Boşa Giden Enerji 5 Yılda Bir Daire Parası Ediyor
Soğuk kış aylarının etkisiyle ev ve iş yerlerindeki ısınma harcamaları cep yakıyor.
Soğuk kış aylarının etkisiyle ev ve iş yerlerindeki ısınma harcamaları cep yakıyor. Merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda boşa harcanan doğalgaz miktarı ise 20 daireden oluşan bir apartmanda 5 yılda 80 bin TL'lik bir maliyete ulaşıyor. Almanya'da üretilen ve Avrupa'nın pek çok ülkesinde kullanılan EU Pro Matic adlı bilgisayar yazılımı sayesinde aylık yüzde 30'a varan tasarruf sağlanıyor.
Almanya Enerji Bakanlığının desteğiyle ülke genelinde ve Avrupa ülkelerinde merkezi ısıtma kullanan binalarda kullanımı yaygınlaştırılan tasarruf yazılımı Türkiye'de pazarında da satılmaya başlandı. 40 yıl ömrü olan ve bir kış sezonunda kendini amorti eden EU Pro Matic, sıvı ve gaz yakıt kazanlarına takılarak yüzde 10 ile yüzde 30 arasında tasarruf sağlıyor. Kalorifer kazanlarının ateşleme sistemini değiştirerek aynı yakıtla daha fazla ısınmayı sağlayan mini bilgisayar, cep yakan doğalgaz faturalarına da son veriyor.
Cihazın Türkiye Distribütörü BDK Enerji'nin Genel Müdürü Erdal Sezer, "Kamu kurumları, otel, okul, hastane ve konutlarda bu teknoloji kullanılmaya başlandı. Bir apartmanda 5 yılda bir daire değerinde doğalgaz havaya uçup gidiyor. Bizim bilgisayar tabanlı yazılımımız sayesinde kalorifer kazanının ateşleme sistemi yeniden düzenleniyor ve kurulumdan 4 yıl sonra 1 yıl bedava yakıt kullanmış gibi tasarruf sağlanıyor. Alman EU Project GMBH şirketi ile Türkiye'de ortak yatırım yapma noktasında da anlaşma imzaladık. Gerekli alt yapı kurulduktan sonra üretim maliyetlerini azaltmak için tesislerini Türkiye'ye taşımayı planlıyorlar" ifadelerini kullanıyor.
Cihazın kayıp kaçağı önleyerek tasarruf sağladığını anlatan Sezer, "Evlerdeki ısı oranını düşürmeden daha uzun yanma ve duraklama sistemi ile aynı oranda yakıtla daha uzun süre ısınma sağlıyor. Tamamen bilgisayar programlarına dayanan bu cihaz, çeşitli zamanlama ve sıcaklık programları sayesinde brülörün en doğru aralıklarla çalışmasını sağlıyor. Kazan ateşlemesinden aldığı verilerle en uygun yanma süreleri tespit ediliyor. 4 bin 500 Euro'ya satılan cihaz bir kış döneminde kendini amorti ediyor. Emisyon hacmini yüzde 50 azaltarak sera gazlarının oluşturduğu çevre kirliliğini azaltıyor. Şu ana kadar kamu kurumları, siteler, okul ve hastane gibi 800'e yakın binaya sistemi kurduk. 4 yıl cihaz kullanıldığında bina 1 yıl doğalgazı bedavaya kullanmış gibi tasarruf ediyor. Kalorifer kazanında 1 hafta cihazı takarak bir hafta da takmayarak test ettiklerinde harcanan enerji ve tasarruf miktarı otomatik olarak görülebiliyor" ifadelerini kullandı.
ALMAN ŞİRKET TÜRKİYE'DE YATIRIM YAPACAK
Almanya'daki üretici firmanın tesislerini Türkiye'ye taşımak için pazar araştırması yaptığı bilgisini veren Sezer, "Distribütörlük anlaşmamızda satış rakamlarının istenen düzeye yükselmesi halinde Türkiye'de bir fabrika kurma planı da yer alıyor. Yazılı olarak yatırım taahhüdü aldık. Almanya'daki üretim maliyetlerini düşürmek ve Avrupa dışında Uzakdoğu, Rusya, ABD ve Orta Asya ülkelerine de mal satmak için İstanbul'da üretim planlanıyor. Almanya'daki tesis kapatılarak tüm dünyaya Türkiye üzerinden ihracat yapılması hedefleniyor. İlk etapta Türkiye geneli bayi ve satış ağı kurulması daha sonra ise hedeflenen rakamlara ulaşılarak tesisin taşınması gündemde. Bu yatırım için arsa ve organizasyon planlarımızı yapıyoruz. Türkiye'nin konumu ve dinamik pazar yapısı büyük avantaj oluşturuyor" diye konuştu. - İSTANBUL