Haberler

Böbrek Taşı Ameliyatları Artık Daha Kolay

Abone Ol

Türk Bilim İnsanı ve Medicana Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam’ın Türk mühendisleri ile birlikte geliştirdiği robot sayesinde, böbrek taşı ameliyatları kolay ve hızlı hale geldi.

Tıp dünyasının yakıdan takip ettiği Türk yapımı robota İbn-i Sina adı verildi. Bahçelievler Medicana Hastanesi ve Ankara Medicana hastanesinde kullanılmaya başlanan "robota Türk Bilim adamı ve filozof olan İbn-i Sina’nın adı verildi. Konuyla ilgili bilgi veren Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, hastanelerinde böbrek taşı ameliyatlarının çok daha hızlı ve sağlıklı hale geldiğine vurgu yaparak, “Bu robot tamamen Türk bilim adamlarının düşüncesidir.

Dünyada ilk ve tektir. Tüm dünyada adı şuanda ‘Türk Robotu’ olarak biliniyor. Bu robot, böbrek taşı ameliyatlarında bir devrim ortaya koymuştur. Şuana kadar olan ameliyatlarda cihaz el ile kontrol ediliyordu ve doktor ameliyatı ayakta yapıyordu. Doktor bir süre sonra yorulunca böbrekteki taşı toz haline getiremiyordu. Şuanda çok konforlu bir şekilde bu işlemi yaptığımız için böbrekteki taşı toz haline getirebiliyoruz. Hastalarda kolaylıkla idrar yolundan kum haline gelen kitleyi rahatsız olmadan atabiliyor” dedi.

“TIP DÜNYASININ GÖZÜ BU ROBOTTA”

Robota, Almanya ve Fransa’dan talep geldiğini belirten Sağlam, yakında birçok ülkede Türk Robotu İbn-i Sina’nın kullanılacağına dikkat çekerek, “Bu robot, Türk doktorlarının ve mühendislerinin ürünü olduğu için hepimiz gurur duyuyoruz. Ayrıca robota İbn-i Sina adını verdik. Mesela Amerika’da bir robot icat edip, adını ‘Da Vinci’ koydular. Biz de kültürümüzü duyurmak ve yaşatmak adına robotumuza bu ismi verdik” diye konuştu.

Bahçelievler Medicana Hastanesi Op. Dr. Mehmet Ferhat ise robotun kullanımının oldukça kolay olduğunu belirterek şunları söyledi; “Hastayı kesmeden biçmeden robot sayesinde idrar yollarından böbreğe ulaşarak 3 santimetreye kadar olan taşları toz haline getiriyoruz. Ağrılı bir operasyon değil. Bazı yerlerde bu ameliyattan bile sayılmayabilir. Sadece hastaya anestezi uygulanıyor. Hasta aynı gün içerisinde veya ertesi sabah taburcu olabiliyor. Örneğin sabah ameliyata giren bir hasta akşam evinde ailesiyle yemekte olabiliyor”

BÖBREK TAŞI NASIL OLUŞUR?

Böbrekler vücudun, filtre sistemi olarak çalışır. Kan sürekli olarak böbreklerden süzülürken yararlı maddeler emilir, istenmeyen maddeler ise idrar ile dışarı atılır. İdrar çok yoğun ise böbrek taşı oluşma riski artar. Yoğun idrar içerisinde atılan tuzlar ve mineraller böbreklerin iç yüzeyinde tübül denilen ünitelerde zamanla taşa dönüşerek kristaller halinde çökeltiler oluşturur. Zamanla bu kristaller birleşerek taş haline gelir. Halk arasındaki inanışın tersine yiyecekleri yıkamadan "kumlu" yemekle veya incir ve armut gibi tanecikli meyveleri tüketmekle taş oluşmaz. Böbrek taşı hastalığı, idrarda yüksek seviyelerde kalsiyum, okzalat, ürik asit maddeleri olduğunda veya kristallerin birbirine yapışmasını engelleyen sitratın az miktarda olduğu durumlarda ortaya çıkar. Taşların büyüklüğü ufak bir pirinç tanesinden bir mandalinaya kadar değişebilir.

ABDULLAH COŞKUN

İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Bahçelievler Sina Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title