Haberler

"Boyozların Efendisi" dünyaya açıldı

Güncelleme:
Abone Ol

"Boyozların Efendisi" lakaplı İrfan Akar, Güzelbahçe Yelki'de kurduğu tesis ile dünyaya açıldı.

2014 yılında ailenin kararı ile Alsancak'ta bulunan mülkünü satıp yollarına devam eden Akar kardeşlerden İrfan Akar, babasının emaneti özel boyoz tarifine sahip çıkıp İzmir'den dünyaya açılıyor. 1982 yılından beri babası Mustafa Akar'ın öğretilerine sahip çıkan İrfan Akar, Alsancak Dostlar Fırını adını ve tadını yaşatmak için Güzelbahçe Yelki'de açtığı tesiste 2010 yılından beri yapmakta olduğu donuk boyoz satışını bir adım ileriye taşıdı. Yelki'deki tesisini yakında fabrikaya çevirmeye hazırlanan İrfan Akar "Ben 1983'ten beri İzmirli'nin ağız tadı olan bu markayı daha seçkin bir tada çevirmek için çalışıyorum. Fakat KOBİ sınırları içinde bir yere kadar Alsancak Dostlar Fırını'nı getirdik. Artık hazır yemek sektöründe sanayileşme yoluna gitme mecburiyetini hissediyoruz. Çok yakında bir sanayi kuruluşuna döndüreceğimiz Alsancak Dostlar Fırını'nın yüzlerce yıllık emaneti olan tarifini tüm dünya ile tanıştıracağız" şeklinde konuştu.

BOYOZ KÜLTÜRÜ BİR TARİHTİR

1400'lü yıllardan beri İzmirliler'in sahip çıktığı boyoz tadının yakında tüm dünya televizyonlarında reklamlar ile tanıtacağını ifade eden Akar "Biz bir yandan sanayileşirken bir yandan da hala sabahın 5'inde kalkıp boyozumuzu başta İzmir olmak üzere Türkiye'nin bir çok şehrindeki seçkin işletmeler, cafe ve kahvaltı salonlarına göndermeye devam ediyoruz. Ayrıca birçok otelde de satışımız mevcut. Bizim için önemli olan ticaret yaparken bu kültürü de tanıtabilmektir. Artık Türkiye'nin bir çok ilindeki seçkin mekanlarda Alsancak Dostlar Fırını imzasını görebilirsiniz" dedi.

AVRUPA-AMERİKA SEVDİ SIRA ORTADOĞU'DA

Yunanistan'dan Almanya'ya kadar bir çok Avrupa ülkesini İzmir boyozu ile tanıştıran Akar hedefini Arap dünyasına çevirdiğini söyledi. Akar "Önce Avrupa'ya açıldık. Şuanda Amerika'ya özel ürettiğimiz bir boyoz ile yeni dünyayı keşfetmekteyiz. Sırada ise Ortadoğu var. Özellikle damak tadı olarak yakın olduğumuz Arap dünyasının boyozumuzu beğeneceğini düşünüyorum. Tabi işimizi tesadüfe bırakmadık. Ortadoğu'da Araplar üzerinde yaptığımız damak testi çalışmaları sonucu özel bir boyoz tadını üretme kararı verdik. Üretime başladık. Ayrıca bu üretimde Türkiye'nin sayılı firmalarından biri ile partner olduk. Ortadoğu'da satışımızı ortak yapmaya hazırlanıyoruz. Ortadoğu'nun da İzmir'in boyozunu seveceklerinden eminim" dedi.

BİZ BİR AİLEYİZ

Alsancak Dostlar Fırını'nı aile kararı ile sattıklarını hatırlatan İrfan Akar "Rahmetli babamın vefatına kadar yıllarca o dükkanı açıp İzmir'in efsane boyozunu ürettikmek benim için çok özeldi. Aile kararı ile o dükkanı sattık. Turizmici olan kız kardeşim Berrin Akar Rasuli dükkanı tekrar kiralayıp bu sektöre atılma kararı aldı. Ben bir abi olarak gerek kız kardeşimin gerekse de oğlan kardeşimin arkasındayım. Çünkü babamdan sonra devraldığım tek bayrak Alsancak Dostlar Fırını olmadı." dedi.

MİNNETTARIZ


Geçmişi ile hiç bir zaman bağlarını kopartmadığını her fırsatta dile getiren İrfan Akar "Bu yüzyılları aşan tadın kuşaktan kuşağa bugünlere getirilinmesinin sağlayan Avram Usta, Süleyman Usta, Hüseyin Konya, Mehmet Konya, Ahmet Oral'ın Mustafa Akar'ın, bizlere bıraktığınız; Aşk, inanç, Sabır, el emeğinin sırrı için sizleri saygıyla anıyoruz.

Biz de ustalarımıza söz veriyoruz;

Bu geleneksel ürünü bu güne kadar geleneksel tarifi ilk günkü lezzetiyle makineleşmeye karşı el emeğini koruyarak sürdürmeyi başardık. Bundan sonra bu görevi aynı Aşkla, sabırla, inanç ve sevgiyle devralacak ustalar yetiştirip geleceğimize teslim edeceğiz. Alsancak Dostlar Fırını sahibi İrfan Akar olarak bu görevi kendimize misyon edindik." dedi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Akar Güzelbahçe İzmir Yelki Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title