, Bitlis kentinin tarihi dokusunun korunması için belediye olarak her türlü görüşe açık olduklarını, bu konuda yapılacak çalışmalara her türlü desteği verebileceklerini belirterek, "Kadim Bitlis kenti, birçok tarihi eserleri bir arada barındıran bir kenttir. Farklı uygarlık ve farklı uluslardan kalan eserlerle bugüne gelen Bitlis kıskandıran bir özelliğe sahiptir. Son yıllarda çok sık restorasyon çalışması yapılmaktadır. Ancak yapılan restorasyonlar o kadar kötü yapılıyor ki, 'keşke yapılmasaydı' denebilecek çalışmalar oluyor" dedi. - Bitlis

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Eren Üniversitesi Bitlis Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title