Borsa İstanbul Kuyumculuk Sektörünü Yükseltecek
Kuyumculara Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli taşlar Piyasası üyeliğinin getirdiği fırsatlar anlatıldı.
Borsa İstanbul bünyesinde kurulan piyasada işlemlerin başlamasının ardından borsa üyeliğinin kuyumculuk sektörüne ve esnaflarına yararları İstanbul'da düzenlenen bir toplantıda sektörle paylaşıldı.
Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan ve ihracatta önemli bir paya sahip olan mücevher sektörü Borsa İstanbul bünyesinde Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nın faaliyete girmesi ile yeni olanaklarla tanıştı. Borsa İstanbul üyelerine kendi aralarında vergiden muaf işlem yapma imkanını sağlayan piyasada kuyumcuların yapabilecekleri işlemler ve uygulamalar Mücevher İhracatçıları Birliği üyelerine ve kuyumculuk sektörünün önde gelen firmalarına anlatıldı.
Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner kuyumculara borsa üyeliğinin avantajlarını anlatırken; Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Dr. Çetin Ali Dönmez de uygulamaların detayları hakkında bilgi verirken Borsa İstanbul uzmanları da sektör temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ayhan Güner, Türkiye'de kuyumculuk sektörünün uzun yıllar verdiği mücadeleyi anlatarak şunları söyledi:
"Hükümetimiz bize güvenerek vergi konusunda istediğimizi verdi. Bize düşen de bunun karşılığında sektörümüzün kayıt altına alınmasını sağlamak; ülke ekonomisine katkımızı arttırmak; istihdam, ihracat ve vergi anlamında sektörümüzü Türkiye'nin en değerli ve verimli sektörlerinden biri haline getirmektir. İstanbul Elmas Borsası'nda işlemlerin başlamasını takiben ilk 10-15 günlük süre zarfında yapılan işlem miktarının 2013'ün tamamındaki işlem miktarını aşması sektörün bu anlamda gerçekten istekli olduğunu gösteriyor ve bizlere umut veriyor."
Ayhan Güner, yeryüzündeki en değerli emtia olan elmasın ticaretinin sağlıklı, güvenli ve bilinçli yapılabilmesi açısından Borsa İstanbul bünyesinde Elmas Borsası'nın yaşama geçmesinin önemine değinerek, "Bu anlamda gerçekten çok değerli ve cesur bir adım atan hükümetimize teşekkür ediyorum. Bunun karşılığını Türkiye Ekonomisi istihdam, üretim, ihracat olarak alacak" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"İstanbul Elmas Borsası sadece bizlerin işlem yapacağı bir ticaret merkezi değil. Dünyanın her yerinden değerli taş ticareti yapanlar gelip alış veriş yapabilecekler. Borsada işlem gören taşların üretim ağımıza katılması hem kuyumcularımızın hem de tüketicilerimizin açısından çok önemli. Bu ticaret kayıt altına alınmanın yanı sıra ticarete konu olan elmasların niteliği de artık sertifikalandırılacak. Herkes ne alıp sattığını bilecek. Hepimizin üzerimize düşeni yapması halinde Türkiye, elmas pazarından bugüne kadar alamadığı payını alacak. Katma değeri en yüksek ihracat ürünümüz olan mücevher sayesinde ihracat kilogram değerimiz artacak."
MİB Başkanı Ayhan Güner, Türkiye'nin 2013 yılında kayıtlı ihracatının 2,25 milyar dolar olduğunu; bunun yanı sıra 1,3 milyar doların üzerinde bir satışın doğrudan turistlere yapıldığını belirterek Türkiye'nin 4 milyar Dolar seviyelerinde olan ihracatının; içinde elmas kullanılarak üretilen mücevherin payının artması halinde 10 milyar dolar seviyelerine çıkmasının sürpriz olmaması gerektiğini belirtti. İstanbul Elmas Borsası'nın kısa sürede ciddi bir ticaret hacmine ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Güner; "İsrail, Belçika ve Dubai elmas borsalarının yıllık işlem hacmi 100 milyar doların üzerinde. Ulaşımı, erişimi ve ticareti çok daha kolay ve güvenli olan ülkemizin bu büyüyen pazardan pay alacağını da hesaba katmamız gerekiyor. İddialı konuşmak istemem ama 5 yıl içerisinde 25 milyar dolar hedefini tutturmamız kimseyi şaşırtmasın." dedi.
Bilgilendirme toplantısına katılan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de, 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun çıkmasıyla birlikte yeni bir döneme girildiğini, 4 Nisan 2013 tarihinde Borsa İstanbul esas sözleşmesinin tescil ve ilamıyla İMKB ve İstanbul Altın Borsası'nın birleştirilerek, Borsa İstanbul A.Ş. adı altında yeni bir kuruluş meydana getirildiğini hatırlattı.
Çetin Ali Dönmez, Türkiye'de sermaye piyasaları çerçevesinde alınıp satılan her türlü finansal sözleşmenin, her türlü kıymetin, tek bir erişim noktasından, mümkün olursa piyasalar arası çapraz teminat yönetimini etkin bir şekilde mümkün kılacak şekilde birleştirilmesi, hem emir öncesi hem emir sonrası süreçlerin düzgün bir şekilde aksamasız bir şekilde yürütülmesini içeren bu entegrasyonun, Türkiye sermaye piyasaları için bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin en eski ve en değerli sanatlarının başında gelen kuyumculuğun ülke ekonomisine daha yüksek katkı sağlamasının önemini vurgulayarak, bu anlamda Borsa İstanbul olarak ellerinden geleni yapacaklarını belirten Çetin Ali Dönmez, şunları söyledi:
"Bilindiği üzere, 32 sayılı karar kapsamındaki tüm değerli taşlar artık Borsamız üyeleri arasındaki işlemlerde KDV istisnasından yararlanacak. Kıymetli taşların vergilendirilmesi ile ilgili olarak yapılan düzenleme, ülkemizde taş ve mücevher daha da geliştirmesi, yurtiçi satışların ve ihracatın canlanması ve sektörel istihdamın arttırılmasına sağlayacağı katkı açısından son derece önemlidir. Ayrıca yeni düzenleme ile sektörün daha düzgün ve kayıt altında çalışmasını da teşvik eden bir düzenlemedir, emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyoruz.
Borsa İstanbul Dünya Elmas Borsaları Federasyonu ile yakın işbirliği içinde, elmas ve elmaslı mücevherler için dünya çapında tüketici güveni yaratmak ve geliştirmek için çalışıyor. Biz de Dünya Elmas Damgası'nın (World Diamond Mark) ana amacı olan perakendecileri yetkilendirme, tüketiciyi bilinçlendirme ve elmas piyasalarındaki satışları artırmaya katkıda bulunmayı arzu ediyoruz, karşılıklı görüşmelerimiz çalışmalarımız devam ediyor."
Toplantıya katılan kuyumculuk sektörü temsilcileri, Borsa İstanbul Elmas ve Kıymetli Taşlar Piyasası'nda işlem yapmanın kendilerine sağlayacakları kolaylık ve yasal güvenceler hakkında bilgilenerek borsa üyeliği işlemleri hakkında kafalarında oluşan soruların yanıtlarını aldılar. Piyasa üyesi kuyumcuların Borsa İstanbul'da kendi aralarında yapacakları işlemler Katma Değer Vergisi'nden muaf olacak. Borsa'dan alınan değerli taşlardan üretilen mücevherlerin ihraç edilmeyip iç pazarda nihai tüketiciye satılması durumunda katma değer vergisi söz konusu olacak.