Haberler

Boyun kütletmeleri felce neden olabilir

Abone Ol

ESRA GÜL ÖZKUL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Hüseyin Demir, Anadolu'da yaygın olan boyun kütletmenin tehlikeli sonuçlar doğurabil...

ESRA GÜL ÖZKUL - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Hüseyin Demir, Anadolu'da yaygın olan boyun kütletmenin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirterek, ilk başta geçici bir rahatlama sağlasa da ilerleyen yaşlarda felce bile neden olabileceğini bildirdi.

Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eklem çıtlatmalarının insanı daha çok psikolojik olarak rahatlattığını, sürekli yapan kişilerin bunu bir alışkanlık ve bir rahatlama biçimi olarak gördüğünü kaydetti.

Eklem çıtlatmalarının vücuda bir faydasının olmadığını, kişilerin psikolojik olarak rahatlamak istediklerinde bunu zorlamadan yapabileceklerinin altını çizen Demir, "Hastalarımıza, eklem çıtlatmalarını, boyun, bel gibi vücudun hassas bölgelerinde yapmaktan kaçınmalarını söylüyoruz. Onun yerine bel egzersizi yapsınlar, spor yapsınlar. Eklemleri zorlayıcı bu hareketlerden kaçınsınlar. Ses çıkacak diye zorlarsanız çok tehlikeli sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Böyle durumlarda eklem bağlarında kopmalar da yaşanabilir" şeklinde konuştu.

Boyun bölgesinde kemik erimesi veya kemik kayması olan kişilerde boyun kütletmelerinin daha da tehlikeli olduğunu vurgulayan Demir, çok fazla yapılması halinde boyun kütletmelerinin ilerde felçlere neden olabileceğinin altını çizdi.

- Kireçlenmelere yol açıyor

Boyun kütletmeleri ve parmak çıtlatmalarının zorlayarak yapılması durumunda eklem kıkırdağında hasara yol açacağını dile getiren Demir, "Eklem çıtlatmaları eklem sıvısından kaynaklanan bir ses. İnsanlar eklemlerden ses gelmesi için kıkırdağı zorluyor, bu da daha sonra kıkırdağın zedelenmesine sebebiyet vererek, kireçlenmenin gelişmesine yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Kireçlenmenin eklem kıkırdağından başlayıp kemiğe kadar devam ettiğini dile getiren Demir, "Kireçlenmenin başlamasıyla birlikte eklem fonksiyonlarını yapamaz hale geliyor. Kireçlenme el ve boyunda görülüyor. Ancak en fazla diz, kalça, bel gibi vücudun yük taşıyan eklemlerinde ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.

- Sırt ve bel çiğnetmek yerine masaj yaptırın

Rahatlamak için sırt ve belini çiğneten kişileri de uyaran Demir, şunları kaydetti:

"Sırt ve bel çiğnetmelerinde, çiğneme işlemini yapan kişi ağır olduğu zaman istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Mesela bu durum omurga kırıklarına, omurilik yaralanmalarına ve sonuçta felçlere kadar neden olabilir. Sırt ve bel çiğnetmek yerine masaj yaptırın. Boyun ağrısı, bel ağrısı, sırt ağrısında belli kaslara masaj yapılmalı. Boyun kaslarını, bel kaslarını, sırt kaslarını güçlendirici ya da germe egzersizlerini düzenli olarak yapılmasını öneriyoruz."

Kaynak: AA / Güncel

Hüseyin Demir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title