Bodrum Dünya Sorunlarını Çizgilere Taşıyan Yarışmada 33'üncü Dönem 1-
Aydın Doğan Vakfı'nın (ADV) bu yıl 33'üncüsünü düzenlediği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın jüri üyeleri, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bir araya geldi.
Aydın Doğan Vakfı'nın (ADV) bu yıl 33'üncüsünü düzenlediği Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın jüri üyeleri, Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bir araya geldi. Kadına şiddet, çocuk ve eğitim sorunları ile savaş ve göç olaylarının ön plana çıktığı, 44 ülkeden 183 sanatçının 234 eseri, jüri üyelerince değerlendirmeye alındı.
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın çoğunluğu kadınlardan oluşan uluslararası seçici kurulu, bugün Bodrum Işıl Club'da bir araya geldi. Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkan Candan Fetvacı'nın da katıldığı, Arjantinli Marlene Pohle'nin başkanlığını yaptığı seçici kurulda; Ercan Akyol, Gülse Birsel, Assunta Toti Buratti (İtalya), Latif Demirci, Selçuk Demirel, Yalda Hasheminezhad (İran), Anita Kunz (Kanada), Piyale Madra, Tan Oral ve Elena Ospina (Kolombiya) yer aldı.
TEK ESER GÜLDÜRME ÜZERİNE
Otoritelerce "Dünyanın bir numaralı karikatür yarışması" olarak nitelendirilen serbest konulu yarışmaya; 68 ülkeden 752 sanatçı 2 bin 521 karikatürle katıldı. Önseçici Kurul, 44 ülkeden 183 sanatçının 234 karikatürünü Bodrum'daki değerlendirmeye aldı. Karikatürler arasındaki sadece bir eserin komik ve güldürmeye yönelik olduğu öğrenildi. Pohle, "Uluslararası karikatür yarışmalarının zirvesinde gördüğümüz bu yarışmadaki eserlerin hepsi birbirinden çok değerli. İyice konsantre olup iyi bir değerlendirme yapmak istiyoruz. Buradaki karikatürler dünyanın farklı yerlerindeki sorunları savaşları göçleri, kadın sorunlarını, kadına şiddet çocuk, demokrasi, eğitim ve mülteci konularını en iyi şekilde yansıtırken, çok değerli karikatüristlerin çizdiği onlarca yüzlerce eser arasından sadece biri komik ve güldürmeye yönelik çizilmiş olması, dünyadaki sorunların boyutunun ne derece önemli ve büyük olduğunu gösteriyor. Dünyada ne yazık ki bugünlerde gülmeye yönelik çok fazla bir şey yok" dedi.
GÜLSE BİRSEL: "GÜLMEYİ UNUTMAMAK GEREK"
Jüri üyesi olan oyuncu, yazar, Gülse Birsel, "Dünyanın yaklaşık 90 ülkesinden gelen karikatürlerin ortak sorunlara dikkat çektiğini görüyoruz. Dünyanın dertleri aslında müşterek. Savaş, çevrenin bozulması, mülteci sorunu, kadın sorunu, eşitsizlik, kapitalizm eleştirileri var. Çok güzel karikatürler var, seçmekte zorlanıyoruz. Eleyerek seçiyoruz. Genellikle mizah tarihine baktığımızda en çok bu dönemlerde mizah çoğalır. Çünkü insanların gülmeye ihtiyacı olduğu dönemlerdir. Trajediden ve karanlıktan mizah üretildiği için mizahçılar, biraz trajediyi ve sorunları hafifletmek için de mizah ürettikleri için bence ne olursa olsun, gülmeyi unutmayacağız. En çok ihtiyacımız olduğu dönemlerden biri. Karikatürlerin siyasilere ve ülkeleri yönetenler eğer mizahla ilgileniyorsa, yansıması oluyordur. Ama şu an idarecilerimizin mizah ile ne kadar ilgilenip ilgilenmediğini bilmiyorum. Eskiden mesela Turgut Özal, çok ilgilenirdi, bildiğim kadarıyla özellikle karikatürle. Hatta kendi karikatürlerini imzalatıp, alıp astığını söylerlerdi. Ben o dönemlere mizahçı olarak yetişemedim. Şu an ne kadar ilgilenildiğini bilmiyorum. Belki daha büyük sorunlarımız var şu an. Onun için daha az ilgileniliyordur, diye düşünüyorum" dedi.
DÜNYADA ENÇOK İHTİYACIMIZ OLAN ŞEY DEMOKRASİ
Yarışmada 4'üncü kez jüri üyeliği yapan Kanadalı Anita Kuntz ise "Demokrasi hepimiz için çok önemli. Demokrasiye değer vermediğimiz zaman, uyanık kalmadığımız zaman elimizden kayıp gittiğini görürüz. Bu da çizimlerde vurgulanıyor. Hepimizin bu konuda uyanık dikkatli olması gerekiyor. Kadınların ve kızların eşit bir alanda yaşamaları gerekir. Eşit olduğumuz, birlikte olduğumuz zaman başarılı olabiliriz. Ama maalesef dünyanın her yerinde Amerika'da da kadınlara karşı eşitsizlik var. Özellikle de son yıllarda internet üzerinden bir şeyler yazıp yayınladıkları zaman, erkek gruplar tarafından saldırıya uğrayabiliyor. İnternet üzerinden de taciz edilebiliyorlar. Bu da bir problem. Bu yarışmada Avrupa'daki, bu coğrafyadaki, bütün bu konulara eğiliyor. Aydın Doğan Uluslar arası Karikatür Yarışması bu nedenle Dünyada önemli bir yere sahip" dedi.
YARIŞMANIN ÖNEMİNE VURGU
20'inci yılında kadın konusunu vurgulamayı hedefleyen vakfın 'Güçlü Kızlar, Güçlü Bir Dünya' başlığıyla bu yıl yarışmada '20. yıl özel ödülü' de vereceğini belirten Candan Fetvacı, "11 sanatçıdan oluşan Seçici Kurulda 7 kadın jüri üyesi bulunuyor. 33 yıl bir yarışmanın sürmüş olması bence çok önemli bir başarı" dedi. Yarışmanın kurumsallaştığını belirten Fetvacı, "Her sene düzenli bir şekilde ve objektif bir şekilde yapılıyor. Dünyanın her tarafından temsilciler buraya geliyorlar. Bence bu çok önemli bir başarı. Bunun yanı sıra tabii dünyanın dört bir yanındaki çizerlerin buna ciddi bir şekilde ilgi gösteriyor olmaları da çok önemli. Bu eserleri sanal müzemizden de izleyebiliyorlar" dedi.
Bu yıl 2 bin 500' aşkın başvuru olduğunu hatırlatan Fetvacı, "Bodrum'a 234 tane çok önemli çizim getirdik. Jürimiz de onların içinden seçmeye çalışıyor. Gerçekten de bu yarışma dünyada olanı biteni ayna gibi yansıtıyor. Karikatürlerin geneline baktığınızda içiniz kararıyor. Bugünlerde dünya zaten içimizi karartıyor. Savaşlar, göçler, adaletsizlikler, yoksulluk kadın sorunları? Zaten bunlar olduğunda da ilk olarak etkilenen kadınlar ve çocuklar oluyor. Dolayısıyla onlarında sorunlarını da burada görüyorsunuz. En güzel şekilde ifade edilmiş. Dilerim ki bu karikatürler, birazcık herkesin, gönlüne ve beynine hitap etsin ve dünyamız yarın daha güzel bir yer olsun" dedi.
ÇOCUKLARLA ÇALIŞMA YAPILACAK
Fetvacı, yarışmada dereceye giren 15 karikatürün 16-21 Haziran tarihlerinde Milta Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Sanat Galerisi'nde sergileneceğini belirtti. Jüri üyeleri yarın (salı) saat 15.30'da, Milta Marina A.Ş. Palmiye Meydanı'nda çocuklarla karikatür çalışması yapacak.
ÖDÜLLER ŞÖYLE
Jüri üyeleri, ödül alan ve dereceye giren karikatürleri yarın açıklayacak. Yarışmada birincilik ödülü ve özel ödül kazanan sanatçılara 8 bin ABD doları, ikincilik ödülü kazanan sanatçıya 5 bin ABD doları ve üçüncülük ödülü kazanan sanatçıya 3 bin 500 ABD doları verilecek. Başarı Ödülü kazanan 12 sanatçı ise 500'er ABD doları alacak. Dereceye giren tüm sanatçılara ayrıca başarılarını simgeleyen heykel ve ödül beratları İstanbul'da düzenlenecek törenle takdim edilecek.