Haberler

BOTAŞ'ın, "Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama" projesi -

Abone Ol

Konuk, Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Terminalini ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bilgisi ve koordinasyonu dahilinde Türkiye'nin enerji, doğal gaz güvenliği konusundaki gerekli tedbirleri önceden aldığını belirtti.

BOTAŞ'ın, "Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama" projesi - TEKİRDAĞ

BOTAŞ'ın, "Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama" projesi

- BOTAŞ Genel Müdür Vekili Konuk:

- "Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama Projesi, özellikle kış döneminde artan doğal gaz ihtiyacının karşılanması ve mevsimsel arz güvenliğini sağlamak anlamında önemli"

- "Şu anda İran kaynağından bir miktar eksik alıyoruz ama diğer kaynaklardan tam kapasite gaz temini devam ediyor. Tüketim miktarları itibariyle de bakıldığında bu kış herhangi bir sıkıntıyla karşılaşacağımızı öngörmüyoruz"

TEKİRDAĞ (AA) BOTAŞ Genel Müdür Vekili Mehmet Konuk, "Tuz Gölü Yer Altı Doğal Gaz Depolama" projesinin, özellikle kış döneminde artan doğal gaz ihtiyacının karşılanması ve mevsimsel arz güvenliğini sağlamak açısından önemli olduğunu söyledi.

Konuk, Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi ilçesindeki Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Terminalini ziyaretinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, BOTAŞ'ın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bilgisi ve koordinasyonu dahilinde Türkiye'nin enerji, doğal gaz güvenliği konusundaki gerekli tedbirleri önceden aldığını belirtti.

En önemli yatırımlarından birinin "Tuz Gölü Yeraltı Doğal Gaz Depolama" projesi olduğunu vurgulayan Konuk, şöyle konuştu:

"Proje, özellikle kış döneminde artan doğal gaz ihtiyacının karşılanması ve mevsimsel arz güvenliğini sağlamak anlamında önemli. Toplam kapasitesi 1 milyar metreküp olan bu projede ilk aşamada 500 milyon metreküplük kısım 2017'de devreye girecek. Diğer bölüm ise 2018 sonunda devreye girecek. Yine bu bölgede Silivri'de TPAO'nun işlettiği daha önce doğal gaz yatağı olan depolama tesisi var. Bu depolama tesisleri, özellikle herhangi bir kaynakta, herhangi bir nedenle, üretimden kaynaklanan ya da kış şartlarından dolayı arzda bir açık olması durumunda devreye girmesi, sistem dengesini ve arz güvenliğini sağlaması açısından önemli."

- Kış tedbirleri

Konuk, kış dönemi için aldıkları tedbirlerle şu ana kadar önemli bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını söyledi. Şehirlerin kış döneminde artan ihtiyaçlarının, günlük anlamda ilave bir arzın sisteme girişini zorunlu kıldığını belirten Konuk, şöyle devam etti:

"Burada, spot piyasadan ihtiyaçlar nispetinde enerji alarak gerek bizim şu anda içinde bulunduğumuz kendi tesisimiz, gerekse özel sektöre ait İzmir Aliağa'daki terminalde gazlaştırılarak sisteme sunulmaktadır. Geçmiş yıllarda arz talepte bazı dengesizlikler söz konusu olmuştur ancak aldığımız tedbirlerle bu sorunların üstesinden geldik.

Şu anda İran kaynağından bir miktar eksik alıyoruz ama diğer kaynaklardan tam kapasite gaz temini devam ediyor. Tüketim miktarları itibariyle de bakıldığında bu kış herhangi bir sıkıntıyla karşılaşacağımızı öngörmüyoruz. Burada asıl mesele, bu enerji kaynağının özellikle kış döneminde kesintisiz ve güvenilir bir şekilde tüketicilere ulaştırılmasıdır."

- "Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı"

Konuk, Türkiye'nin petrol ve doğal gaz kaynakları anlamında yeterli bir potansiyele sahip olmadığını söyledi. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada, etrafındaki ülkelerle doğal gaz ve petrol rezervlerini değerlendirmek ve bu konuda gerçekleştirilen projelerde yer almanın öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurgulayan Konuk, anlaşmalarını imzaladıkları Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Bu da Azerbaycan'da, ikinci fazla üretilecek. 16 milyar metreküpün 6 milyar küpünü Türkiye diğer 10 milyar metreküpünü de Avrupa'ya taşıyacak bir boru hattı. BOTAŞ bu projelere, TANAP şirketine yüzde 20 hisseyle ortak durumda. İnşallah bu yıl bu projede çok önemli gelişmeler olacak. Biz sadece bir aldığımız gazı piyasaya satmak, iletmek ötesinde üretici pozisyonunda da yer alarak, Türkiye'ye aynı zamanda kendi şirketimizin Türk şirketlerinin ürettiği, üreteceği enerji kaynaklarını da Türkiye'ye getirmek ve dünya piyasalarına sunmak amacındayız. Böylece Türk ekonomisine katkıda bulunmak, bizim öncelikli hedeflerimizdir."

Konuk, bu arada BOTAŞ ve Nijerya LNG Limited A.Ş'nin alım satım anlaşması kapsamında, şirketin 3 bininci kargosunu Marmara Ereğlisi LNG Terminali'ne boşalttığını, bu kapsamda Nijerya'dan gelen heyetin de terminalde gezi ve incelemelerde bulunduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Marmara Ereğlisi Mehmet Konuk Tuz Gölü Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title