Haberler

'Bosna Tüneli' Belgeselinin Galası Yapıldı

Abone Ol

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün asılsız bir takım kıyımı dile getirenlerin Bosna'da yaşanan kıyımı sessizce izlediklerini ifade ederek, "O dönemde Bosna'da Fransa'nın birlikleri vardı."

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün asılsız bir takım kıyımı dile getirenlerin Bosna'da yaşanan kıyımı sessizce izlediklerini ifade ederek, "O dönemde Bosna'da Fransa'nın birlikleri vardı. Bu birlikler tarihe geçecek bir katliam yaşanırken olayları izlediler. Bugün ermeni soykırımını iddia edenler Bosna-Hersek de yaşanan katliamı sadece izlediler" dedi.

Keçiören Necip Fazıl Tiyatro Salonu'nda, senaristliği ve yapımcılığını Yahya Coşkun'un, yönetmenliğini ise Öner Kılıç'ın yaptığı 'Bosna Tüneli: Bir Tünel Kaç Kişiyi Hayata Bağlayabilir' belgeselinin galası yapıldı. Galanın açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, geçmişte Bosna Hersek'in büyük acılar yaşadığını ve Müslüman olduğu için yok edilmeye çalışıldığını ifade ederek, "Bugün asılsız bir takım kıyımı dile getirenler, Bosna'da yaşanan kıyımı sessizce izlediler. O dönemde

Bosna'da Fransa'nın birlikleri vardı. Bu birlikler tarihe geçecek bir katliam yaşanırken olayları izlediler. Bugün ermeni soykırımını iddia edenler Bosna-Hersek de yaşanan katliamı sadece izlediler" dedi.

Dünya ve Türkiye'den bu haksızlığa isyan eden insanların ortaya çıktığını hatırlatan Günay, "Bende bunlardan birisiyim. O dönemde Bosna Dayanışma Grubu'nun üyesiydim. 1992'yi 1993'e bağlayan yılbaşı gecesinde Bosna Hersek de bulundum. Ambargolar nedeniyle şehre sadece tünel ile ulaşılabiliniyordu. Yaklaşık 800 metre uzunluğundaki tünel, kanalizasyondan bozmaydı. Saraybosna'nın hayata bağlandığı tek yoldu. Oradan insanlar su ve hasta taşıyor, yardım malzemeleri oradan geliyordu. Herkes birbirine yol

verirken ise 'Allah'a emanet' diyordu. Bu Bosna Hersek'in bir tür parolası idi. Gerçekten Allah'a sığınarak bu savaştan çok büyük acılarla çıktılar" dedi.

Günay, Saraybosna'yı dünyaya bağlayan, sonra da bağımsızlığa taşıyan bu tünelin belgeselini yapan yapımcı Yahya Coşkun'a, yönetmen Öner Kılıç'a ve emeği geçen herkese çok teşekkür etti.

Törende konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, bu tür eserlerin geleceği bırakılan izler olduğunu belirterek, "İnsanlar bu izleri takip ederek neler yaşandığını öğrenebilirler. Belediyeler şehirlerde yaşayan insanların ruhlarına hitap eden sanatla alakalı sosyal ihtiyaçların giderilmesi yönünde üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeleri gerekir. Bunun için Keçiören Belediyesi olarak insanların bu ihtiyacını gidermek için bu tür eserlere destek vermeye her zaman hazırız" dedi.

Belgeselin yapımcı ve senaristi Yahya Coşkun, Bosna Hersek meselesinin herkesin gözü önünde ve yakın bir zamanda yaşanan bir katliam olması nedeniyle diğer zulümlerden farklı olduğunu ifade etti. Bu savaşın ve zaferin en önemli sembollerinden birinin hayat tüneli olduğunu kaydeden Coşkun, "Tünel, bir azim ve kararlılık örneği oldu. Katliama maruz kalanlar bu tünel sayesinde hayata tutundu. Bu mesele sıkıştırılmış ve ağzı kapatılmış bir valize benzer. Bu valiz açıldığında ise, etrafa bir çok kirli çamaşır

yayılır. İşte orada devletleri, uluslararası teşkilatları ve başkalarını görürüz" dedi.

Yönetmen Öner Kılıç ise, bugüne kadar çektiği 50 belgeselden iki tanesinin kendisini çok etkilediğini, bunlardan birisinin Hac belgeseli ikincinin ise Bosna Tüneli olduğunu ifade etti.

Yapılan konuşmalardan sonra Bakan Günay ve diğer davetliler, Bosna Tüneli belgeselini izledi. Gala öncesi Türkiye'de ilk Boşnakça albüm çıkaran sanatçı Orhan Çakmak, 'Mavi Kelebekler' isimli eseri seslendirdi. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Ertuğrul Günay Yahya Coşkun Politika Güncel Fransa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title