Bosch'dan Manisa'ya Termoteknoloji Inovasyon Merkezi -2
Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ısıtma ve soğutma sektörünün öncü firmalarından Bosch, 2 milyon Euro'luk yatırımla kurduğu termoteknik inovasyon merkezini törenle hizmete açtı.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren ısıtma ve soğutma sektörünün öncü firmalarından Bosch, 2 milyon Euro'luk yatırımla kurduğu termoteknik inovasyon merkezini törenle hizmete açtı.
Termoteknoloji inovasyon merkezinin açılışına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, Bosch Termoteknik Kalite ve Üretimden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Ulrich Schmidt, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Manisa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Sait Türek, Bosch Termoteknik üst düzey yöneticileri, işadamları ve çok sayıda davetli katıldı. Açılışta konuşan Bosch Termoteknik Türkiye Ortadoğu ve Kafkasya Satış Genel Müdürü Zafer Polat, Türkiye'nin BoschTermoteknik için çok önemli bir pazar aynı zamanda da önemli bir Ar-Ge ve üretim merkezi olduğunu söyledi. Manisa fabrikasına son 7 yılda 48 milyon Euro'luk yatırım yaptıklarına dikkati çeken Polat, bu yıl 700 bin kombi üretmeyi hedeflediklerini kaydetti. Polat, Manisa'daki fabrikalarında üretilen cihazlarla dünyada 693 bin evin ısındığını da vurguladı.
80 PERSONEL GÖREV YAPIYOR
Polat, BoschTermoteknik Manisa fabrikasında hayata geçirilen Termoteknoloji İnovasyon Merkezi hakkında da bilgiler verdi. Son 5 yılda Ar-Ge çalışmalarına 74 milyon lira harcama yaptıklarının altını çizen Polat, "Merkezimizde 320 kişilik oditoryum, 3 farklı alanda hizmet veren eğitim salonu, ürünlerin sergilendiği dijital ve mobil içeriklerle de desteklenen teşhir salonu yer alıyor. Merkezin hizmete girmesiyle sektöre yön vereceğiz. Ar-Ge'ye çok büyük önem veriyoruz. Ar-Ge merkezimizde 80 personel görev yapıyor" dedi.
"SEKTÖRÜN EĞİTİM MERKEZİ OLACAK"
Fark yaratan çözümler üretmek için çalıştıklarını belirten Polat, şöyle devam etti:
"Yenilikçi gücümüzü, değerlerimizi ve inovasyon anlayışımızı daima sektörün hizmetine sunuyoruz. İş modelleri, tüketici alışkanlıkları ve ürün teknolojileri değişirken hem bu değişimin öncüsü oluyoruz hem de iş ortaklarımızı ve sektör oyuncularını yeniliklerle beraber bu değişimin dışında bırakmayarak destekliyoruz. Sektörün bilgi ve kalifiye işgücüne ihtiyacı var. Bu alandaki ihtiyacın bilinciyle hem sektörümüzü geliştirmeyi hem de müşterilerimizi memnun etmeyi hedefleyerek bu merkezi kurduk. Bu merkez, Türkiye'deki çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın yanı sıra ihracat yaptığımız Avrupa'dan Asya'ya kadar uzanan 41 farklı ülkenin tamamına açık bir müşteri deneyim merkezidir. Bu merkeze gelenler kombi, klima, kazan, ısı pompaları ve ısı kontrol sistemleri gibi ürünleri çalışır şekilde tecrübe etme fırsatı da bulacak. Sadece müşterilerimize de değil meslek lisesi, üniversite öğrencileri ve öğretmenleri, gaz şirketleri, dernekler gibi kurum ve kuruluşlara da eğitimler vereceğiz. Yani burası yalnızca Bosch'un değil, sektörün bir deneyim ve eğitim merkezi olacak."
"DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA EVLERİ SICAK YUVA YAPIYORUZ"
Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young da, Türkiye'de 100 yılı aşkın süredir faaliyet gösterdiklerini hatırlatıp, yerel sanayinin modern teknolojilerle gelişmesine katkı sağladıklarını kaydetti. Young, "Türkiye'nin bir noktasında NASA için özel üretim yaparken diğer bir noktasında ise ürettiğimiz kombilerle dünyanın dört bir yanında evleri sıcak bir yuva haline getiriyoruz" diye konuştu.
"YATIRIMA ÖZEL TEŞVİKLER VERECEĞİZ"
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise Bosch firmasının Türkiye'deki yatırımlarını takip ettiklerini söyledi. Firmanın Ar-Ge çalışmasına önem vermesini taktir ettiklerini vurgulayan Çelik, cirosunun yüzde 9'unu Ar-Ge'ye ayıran firmayı kutladı. Türkiye'de yatırım yapan yabancı firmaları yerli olarak gördüklerini ifade eden Çelik, "Bu tür firmaların sayısını artırmak en önemli önceliğimizdir. Mevcut firmalarımızın Ar-Ge yoluyla becerilerini artırımlarını istiyoruz. Teknoloji odaklı girişimleri ve Ar-Ge projelerini istiyoruz. Teknoloji seviyemizi ne kadar yukarı çıkarırsak ekonomik hedeflere de öyle ulaşırız. Bu alana yönelik destekleri arttırdık. Türkiye lojistik imkanları açısından dünyanın en önemli üretim merkezlerinden birisi. Ancak bilimde ve teknolojide merkez olmak istiyoruz. Hem nitelikli yatırımı hem de Ar-Ge yapmayı kolaylaştıracağız. Bütün süreçlere yönelik desteklerimiz var. Ar-Ge Reform Paketi ile herkese yönelik iyileştirmeler yaptık. Öğrenciler, akademisyenler, küçük firmalar, Ar-Ge merkezleri bu faaliyetten yararlanacak. Ar-Ge Kanunu Ağustos ayında tamamlandı. Her kesime doğrudan destek sağlayacak. Teşvik sistemi açısından da oldukça radikal bir sistem uyguluyorduk. Ancak proje bazlı destek uygulaması ile gücümüze güç kattık. Artık yatırıma özel teşvikler vereceğiz. Yatırım yaptığımız yere, istihdama ve yatırımın niteliğine göre desteklerden değişik şekilde yararlanacaksınız. Türkiye'yi iyi tanıyan firmalar bu fırsatlardan yararlanmalı" diye konuştu.
Yatırımcılar için güvenilir ve istikrarlı bir ortam hazırlamak için çalıştıklarını dile getiren Çelik, "Güveni tesis etmek sadece ekonomiye istikrar kazandırmakla olmuyor. Demokrasiyi, yasal mevzuatı düzenliyoruz. Orta ve uzun vadede iş ve yatırım ortamın olumlu etkileyecek düzenlemeler yapıyoruz. Hükümet olarak ekonomide yaşanan gelişmeleri takip ediyoruz. Bununla birlikte iş dünyasının beklediği yapısal reformları hayata geçiriyoruz. Görüşmeleri başlayan Sınai Mülkiyet Kanunu Tasarısı da reformlar içeriyor. Patentlerin markaların başvuru süreçlerini kolaylaştıracağız. Tescil sürelerini kısaltacağız. Fikri ve sınai mülkiyet hakları kanunları Türkiye ekonomisine ve girişimcilere, yatırımcılara moral verecektir" dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Manisa Valisi Hakan Güvençer, Bosch Türkiye ve Ortadoğu Başkanı Steven Young, Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann, diğer protokol üyeleri ile birlikte 2 milyon Euroluk yatırım yapılan merkezin açılışı yaptı. Açılışın ardından termoteknoloji üretim merkezi gezildi.