Haberler

Bremende 50. Yıl Etkinliği

Abone Ol

Almanya'nın Bremen kentinde İslam Federasyonu (İFB) tarafından Göçün 50.Yılı nedeniyle 'Türk işçileri Almanya'da' programı düzenlendi.

Almanya'nın Bremen kentinde İslam Federasyonu (İFB) tarafından Göçün 50. Yılı nedeniyle 'Türk işçileri Almanya'da' programı düzenlendi. İFB toplantı salonunda organize edilen toplantıya Hannover Başkonsolos Yardımcısı Melih Tezel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Hacı Veli Bikirli, Bremen Eyaleti SPD Milletvekili Mustafa Güngör, IGMG Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyaleti Dini Cemaatler Birliği Başkanı Yılmaz Kılıç, İFB Başkanı Zeki Başaran, Bremen Eski Belediye Başkanı Henning Scherf, İG Metall Sendikası Bremen Başkanı Dieter Reinke, dernek temsilcileri ile İFB kadın kolları üyeleri katıldı.

Almanya'ya gelen ilk Türklerin yaşamlarını göz önüne seren fotoğraf sergisinin de sunulduğu toplantıda, Türk işçilerinin yaşadıkları iyi ve zor günler anlatıldı. 500 dolayında katılımcının olduğu toplantıda konuşan ilk nesil temsilcileri, ömürlerinin büyük bir bölümünü çalışarak geçirdikleri Almanya'dan bir teşekkür beklediklerini dile getirdiler. Zaman zaman duygulu anların yaşandığı toplantıda; Almanya'ya çalışmak için gelen ilk Türklerden olan Ertan Yanıkoğlu, Saki Yar, Mehmet Kara, İhsan Özkan ve Mevlüt Kahraman'a birer plaket verildi. Plaketleri İFB Başkanı Zeki Başaran verdi.

Almanya'ya gelen İlk Türk işçilerinden birisi olan Mustafa Karabacak anılarını anlattığı kısa konuşmasında, ' Almanya'ya geldiğimiz gün iş başı yaptık. Bize tahsis edilen odalarda 5 ile 8 kişi kaldık. Bir banyo ile bir tuvaleti hep sırayla kullandık. En ağır işlerde bizler çalıştık. Zaman zaman 12 saatten fazla iş yerinden çıkmadık. Almanya'nın bu güne gelmesi için neler çektik neler. Bize şimdiye kadar kimse verdiğimiz emekten dolayı teşekkür etmedi. Bence biz bir teşekkürü hak ediyoruz' diye konuştu.

İLK NESLİN HAKKI ÖDENMEZ

IGMG Genel Sekreteri Oğuz Üçüncü, Almanya'ya gelen ilk neslin hakkının ödenemeyeceğini söyledi. Almanya'nın Türk işçilerini büyük bir coşkuyla karşıladığını, ancak işleri bitince 'Nereden geldiniz. Artık gidin' demeye başladığını dile getiren Üçüncü, 'Bence de büyüklerimiz bir teşekkürü, bir taktiri hak ediyorlar. Bunların hakkı ödenmez. Zamanında yapılan çağrı üzerine Türk işçilerine kucak açan, büyük bir coşkuyla karşılayan Almanya artık burada ne işiniz var gidin demeye başlıyor. Biz bu ülkenin bir parçasıyız ve parçası olarak da kalacağız' dedi.

İSMİNDEN DOLAYI KİMSE İŞİNDEN OLMAMALI

ARTIK SADECE İŞÇİ DEĞİLİZ

Bremen Eyaleti SPD Milletvekili Mustafa Güngör, yaptığı konuşmada Almanya'daki Türklerin başarısından söz etti. Güngör, 'Almanya'ya işçi olarak geldik ama artık işçi değiliz. Burada işveren, doktor, mühendis, yönetici, milletvekili, bakan ve belediye başkanı olduk. Bu günlere kolay gelinmedi. Gençler okumalı, okumalı ve okumalıdır. Buradaki birlik ve beraberliğimizi her yerde sergilemeliyiz' dedi.

SELAM VEREN BELEDİYE BAŞKANI

Etkinliğin en renkli konuşmasını Bremen Eski Belediye Başkanı Henning Scherf yaptı. Konuşmasına 'Selamün aleyküm' diyerek başlayan ve salondan büyük bir alkış alan Henning Scherf, 'Ben Türkleri çok seviyorum. Sizlerle çok iyi diyaloğum var. Sizler her şeyin en iyi hak ediyorsunuz. Bugün burada bulunmamın nedeni de bu' diye konuştu.

Hannover Başkonsolos Yardımcısı Melih Tezel ise göçün 50. Yılı nedeniyle düzenlenen etkinliklerin çok güzel olduğunu, ilk günkü heyecanın tekrar yaşandığını söyledi. IFB Başkanı Zeki Başaran'da düzenlenen etkinliğe gösterilen ilginin kendisini çok mutlu ettiğini bildirdi. Toplantıda Almanya'ya gelen ilk Türklerin yaşamlarını anlatan skeçlerde sahnelendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Güngör Zeki Başaran Politika Almanya Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title