Haberler

Boğaziçi Zirvesine, Körfez Ülkeleri Büyükelçilerinden Tam Destek

Abone Ol

29 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı yüksek himayesinde düzenlenecek olan “Boğaziçi Zirvesi”nin öncesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) ile Körfez ülkelerinin büyükelçileri bir araya geldi.

29 Kasım-1 Aralık tarihlerinde Cumhurbaşkanlığı yüksek himayesinde düzenlenecek olan "Boğaziçi Zirvesi"nin öncesinde Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) ile Körfez ülkelerinin büyükelçileri bir araya geldi.

Uluslararası İş Birliği Platformu(UİP) Kurucusu Cengiz Özgencil, "Her yıl yaptığımız gibi zirveden bir ay önce Körfez ülkelerinin büyükelçileri ile bir araya geldik. Gelenekselleşen bu toplantıda amacımız zirvede yapacağımız etkinliklerle ilgili hem büyükelçileri bilgilendirmek hem de onlardan gelecek talepler doğrultusunda zirveyi daha verimli hale getirebilmek. Zirveye katılacak olan Körfez ülkelerinden; Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Katar, Lübnan, Ürdün, Filistin, Sudan, Tunus başta olmak üzere 12 ülkenin büyükelçisi ile bir araya geldik. Amacımız Körfez ülkeleri ile işbirliğini artırmak" dedi.

Özgencil zirveyi kendi ülkelerine yapmak için bizi davet eden ülkeler olduğunu söyledi, önümüzdeki yıllar için bu tekliflerin değerlendirilebileceğini ifade etti. Konuşmasına devam eden Özgencil bu yıl gerçekleşecek paneller hakkında bilgi verdi: "Bütün panellerimize önem veriyoruz ama bu yıl ön plana çıkmasını beklediğimiz panellerimiz arasında 'Gelecek Vizyonu', 'Gelişmekte Olan Ülkelere Batı'nın Yaklaşımı', 'Yeni İpek Yolu', sürdürülebilir kalkınma hedefleri, altyapı yatırımları, İslami finans, akıllı şehirler, genç girişimciler, kadının ekonomideki yeri, spor endüstrisinin ekonomiye katkısı, enerji panelleri ve sanatın ekonomiye katkısı sayılabilir. İş dünyamızın bu zirvede kesinlikle yer alması gerektiğini düşünüyorum. Zirvemize devlet başkanları, bakanlar ve önemli iş insanları katılacak. Zirvede, katılacak iş insanlarımıza B2B görüşmeler aracılığıyla daha etkin bir iletişim sağlayacağız. Bu zirve ile ülkemize ve bölgemizdeki ülkelere geçmiş 6 yılda olduğu gibi bu yıl da katkıda bulunmaya devam edeceğiz."

Türkiye'nin bölgedeki önemine vurgu yapan Arap Ligi Türkiye Temsilcisi Mohammed Fatah Naciri "Türkiye'nin istikrarı ve güvenliği bölgenin istikrarı ve güvenliği demektir. Ortadoğu içinde bulunduğu durumdan Türkiye olmadan asla çıkamaz. Körfez ülkeleri Arap dünyasının içinde stratejik ve jeopolitik olarak çok önemlidir. 13 Ekim'de Riyad'ta gerçekleştiren dışişleri bakanları toplantısında tartışılan Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında oluşturulacak serbest ticaret bölgesi çok büyük önem taşımaktadır" dedi. Arap Baharı sonrası ilişkilerin toparlanma ve yeniden inşa sürecinde UİP'in etkin rol aldığına değinen Naciri "Arap Baharı sonrası yavaşlayan ilişkilerin toparlanması ve inşası adına Uluslararası İşbirliği Platformu'nun devamlılığı büyük bir rol oynadı" dedi. Ayrıca "Yedi senedir üst düzey birçok kişinin katıldığı Boğaziçi Zirvesi niş bir oluşumdur ve burada insanlar fikirlerini hür bir şekilde ifade edebiliyorlar" dedi.

Zirve'nin Türkiye'de gerçekleştiriliyor olmasına değinen Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa; "Birçok konuyu tartışma fırsatı veren bu zirvenin ağabey ülke olarak gördüğümüz Türkiye'de gerçekleştiriliyor olması kendimizi güvende hissettiriyor. Politika, ekonomi ve daha birçok konuda bölge sorunlarına ışık tutan bu zirve hepimiz adına bir şanstır" dedi.

Ortak tarihimize vurgu yapan Lübnan Büyükelçisi Mansour Abdallah, "Bölgede işbirliğini arttırmak için birbirimizi daha yakından tanımalıyız ve potansiyelimizi daha iyi anlamalıyız. Beraber yaşadığımız tarihin bu ilişkilerin kurulması adına bir köprü olmasına çabalamalıyız. Ticaret birbirine uzak devletler arasında değil komşular ve bizim gibi akrabalık ilişkisi olan ülkeler arasında yapılmalıdır. Bu zirve bu bağlamda çok önemli. İstanbul Arap dünyasının başkentidir ancak bunu farklılıklarımızı bir kenara bırakarak tek vücut olarak başarabiliriz. Birbirimizi daha iyi anlayarak yakınlaşmak ve insani ilişkilerimizde üzerinden iş birliğimizi sağlamlaştırmak için okullarımızda Türkçe ve Arapça dil derslerini teşvik etmeliyiz" diye konuştu.

Tunus Büyükelçisi Mohamed Salah Tekaya, gelenekselleşen bu zirveyi ne kadar önemsediklerini bu yemeğe katılarak gösterdiklerini ifade etti ve "Zirvenin bağımsızlığı ve her kesime eşit duruşu bölgemiz sorunlarını özgür irade ile yaklaşılmasını ve işbirlikleri kurulması adına alkışlanılası bir durum" dedi.

Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Khalifa Shaheen Almarar "Yeni atandığım için zirveye daha önce katılma fırsatı bulamamış olmam zirveyi tanıdığımız ve sonuçlarını yedi senedir takip ettiğimiz gerçeğini değiştirmiyor. Bu başarılı girişim bölgemiz adına büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Ürdün Büyükelçisi Amjad Adaileh, "Uluslararası İşbirliği Platformu bölgemizin sorunlarını ışık tutmak ve çözümler getirilmesi için diyaloglar kurulmasını sağlamak adına birçok üs düzey ve iş adamlarını her sene üstüne katarak bir araya getirdiğini gözlemleme fırsatı bulduğumuz bölgemizin en önde gelen makro düzey toplantısıdır. Özellikle bu zirveyi hayata geçiren mutfaktaki insanlara bölge adına teşekkür etmeliyiz" dedi.

Boğaziçi Zirvesi'nin her geçen sene öneminin daha da arttığını belirten Türk-Arap Diyaloğu Platformu Genel Sekreteri Erşat Hürmüzlü "12 büyükelçi 3 maslahatgüzarın burada olması gerçekleştirilecek olan zirvenin önemini göstermektedir. Türkiye için marka haline gelen bu zirveye bütün kesimler tarafından sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum. Zirveye 90 ülkeden politikacı, bürokrat ve iş insanlarını bekliyoruz. Bu zirve Türkiye'nin tanıtımı için de büyük önem arz etmektedir" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Lübnan Ürdün Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title