Haberler

Biyonik Göz Türkiye'de Bir Kişiyi Daha Işıkla Buluşturdu

Abone Ol

Geçtiğimiz ay Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen "Argus II - Biyonik Göz" ameliyatının ikincisi de Dünyagöz Hastaneler Grubu tarafından yapıldı.

Dünyagöz Etiler'de gerçekleştirilen ikinci biyonik göz ameliyatı Lefkoşa doğumlu Hatice İnsel'e uygulandı.

Argus II - Biyonik Göz ameliyatı ile beş yıl sonra ışığı hisseden İnsel "Tekrar ışığa kavuşmak bir rüya gibi. Yaşadığım mutluluğu tarif etmem imkansız" dedi.

Geçtiğimiz ay Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen ve Dilek Ümran Öztürk'ü ışığa kavuşturan Argus II - Biyonik Göz ameliyatı şimdi de 46 yaşındaki Hatice İnsel'e umut oldu. Türkiye'de yaklaşık 20 bin kişide görülen ve halk arasında tavukkarası veya gece körlüğü olarak adlandırılan retinitis pigmentosa hastalığı nedeniyle 5 yıl önce görme yetisini kaybeden İnsel, Argus II - Biyonik Göz ameliyatıyla yeniden ışığa kavuştu. Dünyagöz Etiler'de gerçekleştirilen ve ilk vaka Dilek Ümran Öztürk'ün de eşlik ettiği basın toplantısında Hatice İnsel, biyonik gözü ile ışığı algıladığı ilk anlarını ve hayat hikayesini paylaştı.

Türkiye'nin ikinci Argus II - Biyonik Göz ameliyatı Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ioannis Pallikaris'in önderliğinde; Dünyagöz'ün tecrübeli hekim kadrosundan Op. Dr. A Nilüfer Köylüoğlu Ünal'ın proje koordinatörlüğü, Doç. Dr. Nur Acar ve Op. Dr. Fevzi Akkan'ın vitreoretinal cerrahi desteğiyle gerçekleştirildi.

GÖRME YETİMİ KAYBETTİM AMA UMUDUMU KAYMETMEDİM

Görme yetisini kaybettiğini ancak umudunu hiçbir zaman kaybetmediğini anlatan Hatice İnsel "Türkiye'de ikinci biyonik göze sahip olmanın mutluluğunu kelimelerle anlatmam imkansız. Ameliyatımın üzerinden yaklaşık 13 gün geçti. Çok başarılı bir operasyon geçirdim. Şu an ışığı algılayabiliyorum" dedi. Dünyagöz ekibine teşekkür eden İnsel "Yaklaşık üç aylık eğitimim sonrası görme yetim daha da artacak ve günlük hayatım kolaylaşacak. Kendi ihtiyaçlarımı karşılayabileceğim ve kızıma daha çok yardımcı olacağım günleri sabırsızlıkla bekliyorum, gerçekten çok heyecanlıyım" diye konuştu.

KIZINA BAKIYOR

Lefkoşa'da yaşayan ve iki çocuğu bulunan İnsel, Rett sendromuyla doğan kızıyla özel olarak ilgilenmeye çalışıyor. Tekrar ışığa kavuşmanın bir hayal olduğunu belirten İnsel "12 yaşında tavukkarası hastalığım olduğunu öğrendim. Bir kızım ve bir oğlum var. 1995 yılında oğlum dünyaya geldi. 1998 yılında doğan kızımın hastalık tanısı ile birlikte tavukkarası hastalığım giderek kötüleşti" diye konuştu. Doğumundan bu yana kızının bakımında eşinin büyük yardımları olduğunu belirten İnsel "Kızımın tedavi süreci ile benim göz hastalığımın ilerlemesi de arttı. Stresli yaşamım günlük hayatımı daha da zorlaştırdı. Yaşadığımız zorluklar bizi hayati önem taşıyan kararlar almaya itti. 2010 yılında eşim erken emekliye ayrılarak bana ve kızıma daha da yardımcı oldu. Bir anne olarak hasta olan kızıma, oğluma ve de eşime daha iyi bakabilmek en büyük isteğim" diye konuştu.

PALLIKARIS: GURURLUYUZ

Dünyagöz Hastaneler Grubu Medikal Direktörü Prof. Dr. Ioannis Pallikaris; Kısa süre içerisinde ikinci ameliyatı başarılı bir şekilde yapmış olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Ioannis Pallikaris; "Kendi adıma ve ekibim adına oldukça gururlu ve mutlu olduğumuzu söyleyebilirim" diye konuştu. Hatice İnsel'in ameliyatının çok başarılı geçtiğini belirten Prof. Dr. Ioannis Pallikaris, görme yetisinin zamanla ve eğitimlerle daha da çok artacağını, Hatice Hanım'ın günlük hayatında kendi işlerini gerçekleştirebileceğini söyledi.

Dünyagöz Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Gülferi Yıldırım ise ilkleri gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek "20 yıllık hayalimiz bugün gerçek oldu. Kuruluşumuzdan bu yana milyonlarca hastanın görmesini korumak ve göz sağlığını geri kazandırmak için dünyayı yakından takip ettik, Türkiye'de ilkleri gerçekleştirdik. Argus projesi bunun bir adım daha ötesinde… Görmeyen gözlere ışık olabilmenin mutluluk ve gururunu yaşıyoruz. Teknolojik alt yapımız ve uzman hekim kadromuzla, her zaman en iyi hizmeti vermek en büyük amacımız oldu. Argus II - Biyonik Göz operasyonlarımızın ikisi de çok başarılı geçti. Bu operasyonlar, retinitis pigmentosa hastalığı sebebiyle görme yetisini kaybeden hastalar ve yakınları için büyük bir umut oldu. Bildiğiniz üzere, Argus II ameliyatları dünyada oldukça ABD ve Avrupa'nın önde gelen ülkelerinde gerçekleştiriliyor. Bu tedavi yöntemi, Almanya ve Fransa gibi bazı ülkelerde devlet tarafından karşılanıyor. Ülkemizde de SGK tarafından karşılanmasını umut ediyoruz" dedi.

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?


Argus II - Biyonik Göz sistemi iki parçadan oluşuyor. İç parça cerrahi operasyonla gözün içerisine yerleştiriliyor. Dış parça ise hasta gözlüğünden ve video işleme ünitesinden oluşuyor. Gözlüğün üzerindeki minyatür kameradan alınan görüntüler video işleme ünitesinde işlenerek gözlüğün üzerindeki anten aracılığıyla, göze yerleştirilen retinal implanta kablosuz olarak gönderiliyor. Implant talimatları alıyor ve uyarımı bir elektrot dizisi üzerinden retinaya iletiyor. Hastalar siyah beyaz görüyor, gölge ve ışık algıları artıyor. Hasta görüntüleri algıladıktan sonra hastaya yeniden görme öğretilmesi için eğitim veriliyor.

KİME UYGULANABİLİYOR

Argus II - Biyonik Göz ameliyatı özellikle optik siniri sağlam ve görmesini yavaş yavaş kaybeden tavukkarası hastalarına ve aynı zamanda 25 yaşını doldurmuş, ışığı az da olsa bir gözde hissedenlere uygulanabiliyor. Birçok değişik genetik geçiş özellikleri gösteren, akraba evliliği gibi sebeplerden körlüğe yol açabilen nadir bir hastalık olarak bilinen tavukkarası hastalığı Türkiye'de 4 bin kişide bir görülüyor. Yaklaşık 20 bin kişi bu hastalıktan etkileniyor. Tüm Avrupa'da ise 167 bin kişide bu hastalık bulunuyor. Tavukkarası hastalığında retinada bulunan ışığa duyarlı hücreler zaman içerisinde bozuluyor. Buna bağlı olarak görme bozuklukları ve devamında körlük meydana geliyor. Tavukkarasında uygulanan Biyonik Göz ameliyatı, bu hastalığa bağlı sonradan görme engeli yaşayan kişilerin gölge ve ışık algılarını artırarak görme ve algılama seviyesini yükseltiyor.

Tedavinin tavukkarası hastaları dışında da kullanılabilmesi için çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Prof. Pallikaris, "Kuru tip yaşa bağlı makula dejenerasyonu-sarı nokta hastalığındaki ilk Argus II uygulaması İngiltere'de gerçekleştirildi. Bu tip hastalarda başarılı sonuçlar elde edilirse FDA süreci sonrası, bir kaç yıl içinde Türkiye'de de bu tedavi uygulanabilir''.

HASTALAR NASIL SEÇİLİYOR

Argus II – Biyonik Göz ameliyatı için hasta seçiminde hastanın özgeçmişine kadar birçok özellik araştırılıyor. Süreç, ameliyat için uygun hasta seçimi, cerrahi operasyon ve rehabilitasyon şeklinde üç etaptan oluşuyor. Doğru hastanın seçiminde göz muayene bulgularıyla birlikte hastanın kendisinin ve yaşamında kendisine destek olan kişilerin motivasyonlarına da dikkat ediliyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Türkiye Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title