Bitlisli Öğrencilerden Kardan Heykeller
Bitlisli bir grup öğrenci, görsel sanatlar öğretmeni İlyas Çakır’ın yönetiminde kardan heykeller yaptı.
Bitlisli bir grup öğrenci, görsel sanatlar öğretmeni İlyas Çakır'ın yönetiminde kardan heykeller yaptı.
Bitlis'in Mutki ilçesine bağlı Kavakbaşı beldesinde bulunan yatılı bölge okulunun (YBO) öğrencileri, kar yağışını eğlenceye dönüştürerek 2,5 metre yüksekliğinde ve 2 metre genişliğinde heykeller yaptı. Okulun görsel sanatlar öğretmeni İlyas Çakır, derslerinde kilden heykeller yapmak yerine karı değerlendirip öğrencilerle birlikte adeta sanat eserleri oluşturuyor. Çakır ve öğrencileri, kış mevsiminin vazgeçilmez eğlencelerinden birisi olan kardan adam yapma yerine kürek ve yemek kaşıklarıyla kardan heykeller yaptılar.
Kilden heykel yapma derslerinin olduğunu, ancak kil bulamayınca ellerindeki en iyi malzemenin kar olduğunu ifade eden Çakır, "Bir gün derste kazanımları okurken çocukların kilden heykel yapma dersleri vardı. Kilimiz olmadığı için dışarıda da oldukça fazla kar olunca aklımıza böyle bir şey geldi. Çocuklarımla beraber dışarı çıkıp bu heykelleri yaptık. Yaptığımız heykeller genellikle Anadolu kültürüne ait olan heykellerdir. Yaptığımız eserlerde her ne kadar zevk alsak da kar eriyebilen bir madde olduğu için güneş çıkınca yaptığımız heykeller eriyor" dedi.
İlk önceleri heykelleri çocuklarla birlikte yaptığını, ama şimdi ise ufak tefek dokunuşların haricinde heykellerin yapılmasında hiçbir müdahalesi olmadığını ifade eden İlyas Çakır, "Yaklaşık 10 öğrencimle bir heykeli 3 veya 4 saatte bitirebiliyoruz. Kar yumuşak olursa yaptığımız heykellerimiz bire bir benzer olur. Ancak havanın ayaz olması ve karın kuru olmasından dolayı şekil vermekte biraz zorlanıyoruz. İlk önceleri çocuklarla beraber bende heykel yapıyordum, ama şimdi çocuklar el becerilerini geliştirsinler ve bu sanatı daha iyi öğrensinler diye sadece rehberlik ediyorum. Bu eserlerin neredeyse tamamını çocuklar yaptı diyebilirim. Sadece bazı kritik yerlerinde müdahale ettim. Bizim buradaki asıl amacımız, kısıtlı şartlar altında neler yapabileceğimizi göstermektir. Çünkü elimizde kış şartlarında kar var ve biz bu karla sanat yapmaya çalışıyoruz. İlle de kilimiz olsun, mermerimiz olsun da heykel yapalım değil, elimizdeki malzeme neyse onu kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
İlyas Çakır, edindiği sanatı sadece öğrencilere değil, okuldaki öğretmenlere de bir şeyler öğretmeye çalıştığını kaydetti. Çakır, okuldaki öğretmenlerin bir kısmına zift ve silikondan resimler yapmayı öğretirken, okulun ve beldedeki sağlık ocağının iç ve dış duvarlarına resimler yaptırıyor.
Özellikle öğrencilerin örnek alacağı şahısları okulun duvarlarına çizdiğini söyleyen Çakır, "Kendi okulumla kalmayıp sağlık ocağına da bazı figürler çizdim. Ancak okuldaki öğrencilerin hayatlarını örnek alacakları şahıslar olarak Yunus Emre, Salvador Dali, Charlie Chaplin, Albert Einstein ve Orhan Veli gibi karakterleri çizmeye çalıştım. Amacımız, öğrenciler üniversiteye gitmeden önce bu şahsiyetlerin kim oldukları yönünde fikir edinmeleridir" şeklinde konuştu. - BİTLİS