Bodrum Prof. Dr. Yarman: "Nükleer Enerji Türkiye Için Siyasi Bir Tercih"
Prof. Dr. Yarman: "Nükleer enerji Türkiye için siyasi bir tercih"OKAN Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, nükleer enerjinin Türkiye açısından bir zorunluluk ve teknik bir mecburiyet değil,siyasi bir tercih olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yarman: "Nükleer enerji Türkiye için siyasi bir tercih"
OKAN Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, nükleer enerjinin Türkiye açısından bir zorunluluk ve teknik bir mecburiyet değil,
siyasi bir tercih olduğunu söyledi.
Bodrum Esnaf ve Sanayici İşadamları Derneği (BESİAD), tarafından düzenlenen geleneksel Perşembe toplantılarının bu seferki konusu "Çok Kanlı, Çok Gaddar, Hiç Bitmeyen, Enerji Savaşları : Bölge ve Türkiye" oldu. Lvzz Hotel'deki toplantıya Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman konuşmacı olarak katıldı. CHP Bodrum İlçe Başkanı Recai Seymen imle çok sayıda işadamının da izlediği toplantıda konuşan Prof. Dr. Tolga Yarman,
enerji savaşlarının yıllardır olduğunu söyledi. Enerjinin olduğu yerde mutlaka siyaset olduğunu belirten Prof. Dr. Yarman, "Heam de kirli ve kanlı siyaset vardır. Biz bu öyküyü çevremizde hemen hemen nerdeyse 80'li yıllardan bu yana son 40 senedir daha da belirgin bir şekilde görülmeyen boyutlarından iyice görülür bir şekilde izliyoruz. Tamamen şekle indirgenmiş sözde inanç sistemi ile tamamen şekil olarak takdim edilmek istenen başka bir inanç sistemi ile arasında gerilim yaratmak sureti ile petrol için bütün bölge vuruldu. İran'da vurulmak isteniyordu. Yetkilileri, yıllar öncesinden bu yana uyarıyoruz. Biraz anladılar ama çok ağır ve büyük bedeller ödedik. O yüzden Suriye Savaşı'nda bizim işimiz yoktu. 'Yeni Osmanlıcılık' adı altında bir yapı tesis edilip, petrol ve doğalgaz için İran vurulmak istendi. Hiç kimsenin ağzından petrol ve doğalgazı duymuyoruz. Dünya çapında yaşanan bu kavga petrol ve doğalgaz içindir" dedi.
NÜKLEER ENERJİ ZORUNLULUK DEĞİL
Nükleer enerji konusuna da değinen Prof. Dr. Yarman, "Nükleer enerji Türkiye açısından bir zorunluluk ve teknik bir mecburiyet değildir. Bu siyasi tercihtir. Akkuyu'ya kurulacak nükleer enerji santrali çalışamayacak. Çünkü orası dünyanın en pahalı nükleer müzesi olacak. Turizme zarar vereceği idrak edilecek. Muhtemelen parasını tıkır tıkır ödeyeceğiz fakat ondan yararlanamayacağız. Nükleer teknoloji böyle gelmez. Ayrıca bugünkü teknoloji, çok riskli bir teknoloji her 100 nükleer santralden bir tanesi hiç akla gelmemiş sebeplerden dolayı elden kaçabilmiş oluyor. Akkuyu nükleer enerjisine hiçbir şekilde sıcak bakmıyorum, tam tersine soğuk bakıyorum. Akkuyu'ya kurulacak olan santral buraya bile zarar verebilir diye düşünüyorum" dedi.
Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonunda Prof. Dr. Yarman, katılımcıların sorularını yanıtlayarak toplantıyı bitirdi.