Bodrum'un Klasik Müzik Festivali Başlıyor
Bodrum'un klasik müzik festivali başlıyorBodrum Klasik Müzik Derneği tarafından Denizbank ana sponsorluğunda düzenlenen ve 26 Temmuz'da başlayacak olan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali'nin programı, bugün düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.
Bodrum'un klasik müzik festivali başlıyor
Bodrum Klasik Müzik Derneği tarafından Denizbank ana sponsorluğunda düzenlenen ve 26 Temmuz'da başlayacak olan Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali'nin programı, bugün düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.
Bodrum'un Gümüşlük Mahallesi'nde bu yıl 14. kez gerçekleşecek Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali nedeniyle Bodrum Hakan Aykan Kültür Merkezi'nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya festivali sanat danışmanı ve devlet sanatçısı Gülsin Onay, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Uludağ Premium Sorumlusu Ceylin Erbak Aytekin katıldı. Festivalin sanat danışmanı Onay, bu yılda taşta, suda ve kumda olmak üzere üç ayrı konseptte gerçekleşecek festivalin etkinlilerini tanıttı. Onay, "Klasik müzik konserleri, "Taşta" başlığı altında 25 asırlık tarihi Koyunbaba Antik Taş Ocağı'nda müzikseverleri bekliyor olacak. Son iki yıldır festival bünyesinde gerçekleşen "Suda" ve "Kumda" konserleri ise Gümüşlük Sahili'nde izleyici ile buluşacak. Piyanist Eren Levendoğlu'nun ise sanat yönetmenliğini yaptığı festivalde bu yıl Türkiye'nin yanı sıra Brezilya, Norveç, İtalya, Fransa, Küba, Rusya ve Güney Afrika'dan gelecek müzisyen konuklar, 6 hafta sürecek etkinlikler çerçevesinde 15 ana konser verecek. Her yıl olduğu gibi bu yıl da dünyaca ünlü konukları ağırlayacak festivalin yabancısı olmayan sempatik Fransız kemancı Gilles Apap'ın gerçekleştireceği açılış konserinde akordeon ustası Myriam Lafargue de sanatçıya eşlik edecek. Festivalin yaratıcısı Piyanist Eren Levendoğlu, viyolonselci Dilbağ Tokay'la antik taş ocağında sahne alırken; yine aynı sahnede Begoa Ensemble, Rus piyanist Ilya Itin, İtalyan piyanist Romano Pallottini, Kübalı piyanist Mauricio Vallina, Brezilyalı piyano virtüözü Egberto Gismonti ve flütçüler Bülent Evcil ve Raffaele Trevisani performans sergileyecek ve daha bir çok sanatçı klasik müzikseverler ile buluşacak. Festivalin kapanış konserini ise 4 Eylül'de ben gerçekleştireceğiz" dedi.
GENÇ PİYANİSTLER AHMED ADNAN SAYGUN İÇİN YARIŞACAK
Onay, Cumhuriyet tarihimizin en önemli bestecilerinden Ahmed Adnan Saygun adına düzenlenen yarışmanın, büyük ustaya saygı duruşu niteliğinde gerçekleşeceğini belirterek, "Bestecinin adını yaşatmak, gelecek nesillere müziğini aktarmak ve onu dünyaya duyurmayı amaçlayan, 2 yılda bir hayata geçirilen yarışmanın 4.'sü, 15-19 Ağustos tarihleri arasında festival merkezindeki Toprak Ev'de düzenlenecek. Yarışma kapsamında Notre Dame de Sion, Uluslararası Piyano Yarışması ile ortak gerçekleşecek proje ile 4. Ahmed Adnan Saygun Piyano Yarışması birincisi İstanbul Orchestra'Sion'la bir konser verecek. Aynı şekilde Notre Dame de Sion, Uluslararası Piyano Yarışması birincisi de Uluslararası Gümüşlük Klasik Müzik Festivali kapsamında bir konser vermeye hak kazanacak" dedi.
5 DALDA MASTERCLASS DÜZENLENECEK
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ise, "Bodrum'un geçmişinde olan kültürle buluşturmak bizim en büyük görevimiz. Artık Bodrum yeni bir boyut değiştiriyor. Daha önce Halikarnas Disko ile anılan Bodrumumuzu Halikarnassos ile anmaya başlıyoruz artık. Halikarnassos demek sanat, kültür, güzellik, aşk dolu bir bölge demektir. Özellikle Akdeniz çanağına şöyle bir baktığımızda Bodrum gibi turizmle geçinen bölgelerinin içinde en fazla gerçekten kaliteli sanat etkinliklerinin yapıldığı tek bölge Bodrum. Akdeniz çanağında bu kadar güzel sanatsal etkinliklerin yapıldığı başka bir yer bulamazsınız. Sanatın her şeyine her şekilde destek veriyoruz. Destek vermeye de devam edeceğiz. Ama özellikle bu cazibesi yüksek olan Bodrum'un kaliteli müzikle de farklı boyuta geçirmek istiyoruz artık. Bodrum'un Televole kültürü ile anılmasına son derece karşıyım. Bodrum Televole kültürü değil, eller havaya değil, tabii ki onlara da saygımız var. Ama vahşi gürültünün de her zaman karşısındayız. Bodrum'u bir bütün olarak düşünmemiz lazım. Özellikle sanatın birleştirici gücünden esinlenerek özellikle güzel ülkemizin bu günlerde böyle sanatsal etkinliklere çok ihtiyacı var. Çünkü sanat aynı zamanda kopuklukları bir araya getiren birlik, kardeş ve barışın içerisinde atmosfer sağlayabilen bir etkinliktir." dedi.