Brezilya'da Kamu Düzeni İçin Orduyu Görevlendiren Kararname İptal Edildi
SAO Brezilya'da hükümet karşı gösteriler sonrası başkent Brasilia'da kamu düzeninin tesisi için ordunun görevlendirilmesine yönelik kararname yayımlanmasının üzerinden 24 saat geçmeden iptal edildi.
SAO Brezilya'da hükümet karşı gösteriler sonrası başkent Brasilia'da kamu düzeninin tesisi için ordunun görevlendirilmesine yönelik kararname yayımlanmasının üzerinden 24 saat geçmeden iptal edildi.
Devlet Başkanı Michel Temer, Başkanlık Sarayı'nda bakanlar kurulu ile yaptığı toplantının ardından, kentte kamu düzeninin yeniden tesis edildiğini belirterek, söz konusu kararnameyi geri çektiğini duyurdu.
Öte yandan bazı polis memurlarının havaya ateş ettiği görüntülerin yerel basında çıkmasının ardından Kamu Güvenliği Müdürlüğü, silah kullanımı ile ilgili askeri polis soruşturması açıldığını duyurdu.
Federal Bölge Sağlık Müdürlüğü, protestolar sırasında bir kişinin silahla vurularak yaralandığını doğrularken, söz konusu kişinin kim tarafından vurulduğuna ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.
Temer'in kararnamesi tepkiyle karşılanmıştı
İşçi Partisi Temsilciler Meclisi Grup Başkanı Carlos Zarattini, Devlet Başkanı Temer'in ordu birliklerini görevlendirmesiyle ilgili olarak, "Kara, Deniz veya Hava Kuvvetleri, halkın hayatına tekrar müdahale etmeye kalkarsa, uzun yıllar acı çekeceğimiz bir yola gireriz. Kongre, demokrasiyi, ulusal egemenliğini ve Brezilya halkını savunmak için konumlandırılmış durumda." demişti.
Eski Senato Başkanı ve Demokratik Hareket Partisi'nin Senato Başkanı Senatör Renan Calheiros, Temer'in orduyu görevlendirme kararının sorumluluğunu Meclis Başkanına yüklemesini "korku" olarak değerlendirerek, "Eğer bu hükümet kendisi ayakta kalamazsa, onu ayakta tutacak bir silahlı kuvvetler de olmayacak." diye konuşmuştu.
Senatör Otto Alencar da "Bu kararname, yönetim anlayışını tamamen kaybetmiş birinden tamamen uygunsuz bir zamanda geldi. Ordudaki herkesin vatana karşı sorumlulukları var. Askerden, zaten sona eren bir hükümete destek olacak kadar güçsüz olmadıklarını söylemelerini istiyorum." ifadesini kullanmıştı.
Geçtiğimiz hafta Başkan Michel Temer'in yolsuzluk soruşturmaları kapsamında hapiste bulunan eski meclis başkanının sessizliğinin satın alınmasına garanti verdiği ses kayıtlarının basına sızması sonrası Federal Yüksek Mahkeme Başsavcılığın talebi ile Temer hakkında soruşturma açılmasına izin vermişti. Yüksek mahkemenin kararından sonra ülkenin her tarafında Temer karşıtı protesto gösterileri yapılmaya başlamıştı.
Sendika merkezleri tarafından dün başkent Brasilia'daki bakanlıklar bölgesinde yaklaşık 35 bin kişinin katılımı ile gerçekleştirilen protesto eylemlerinde protestocular ile polis çatışmıştı. Bakanlık binalarının tahrip edilip bazı bölümlerinin ateşe verilmesi sonrası bazı bakanlık binaları tahliye edilmişti. 49 kişinin yaralandığı ve 7 kişinin tutuklandığı eylemler sonrasında Başkan Temer kamu düzenini korumak için ordu birliklerini bir hafta süreyle göreve çağırmıştı.
Eğer Temer istifa eder veya görevden alınırsa, Brezilya anayasasına göre 2018 yılının sonundaki seçimlere kadar görevi sürdürecek başkanı Kongre seçecek. Ancak Brezilyalılar, politikacıların karıştığı yolsuzluk skandalları nedeniyle yeni bir seçim yapılmasını istiyor.