Haberler

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü'ne 'Işid Zihniyeti' Eleştirisi

Abone Ol

Bodrum'un gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti Kurtarma ve Koruma Kazıları çalışması sırasında 5 yıl önce gün ışığına çıkarılan 2 bin 500 yıllık Helenistik döneme ait mezarların korunması ve kurtarılması için CHP'li Bodrum Belediyesi'nin hazırladığı projeye rağmen törenle üzerlerinin kapatılıp, tekrar yol olarak trafiğe açılması tepkilere neden oldu.

Bodrum'un gümüşlük Mahallesi'ndeki Myndos Antik Kenti Kurtarma ve Koruma Kazıları çalışması sırasında 5 yıl önce gün ışığına çıkarılan 2 bin 500 yıllık Helenistik döneme ait mezarların korunması ve kurtarılması için CHP'li Bodrum Belediyesi'nin hazırladığı projeye rağmen törenle üzerlerinin kapatılıp, tekrar yol olarak trafiğe açılması tepkilere neden oldu. Belediye Başkanı CHP'li Mehmet Kocadon'un danışmanı Özay Kartal da bu durumu 'Bodrum'da IŞİD zihniyeti' başlıklı yazılı açıklamayla eleştirdi.

Gümüşlük Mahallesi'nde, 5 yıl önce yapılan Bodrum Yarımadası İçme Suyu Projesi'nin hafriyat çalışması sırasında Antik Myndos Kenti'nin nekropol alanında Helenistik Dönem'e ait üç mezar bulundu. O dönemde 2863 sayıl Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu gereği, kurtarma kazısı, mezarların bulunduğu alanın Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak hattını birbirine bağlayan ana yol üzerinde olması nedeniyle yapılamadı. Bunun üzerine o dönemde belde olan Gümüşlük'ün belediyesine Turgutreis-Gümüşlük-Yalıkavak yol bağlantısını sağlamak üzere yeni bir güzergah önerilip, bu yolun tamamlanması beklendi.

İki yıl önce Samanlık Mevkii'nden geçen bu yol tamamlanınca, ilgili kanun gereği yerine getirilerek, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi başkanlığında Myndos Antik Kenti Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin danışmanlığında kurtarma kazısı yapıldı. Mezarlardaki seramik kaplar, takılar ve iskeletler gün ışığına çıkartılıp, koruma altına alındı.

Ortaya çıkan mezarlar nedeniyle kentin içinden geçen yol kapatılıp, trafik yeni açılan Samanlık Mevkii'ndeki güzergaha yönlendirildi. Yapılan yeni yol kapanan yola göre 2 kilometre daha kısa ve daha az viraja sahip olmasına rağmen belediye, esnaftan gelen tepkiler üzerine eski yolun da mezarlar korunarak tekrar trafiğe açılması için alternatif proje hazırlayıp, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'ne sundu. Bunun üzerine müze Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvurdu. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca, aralık ayı başında, 'Mezarların üzerinin kapatılıp, asfalt dökülüp yeniden yol olarak kullanılmasında sakınca yoktur' denilerek, 2013 yıl Mart ayında gerekli izinler verildi. Gerekli izinlerin alınmış olmasına rağmen iki yıllık bir aradan sonra geçen 6 Mart'ta, bulunan mezarların üzeri kapatılıp, asfaltlandı. Yol, tekrar trafiğe açıldı.

'İLKEL ÇÖZÜM TERCİH EDİLDİ' İDDİASI

Tarihi mezarların tekrar toprak altında bırakılması tepkilere neden oldu. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'un danışmanı Özay Kartal da 'Bodrum'da IŞİD zihniyeti' başlıklı yazılı açıklama ile bu durumu eleştirdi. Kartal, "Antik mezarları kurtarmak için tüm masrafları belediye tarafından karşılanmak üzere kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ile proje gerçekleştirildi. Mezarların çelik kontrüksiyon ve kırılmaz camlarla koruma altına alınarak kültür turizmine kazandırılması için tüm hazırlıkların yapıldığı sırada, müzeden 'Gömün' talimatı geldi. Sonuç olarak Bodrum Sualtı Arkeloji Müzesi Müdürlüğü, AKP Bodrum İlçe Teşkilatı ve hatırı sayılır zengin abiler olaya el atıp Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan onay alıp, mezarı yeniden gömüp yolu da açtılar. Mağdur olan işletmeler çözüm istemekte haklıdır. Bilim üreten kazı başkanı arkeolog olarak arkeolojik değerlere sahip çıkmakta haklıdır. Yolun orta yerinde çıkan 2 bin 500 yıllık bir mezar yüzünden kapanan bir yola, yasalar çerçevesinde, mümkünse tüm tarafları mutlu edecek medeni bir çözüm bulmak da Bodrum Sualtı Arkeloji Müzesi Müdürlüğü'nün göreviydi. Ama Müze Müdürlüğü ne yaptı? Medeni, çözümler yerine ilkel bir şekilde, gitti onayı aldı, mezarları tekrar toprağa gömdü ve yolu açtı" dedi.

'KURTARILAN MEZARLARI ŞOV YAPARAK GÖMDÜLER'

Mezarların üzerinin, şov yapılarak törenle kapatıldığını belirten Kartal, şöyle devam etti:

"Bodrum'un arkeolojik değerleri,manevi bir emanet ve tüm dünyanın ortak kültürel hazinesidir. Tükenen bir turizm değil sürdürülebilir bir turizm istiyorsak, mutlak korumalı ve sahip çıkmalıyız. Tarihi mezarın üstünü çelik ve basınca dayanaklı cam malzeme ile kapatma önerisini getirmiş ve bu konuda bir proje taslağı hazırlatmıştım. Kazı başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve belediye başkanımız Kocadon bu öneriye hem mezarı tahripten kurtarması, turistik bir değer olarak görüntülenebilmesi hem de yolun trafiğe açılması nedeniyle sıcak bakmıştı. Projeyi hazırladık. Gelinen noktada bu mezarlar; medeni çözümler yerine tarihi topları soba borusuyla boyayan zihniyet tarafından yani Bodrum Müze Müdürlüğü tarafından beyaz kefen giydirilerek tekrar gömüldü ve üstünden geçen yol tekrar trafiğe açıldı. Benzer konularda haber merkezimiz ve yerel basın müze müdürlüğünden bilgi almak istediğinde, 'Yarımadanın her yerinden çıkıyor. Haber değeri yok' benzeri cevaplar aldık. Bu noktada da 'dur' deriz. Bodrum Sualtı Arkeloji Müzesi Müdürlüğü mü Müdürün Kalesi mi? Müdürlük siyasi çıkarlara ya da keyfi kaidelere göre çalışamaz, mevzuatta belirtilen kaidelere göre çalışır. Asli görevi de Bodrum'un ve insanlığın ortak hazinesi olan arkeolojik ve tarihi değerlerimizi korumaktır, gömmek değil."

'MÜZE MÜDÜRÜ HAKARET DAVASI AÇACAK'

Açıklamasındaki 'IŞİD zihniyeti' başlığı nedeniyle Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan'ın kendisine hakaret davası açacağını öğrendiğini de belirten Kartal, "Tarihi ve kültürü korumak amacıyla verdiğim mücadelede veremeyeceğim hesap yok. Amacımız polemik yaratmak değil geldiği günden beri tarihe zarar veren Özkan'ın artık bu girişimlerine dur demek" diye konuştu.

İki yıl önce göreve gelen Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Emel Özkan ise konu ile ilgili açıklama yapmadı. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gümüşlük Bodrum Kartal Işid Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

Güner ÖzlermobilWeb@haberler.com:

Ayinin kırk tane şarkısı varmış. Kırkı da armut hakkında. Bu tür saçma sapan yazilarla kime hizmet ediliyor. Madem ki eski eser konusunda çok duyarlısiniz biraz da başka konulardan bahsedin. Mesela antik stadyum hangi müdür zamaninda kapatildi. Çağdaş holdinge Salvaraga da inşaat yapma yetkisini hangi arkeolog ne karşılığında ve kimin zamaninda verdi. Ya bunlari da yazın. Ya da rahat birakin da işimizi yapalim. Biz gazetecilik yapmiyoruz, siz de arkeologluk yapmayin.

Yanıtla01
Şükrü Özkan:

Kazı başkanı ile birlikte yapıldığı iddia edilen proje, neden mezarın korunması amacıyla kapatıldıktan sonra basına veriliyor. Mezarın kapatılması için kazı başkanının olumlu görüşü ve bakanlığın talimatı olmasına rağmen neden müze müdürü suçlanıyor. Konservasyon ve restorasyon tekniklerine göre, mevcut koşullarında boyanması gereken toplar, boyandığı için, neden ''Tarihi toplar, soba boyası ile boyandı. '' denmektedir. Müze müdürü, bileğinin hakkıyla bu göreve gelerek, bilgi ve tecrübesiyle görevini, kimseye rant sağlamadan, yaptığı için mi acaba.

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title