Haberler

Biyolojik Kaçakçılığa Suçüstü

Abone Ol

Gümüşhane'de, endemik bitki ve böceği yurt dışına kaçırmak isteyen yabancı uyruklu kişi suçüstü yakalandı.

Gümüşhane'de, endemik bitki ve böceği yurt dışına kaçırmak isteyen yabancı uyruklu kişi suçüstü yakalandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Gümüşhane'de yabancı uyruklu bir şahsın, vatandaşlardan çeşitli bitki tohumlarını nerede bulabileceği yönünde bilgi topladığı ihbarı üzerine İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin söz konusu kişiyi sorguladığı ve pasaport kontrolü yaptığı belirtildi.

Valiz ve çanta içerisinde yapılan aramada gazete kağıdı arasında çok sayıda, farklı türden kurumuş bitki ve 3 plastik tüp içerisinde ölü böceklerin bulunduğu kaydedilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"Bunları nereden aldığı sorulduğunda şahıs, Van, Aşkale, Kars, Tuz Gölü gibi çeşitli il ve ilçeleri gezdiği ve hobi olarak çeşitli bitki ve böcekleri toplayıp ülkesine götürerek inceleme yapacağını belirtmiştir. Bunun üzerine şahıs, çantasında bulunan bitki ve böceklerle polis ekipleri tarafından gerekli işlemlerin yürütülmesi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğümüze getirilmiştir. Burada yapılan incelemede, İsveç uyruklu Lars Erik Rune Emanuelsson'un, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğümüzden izin almadan farklı illerden kaçak olarak böcek ve bitki topladığı anlaşılmıştır."

Açıklamada, toplanan böcek ve bitkilere el konulduğu, ilgili şahsa 2872 sayılı Çevre Kanunu'na muhalefetten 42 bin 479 lira para cezası uygulanarak kendisine tebliğ edildiği aktarılarak, topladığı bitki ve böceklerin, daha sonra tür teşhisi yapılması amacıyla en yakın üniversiteye gönderilmek üzere şube müdürlüğünde muhafaza edildiği bildirildi.

" Türkiye'nin bitki türlerinin yüzde 34'ü endemik"

Açıklamada değerlendirmesine yer verilen Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, Türkiye'nin sahip olduğu biyoçeşitlilikle yabancı bilim insanları ve bu işin ticaretini yapanlar için cazibe merkezi olduğunu belirtti.

Türkiye'nin sahip olduğu bitki türlerinin yüzde 34'ünün endemik olduğunu kaydeden Usta, bitki örtüsünün zenginliği dolayısıyla birçok hayvan türünün kendine uygun yaşam alanı bulabilmesinin ülkeyi hayvan türleri açısından da zengin kıldığını ifade etti.

Usta, bu sebeple Türkiye gibi biyolojik çeşitliliği yüksek ülkelerin özellikle genetik kaynaklar açısından biyokaçakçılığa maruz kaldığına işaret ederek, biyolojik çeşitliliğin dünyadaki her ülke için canlı doğal kaynak zenginliği olduğundan ekonomik kalkınma açısından büyük önem taşıdığını, insanlığın geleceğinin büyük ölçüde biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve değerlendirilmesine bağlı bulunduğunu kaydetti.

"Biyolojik zenginliğin korunması için herkese görev düşüyor"

Genetik kaynaklara erişimin izne tabi olduğunu vurgulayan Usta, kaçakçılık olaylarının daha çok ihbar mekanizmasıyla ortaya çıktığını, bunun polisiye tedbirler ve kolluk kuvvetleriyle önlenebilecek tehdit olmadığını ifade etti.

Usta, biyolojik zenginliğin korunması için herkese görev düştüğüne dikkati çekerek, doğada yapılacak bitki ve hayvan toplamaların mutlaka Orman ve Su İşleri Bakanlığının bilgisi dahilinde yapılması gerektiğini belirtti.

Bu konuda bilinçlendirmenin önemine işaret eden Usta, ilkokuldan itibaren müfredatta bu konuya yer verilmesinin önem taşıdığını kaydetti.

Usta, kırsal alanlarda köy muhtarlarına çok büyük görevler düştüğünü, yabancıların tabiattan canlı örnekler topladığını gören vatandaşların 156, 155 ve 177 hatlarını aramasını istedi.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Usta Gümüşhane Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title