Bozlağan: "Taksim'de Bir Camiye İhtiyaç Var"
Marmara Belediyeler Birliği'nde tarafından düzenlenen "İstanbul ve Küresel Şehirler" seminerinde konuşan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Recep Bozlağan, Taksim'de yapılması planlanan camii projesinin gerekli...
Marmara Belediyeler Birliği'nde tarafından düzenlenen "İstanbul ve Küresel Şehirler" seminerinde konuşan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan, Taksim'de yapılması planlanan camii projesinin gerekli olduğunu belirterek, " Taksim'de bir camiye ihtiyaç var" dedi.
Marmara Belediyeler Birliği'nin Eminönü'ndeki merkez binasında gerçekleştirilen "İstanbul ve Küresel Şehirler" konulu konferansa katılan Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Bozlağan küreselleşmenin şehirler üzerindeki öneminden bahsetti. Küresel şehirlerin güvenli yerler olması gerektiğini belirten prof. Dr. Recep Bozlağan, bu tür önemli şehirlerin siyasal, ekonomik, kültürel, sportif her türlü faaliyeti en üst düzeyde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.
Küresel şehirlerin tanımını yapan Prof.Dr. Recep Bozlağan, "Dünya üzerinde birden fazla ülkede sermaye, bilgi, kültür, emek gibi öğelerin dolaşımını kontrol eden ve yönlendiren şehirlerdir. Bunlar iki ülke de olabilir, yirmi ülkede olabilir. Küresel şehirlerin böyle özelliği vardır. Bu şehirler belli alanlarda uzmanlaşmışlardır. Uzmanlaştıkları alanlarda bütün dünya üzerindeki dağılımını kontrol ederler. Bilinçli bir sirkülasyon süreci vardır. Bu sirkülasyon süreci bu şehirler üzerinden kontrol edilir, denetlenir ve gerektiğinde de akımın yönü değiştirilir. Japonya'nın dünya üzerindeki küresel şehri tartışmasız bir şekilde Tokyo'dur. 2012 Japonya'sı için bu geçerlidir" diye konuştu.
Prof. Dr. Recep Bozlağan, "Fakat 1970'lerin Japonyası'nda Tokyo şehrinin yanında başka bir şehir vardı, Osaka şehri. Japonya'nın geleneksel ticaret merkezindendir. Hala dünya üzerinde önemli ticaret merkezlerinden biridir. İstanbul'dan Osaka'ya uçak kalkar. 1970'lerden 1980'lerin ortalarına kadar Tokyo ile rekabet halinde olan Osaka şehri, zaman içerisinde Tokyo karşısında zemin kaybetmeye başlamıştır. Sebebi de, merkezi Tokyo'da olan fakat üretim yerleri ağırlıklı olarak Osaka'da olan firmalar zaman içinde fabrikaları başka yerlere taşımıştır. Böylece Osaka önemini yitirmeye başlamıştır. Amerika'da da Newyork ile Chicago'nun rekabeti. İkisi çok ciddi rekabet eden şehirken, bugün Chicago Newyork karşınsında önemini yitirmiş bir şehir haline gelmiştir.
Dünya'da eşi benzeri olmayan bir şehir olan İstanbul'u diğer küresel şehirlerle kıyasladığımızda çok gerilerde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Recep Bozlağan, İstanbul'a gerekli önemi veremediğimizin altını çizdi. Dünya'da tarihi ve mimari açıdan fakir olan birçok şehrin bile İstanbul'dan daha fazla Turist sayısının olduğunu belirten Prof. Bozlağan, İstanbul'u yeterince iyi tanıtmak gerektiğini söyledi.
Taksim'de yapılması planlanan cami projesini değerlendiren Prof. Dr. Bozlağan, "Böyle bir projeyi ortaya koyan insanların bakış açısına bakmak lazım. Bir de karşı çıkan insanların bakış açısına bakmak lazım. Projeyi ortaya atan insanlar diyorlar ki Taksim'de bir camiye ihtiyaç var. Namaz kılmayan bir insan Taksim'de camiye ihtiyaç olup olmadığını bilmez. Taksim bölgesinde bir camiye ihtiyaç var. Siz Müslüman bir ülkede yaşıyorsunuz. Karşı çıkanların yüzde 90'ı ömürlerinde bir defa camiye gitmişlerdir. O da muhtemelen cenaze için camiye gitmişlerdir. Onlar cehaletle karşı çıkıyorlar. İleri sürdükleri şey Taksim'in özgün mimarisi. Taksim'de özgün bir mimari mi var? Doğru konuşmak gerekirse Taksim'de özgün bir mimariden bahsedilemez. Özgün yapının bozulması iddiası doğru değildir. O sadece ömründe bir kere bile namaz kılmamış insanların bu toplumun muhafazakar değerlerine yapmış oldukları bir savaştır. Taksim'de eğer bir cami yapılacaksa büyük çoğunluğu yer altında olmak kaydıyla, mütevazi bir girişi olan bir yer olmalıdır. Siz eğer bu toplumda başarılı faaliyetlerde bulunmak istiyorsanız, toplumun temel değerlerini anlamak zorundasınız" dedi.
Programın ardından Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya, Prof. Dr. Recep Bozlağan'a hediye takdim etti. - İSTANBUL