Bodur Meyvecilik Kazandırdı
Genellikle buğday ve ayçiçeği üretiminin yapıldığı Tekirdağ ve ilçelerinde bodur meyvecilik, üreticinin yüzünü güldürdü Malkara Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Taş: "Çiftçi, meyvecilikten elde ettiği gelirden memnun kaldı"
Tekirdağ'da bodur meyveciliğe yönelen üreticiler, elde ettikleri kazançtan memnun kaldı.
Çiftçiler, genellikle buğday ve ayçiçeği üretilen bölgede, sulu tarım yapılan arazilerin artmasıyla meyveciliğe başladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün de desteğiyle ceviz, şeftali, nektarin, erik, elma ve kiraz üretilmeye başlandı.
Malkara'nın Yörücek köyünde meyve bahçesi kuran Mehmet Taylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buğday ve ayçiçeğine göre meyvecilikten elde ettiği kardan oldukça memnun kaldığını söyledi.
Organik meyve ürettiklerini, tarım danışmanları tarafından önerilen ve insan sağlığına hiçbir zararı olmayan ilaçlar kullandıklarını belirten Taylan, şöyle konuştu:
"Müdürlüklerimiz, yeni su kaynakları bularak yeni göletler oluşturarak meyveciliği teşvik etmeliler. Bunun yanı sıra da fidan dikimi, bakımı, gübrelemesi ve benzeri konularda eğitici bilgiler ve seminerler düzenleyerek meyveciliği özendirebilir ve yeni meyve bahçelerinin oluşumunu arttırabilirler."
Taylan, pazar sıkıntısı çektiklerini, toptan alımlar olması halinde üreticilerin meyveciliğe daha fazla yöneleceğini kaydetti.
"Meyvecilik artış gösterdi"
Malkara Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nabi Taş ise ilçede gün geçtikçe meyveciliğin artış gösterdiğini, ilçe genelinde meyvecilik yapılan arazinin 3 bin dönümü aştığını söyledi.
Bu yıl sonu ve gelecek yıl bu miktarın ikiye ya da üçe katlanmasın beklediklerini ifade eden Taş, "Sadece orman vasfını kaybeden arazilere ve özel olarak hazırlanan tarlalara ekilecek kiraz ve cevizle bu rakamın 7 bin dönümü aşmasını bekliyoruz" dedi.
Elma, armut gibi bodur ve yarı bodur meyvecilikte en az 5 dönüm olmak kaydıyla yapılan meyveciliğe dönüm başına 150, klasik meyve, ceviz, badem gibi türlerde de en az 10 dönüm olmak şartıyla dönüm başına 100 TL verildiğini dile getiren Taş, şöyle konuştu:
"Şu anda ilçede en çok armut, badem, ceviz, elma, erik fidanı başta olmak üzere kiraz, şeftali, nektarin bahçeleri kuruldu. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından kasımda meyvecilik kursu açılacak. Çiftçi, meyvecilikten elde ettiği kazançtan memnun kaldı. Müdürlük olarak üretici eğitimi başta olmak üzere benzeri desteklerimizi sürdüreceğiz." - Tekirdağ