Haberler

Bosna Hersek ve Hırvatistan Arasındaki Sınır Sorunu

Abone Ol

Hırvatistan'ın, Bosna Hersek'in tek sahil kenti Neum'da köprü inşa ederek Dubrovnik kentini ülkenin geri kalan kısmına bağlama girişimi yüzünden patlak veren sorun, her iki ülkenin de gündeminde yer almaya devam ediyor.

Hırvatistan'ın, Bosna Hersek'in tek sahil kenti Neum'da köprü inşa ederek Dubrovnik kentini ülkenin geri kalan kısmına bağlama girişimi yüzünden patlak veren sorun, her iki ülkenin de gündeminde yer almaya devam ediyor.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç, yaptığı açıklamada, Hırvatistan hükümetinin, 1999 yılında Bosna Hersek ve Hırvatistan'ın eski cumhurbaşkanları Aliya İzzetbegoviç ile Franyo Tudjman arasında imzalanan sınır sözleşmesini en kısa zamanda meclisin onayına sunacaklarını bildirdi.

Söz konusu anlaşmaya göre, Adriyatik'teki Büyük ve Küçük Şkoly adaları ile Klek yarımadasının üst kısmı Bosna Hesek'e ait.

Başbakan Milanoviç, Hırvatistan radyosuna yaptığı açıklamada, "Bu (anlaşma) Hırvatistan'ın çıkarına. Bu aslında komşu ülkelere, bazı Avrupa ülkelerine de bir mesajdır. Eğer bir ülkenin yasal ve meşru temsilcileri tarafından bir anlaşma imzalandıysa bunu onaylamak lazım. Aksi takdirde ciddi değilsin, iyi niyetli değilsin, karşı taraftakini kandırmaya çalışıyorsun. Bu sokak siyaseti artık bitsin" diye konuştu.

Bu konuda Hırvatistan'ın önünde sadece iki seçeneği olduğunu, bunların ya anlaşmayı onaylamak ya da her şeye yeniden başlamak olduğunu ifade eden Milanoviç, "Bu ülkede öyle insanlar var ki, istedikleri tek şey çatışma. Onlar çatışma ve ihtilaf olmadan var olamıyor" ifadesini kullandı.

-"Tudjman-İzzetbegoviç anlaşması çözüm olabilir"-

Konu ile ilgili değerlendirme yapan Hırvatistan Cumhurbaşkanı İvo Yosipoviç de sorunun çok kritik ve hassas olduğunu, Hırvatistan kamuoyuna net bir şekilde anlatılması gerektiğini söyledi. Yosipoviç, Aliya İzzetbegoviç ile Franyo Tudjman arasında imzalanan anlaşmanın onaylanmasının çözüm yollarından bir tanesi olabileceğini ifade etti.

Yosipoviç, "Önceden de söylediğim gibi bu çok hassas bir konu. Hükümetin vatandaşlara neden ve hangi şartlar altında anlaşmayı onaylandığını bildirmesi lazım. Hırvatlar da bu onayın ülkeleri için neden iyi olduğunun farkında olmaları gerekiyor. Bu anlaşma bir çözüm olabilir ve bununla ilgili konuşmamız lazım. Bizim istediğimiz, fakat ulaşamayacağımız çözümlere hiç dokunmamak lazım. Dolayısıyla bu anlaşma bir çözüm olabilir" şeklinde konuştu.

Hırvatistan Başbakanı Zoran Milanoviç daha önce Tudjman-İzzetbegoviç anlaşmanın meclis onayına sunulması ile ilgili yaptığı açıklamada, "Anlaşma imzalanmış. Diplomatik anlamda görüşmeler, teknik analizler yapılmış ve imzalanmış. Sınırlarımız 2005 yılına dek belirlenmişti. Bu tarihten itibaren Tudjman-İzzetbegoviç anlaşması onay için olgunlaşmıştı. Fakat siyasi nedenlerle bu onay gerçekleşmedi. Bu konu önemsiz, küçük bir konu değil. Devleti yöneten yeni siyasetçiler için bu konu yeni olabilir, ancak ben bu konuyu ezberledim. Diplomat olarak da siyasetçi olarak da... Şimdi başbakan olarak da bu konuyu ezberledim. Şimdi karşı tarafla görüşmelere başlama zamanı geldi" demişti.

Devlet çıkarları ve Dubrovnik kentinin söz konusu olduğunu ifade eden Milanoviç, görüşmelerin Brüksel ya da diğer bir üçüncü merkezde değil Saraybosna ile Zagreb arasında gerçekleşeceğinin altını çizmişti.

Bosna Hersek ve Hırvatistan'ın ilk cumhurbaşkanları Franyo Tudjman ile Aliya İzzetbegoviç, 1999 yılında Adriyatik Denizi'ndeki Veliki (Büyük) Şkoly ve Mali

(Küçük) Şkoly adacıklarıyla Klek Yarımadası'nın uç kısmının Bosna Hersek sınırlarına dahil edilmesine dair anlaşmayı imzalamıştı. Söz konusu antlaşma Hırvatistan meclisince henüz onaylanmadı.

Muhabir: Kemal Zorlak

Yayıncı: Serkan Fidan - SARAYBOSNA

Kaynak: AA / Güncel

Aliya İzzetbegoviç Hırvatistan Dubrovnik Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title