Boğacılar Derneği Üyeleri Madencilik Faaliyetini Protesto Etti
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: Boğalardan detaylar Artvin Boğacılar Derneği üyelerinden detaylar Bilgehan Erdem'in açıklamaları Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetleri Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti, Artvin Boğacılar Derneği üyeleri tarafından protesto edildi Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti Artvin Boğacılar Derneği üyeleri tarafından protesto edildi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Boğalardan detaylar
Artvin Boğacılar Derneği üyelerinden detaylar
Bilgehan Erdem'in açıklamaları Cerattepe'de yapılması planlanan madencilik faaliyetleri
Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti, Artvin Boğacılar Derneği üyeleri tarafından protesto edildi
Artvin'in Cerattepe bölgesinde yapılması planlanan madencilik faaliyeti Artvin Boğacılar Derneği üyeleri tarafından protesto edildi.
Bibak Kavşağında toplanan yaklaşık 3 bin kişi, ikisi kamyon kasasında olmak üzere 9 boğa ile İnönü Mahallesi Cumhuriyet Caddesi güzergahında protesto amacıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Boğaların üzerine, madene tepki içeren çeşitli ifadelerin yer aldığı yazılar asıldı.
Artvin Boğacılar Derneği adına açıklama yapan Bilgehan Erdem, madenin sadece Cerattepe mevkisini değil tüm Artvin'i kapsadığını ileri sürerek, "4 bin 156 hektar alanı kapsamakta yani Orta Mahalle hariç her yeri kapsamaktadır. O yüzden maden demek göç demektir, ananızdan, sevdiklerinizden ayrılıp yaban ellere gitmek demektir" ifadesini kullandı.
Erdem, Artvin'in öz evlatlarına bu suça ortak olmamaları için seslenmek istediğini dile getirerek, şöyle devam etti:
"Artvin'e ve doğasına sahip çıkın. Artvin ve 7 ilçesinin boğacıları olarak bizlere atalarımızdan kalan ve gücün, kuvvetin, güzelliğin sembolü olan, Kurtuluş Savaşı'nda cepheye mermi taşıyan nenelerimizin kağnısını çeken boğaları bu doğanın merasından, suyundan faydalanarak besliyoruz. Yılda on binlerce yerli ve yabancı turistin Artvin'e gelip buraları tanımasına ve Artvin'in reklamının yapılmasına inanılmaz katkılar sağlıyoruz."
Yüzlerce yıllık bir geleneği yaymaya ve yaşatmaya çalıştıklarını belirten Erdem, "Oysa madenler kısıtlı yıllar arasına sıkışan ve arkasında onarılamaz çevre tahribatları ve ölümler bırakan, savaşlardan sonraki en büyük felaketlerdir. Eğer maden olursa doğada boğa da insanda yok olur" dedi. Erdem, bu kültürün yüzlerce yıl sürmesini ve doğanın bozulmamasını istediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin en önemli festivallerinden olan Kafkasör Festivali'ni Artvin'deki ve il dışındaki tüm boğa sevenlerle beraber yapıyoruz. Şayet maden olayı gerçekleşirse doğayla beraber tüm meralar ve festival alanları yok olacaktır. Biz dağları öğütecek iş makinelerinin gürültüsü, dinamit sesleriyle, zehirli sularla, ağaçsız dağlarda değil, dağlarımızda kuş sesi, dere şelalesi, rüzgar nefesi ve boğaların böğürmesiyle yaşamak istiyoruz."
Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüşe, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve dernek üyeleri de katıldı.