Haberler

'Bize Her Yer Trabzon' Sloganı Masaya Yatırıldı

Abone Ol

Trabzon'un ünü dünyaya yayılan "Bize Her yer Trabzon" sloganının tartışıldığı panel düzenlendi.

Trabzon'un ünü dünyaya yayılan "Bize Her yer Trabzon" sloganının tartışıldığı panel düzenlendi. 'Bize her yer Trabzon da, Trabzon neresi?' konulu panelde konuşmacılar, slogana bakış açılarını anlattı.

Trabzon Kont Konseyi tarafından Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve moderatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Tayfur Erdoğdu'nun yaptığı panele konuşmacı olarak, Kocaeli üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Yrd. Doç. Dr. M. Reşat Sümerkan, Kamu Politikaları Enstitüsü Başkanı Tahsin Bulut, Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel, Tarihçi-Yazar Mehmet Akif Bal ile film yapımcısı ve yönetmeni Adem Kılıç katıldı.

TRABZON TİCARETTE ETKİN BİR ŞEHİR

Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, bu tip toplantılara öğrencilerin katılması gerektiğini vurgulayarak, Trabzon'un bir tutku olduğunu ifade etti. Trabzon tarihine ilişkin hazırladığı slaytları da izleyicilerle paylaşan Komsuoğlu, "Trabzon, İstanbul'dan sonra ikinci büyük ticaret kentiydi. Trabzon 1880'lerde Osmanlı Bankası'nın kredi mekanizmasını işlettiği bir merkezdi. Bu banka 1880'li yıllarda Trabzon'da kredi dağıtıyordu. İşte bu kadar ticarette etkin bir şehirdir Trabzon. Trabzon bir tarih, sanat, kültür, eğitim, imar, ticaret ve spor kentidir" dedi.

TRABZONSPOR BİR MARKADIR

Komsuoğlu, spor alanında da Trabzon'un Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci sırada olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"1920'li yıllarda İstanbul'dan sonra spor alanında ülke dışına taşınan ikinci takım Trabzon'dur. Bu yüzden bu şehir şu anda olduğu durumu hak etmiyor. Trabzon'a ticaret ve spor başarıları tekrardan geri getirilmeli. Çünkü Trabzonspor bir markadır."

Türkiye Kent Konseyleri Birliği Dönem Başkanı Hasan Soygüzel ise konuşmasında kentlilik konusuna vurgu yaparak, her ülkede bir Trabzonluya rastlanacağını söyledi.

'BİZE HER YER TRABZON' SLOGANI YANLIŞ MI?

Yrd. Doç. Dr. Reşat Sümerkan ise, 'Bize her yer Trabzon' sloganını edebiyat, sosyoloji, bilimsel açıdan irdelediğini ifade ederek, "Aslında bu sloganla Trabzon ile başka kentleri karşılaştırıyoruz. Yani diğer şehirler nasıl Trabzon olabilir? Bundan yola çıkarak acaba bir Viyanalı'ya, 'bize her yer Viyana, bize her yer Paris' dedirtebilir miyiz? Kentin bir kıymeti varsa paylaşılmaz. O bir tanedir diye düşünüyorum" diye konuştu.

SLOGAN FUTBOLLA SINIRLI KALMAMALI

Kamu Politikaları Enstitüsü Başkanı Tahsin Bulut ise 'Kentleri kimler yönetmeli?' konulu çalışmalarını dinleyicilerle paylaştı. Tarihçi-Yazar Mehmet Akif Bal da, "Bize her yer Trabzon" sloganının futbolla sınırlı tutulmaması gerektiğini savundu, "Trabzon dışındaki Trabzonlular için bu slogan önemli bir kavram. Bu kavramın sadece futbolla sınırlı tutulmayıp, içinin doldurulması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Panelde son konuşmacı olan film yapımcısı ve yönetmeni Adem Kılıç ise, kentsel dönüşümün yararına değinerek, "Şehrin geneline bakıldığında gerçekten bir beton yığını ama içinde girdiğiniz zaman muhteşem yerler var. Yeni yıkımlarla ortaya çıkan eserler, yeni görsellikler Trabzon için yeni bir plato oluşunu müjdeliyor" dedi. - Trabzon

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yıldız Teknik Üniversitesi Tahsin Bulut İstanbul Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title