Brisa, Türkiye'nin En Değerli 37. markası
Brisa 2013 yılına toplam 800 milyon dolarlık yatırımı tamamlayarak giriyor
Türkiye'nin lider lastik üreticisi Brisa'nın yıl sonu değerlendirme toplantısı Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Brisa Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat ve Brisa Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bora Çermikli'nin katılımıyla 17 Aralık 2012 Pazartesi günü Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Brisa'nın 2012'ye ilişkin değerlendirmeleri ve 2013'e yönelik öngörülerinin paylaşıldığı toplantıda, son dönemde lastik sektörünün gündemine damgasını vuran kış lastiği ve lastik etiketleme konuları ön plana çıktı.
Dünyanın en büyük lastik üreticisi Bridgestone Corporation ile Sabancı Holding'in ortak kuruluşu olan Brisa, yıl sonu değerlendirme toplantısını Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, Brisa Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat ve Brisa Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bora Çermikli'nin katılımıyla 17 Aralık 2012 Pazartesi günü Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirdi.
Brisa, Ocak – Eylül 2012 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre toplam satışlarında %9 oranında artış sağlayarak 1 milyar 24 milyon TL'lik satış geliri elde etti. Ocak-Kasım 2012 döneminde ise sektör ortalamasının üzerinde büyüme kaydeden Brisa, yılı çift haneli büyümeyle tamamlamayı hedefliyor.
Brisa'nın 2011 yılında yenileme, modernizasyon ve kapasite artırımına yönelik olarak 59 milyon dolar yatırım yaptığını açıklayan Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, büyüme stratejileri çerçevesinde açıkladıkları "2012 sonuna dek, bu yıl için planladıkları 117 milyon dolar yatırım yapmış olma hedefi"ni büyük ölçüde gerçekleştirmiş olacaklarını, 2013 yılında da yatırımlarını hız kesmeden sürdüreceklerini belirtti.
Toplantıda 2012'de Türkiye lastik sektöründe yaşanan gelişmeleri özetleyen Bayman, "Türkiye'de lastik pazarı 18 milyon adet seviyelerinde gerçekleşiyor. Bunun 12 milyon adedi 'yenileme' pazarından geliyor; 6 milyon adet lastik ise otomotiv üreticilerine satılıyor. Özellikle zorlu bir yıl olan 2012'de, binek ve hafif ticari segment yaz lastiklerinde yıl içinde küçülme trendi hakim oldu. Kış lastikleri ise her sene olduğu gibi pazara hareketlilik getirdi" dedi.
Bayman: "25. yılımızı kutlayacağımız 2013 yılına 800 milyon dolarlık yatırımı tamamlayarak giriyoruz"
2013 yılında Türkiye lastik sektörünü nelerin beklediğine ilişkin görüşlerini paylaşan Bayman, "Yurtiçi pazarının 2017 yılına kadar global lastik pazarına paralel bir büyüme göstererek, kademeli olarak bir artış elde edeceği ve 24 milyon adede çıkacağı tahmin ediliyor. Adetsel olarak lastik pazarının büyük bir çoğunluğunu binek araç lastikleri oluştururken, özellikle hafif ticari araç segmentindeki büyüme öngörüsü dikkat çekiyor. Diğer bir taraftan, Avrupa'da 1000 kişiye 500 araç düşerken bu sayının Türkiye'de henüz 150 civarında seyretmesi, Türkiye'de lastik endüstrisinin çok yüksek bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu da ortaya koyuyor" diyerek Türkiye'deki lastik sektörünün sürdürülebilir büyümeyi mümkün kılacak potansiyele sahip olduğuna dikkat çekti.
Sektörle ilgili değerlendirmelerinin ardından Brisa özelindeki öngörülerini de dile getiren Bayman, "Brisa olarak temkinli büyümemize devam edeceğiz. Bunu da yeni pazarlara odaklanarak ve markalaşma politikamızı sürdürerek sağlayacağız. Lassa ile son olarak Avustralya pazarına girdik ve bundan sonra da Çin, Güney Amerika ve Güney Afrika gibi farklı coğrafyalardaki girişimlerimizle ihracatımızı önümüzdeki yıllarda %10 civarında arttırmayı amaçlıyoruz. 25. yılımızı kutlayacağımız 2013 yılına ise kuruluşumuzdan bu yana gerçekleştirmiş olduğumuz 800 milyon dolar yatırımımızı tamamlayarak giriyor olacağız. Mükemmel müşteri deneyimini sağlamak için ürün kalitemiz ve üstün teknolojimize yaptığımız yatırımın yanı sıra, sektörde öncü olduğumuz yol yardımı, hızlı bakım servisi sunduğumuz OtoPratik ve ProPratik noktalarımız, 2012 yılında hayata geçirdiğimiz Lastik Oteli, Lastik.com.tr gibi hizmetlerimizle rekabette farklılaşmaya ve müşterilerimize değer yaratmaya devam edeceğiz" dedi.
Kış lastiği sürüş emniyeti için şart
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın hazırladığı "Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik" 8 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikle yolcu ve yük taşıyan araçlara 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.
İçeriğindeki yüksek silika oranı ve özel karışımları sayesinde, ıslak zeminde yol tutuşu kuvvetli olan kış lastikleri; 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruyor. Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha az olduğu için yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay oluyor, böylece karlı zeminde ilave çekiş sağlanıyor. Bütün bu teknik özelliklerin sonucu olarak, yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşüyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor. Yapılan testler, kış lastiklerinin tutunma ve çekiş gücü açısından tüm kış koşullarında yaz lastiklerine %25'e varan oranda üstünlük sağladığını ortaya koyuyor.
Bu segmentte üretim yapmayı sosyal sorumlulukları olarak gördüklerini kaydeden Bayman, genelgenin tüm otomobilleri kapsaması durumunda Türkiye'de şu an %15-%17 oranında olan kış lastiği penetrasyonunun %25'lere çıkacağını öngördüklerini belirtiyor. Brisa, talebe göre şekillendireceği esnek üretim planıyla tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor. Şirket alt yapı çalışmalarını, stok ve üretim planlarını bu doğrultuda düzenleyerek konumunu pekiştirmeyi amaçlıyor.
Ticari araçlara özel kış lastiği
Ticari lastiklerle otomobil lastikleri arasındaki en önemli farklardan biri taşıdıkları yük. Toplam ağırlıkları otomobillere oranla daha fazla olan ticari araçlar lastik başına daha fazla yük bindiriyor ve bunun neticesinde de yola daha fazla basınç uyguluyor. Bu ağırlığın sağladığı avantajı kullanan ticari araçlar için üretilen kış lastikleri genellikle binek araçlarda kullanılan kış lastikleri kadar agresif desenli ve aşırı dişli olmuyor. Ancak aynen otomobil lastiklerinde olduğu gibi, ticari araç lastiklerinde de kış lastikleri, yaz lastiklerinden farklı olarak içeriği ve tasarımıyla kış aylarında daha iyi tutunma ve fren mesafesi sağlamak üzere geliştiriliyor. Ticari araçlardaki kış lastiklerinde de binek lastiklerindeki gibi lamelli yapı ve zorlu kış koşullarına uygun olan karışımlar yapısal farklılıklar olarak ön plana çıkıyor. Ticari araç kış lastiği desenleri; ilki ağır kış şartlarına uygun desenler, ikincisi daha yumuşak kış şartlarına uygun desenler ve sonuncusu karlı, çamurlu, bozuk yollara uygun desenler olmak üzere başlıca üç grupta toplanıyor.
Lastikler Brisa'nın "Lastik Oteli"nde güvencede
Yaz ve kış koşullarına uygun lastik kullanımına inanan ve bunu yaygınlaştırmayı misyon edinen Brisa, müşterilerine lastik saklama konusunda da destek oluyor. 'Lastik oteli' adı verilen uygulamayla yazlık ve kışlık lastiklerin kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda, sigortalı olarak saklanması sağlanıyor. Bu yöntemle müşterilere lastik depolama çözümü sunulurken, aynı zamanda lastikler en ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilerek ömürleri boyunca aynı şekilde performans göstermelerine de katkı sağlanmış oluyor. Öte yandan sektörde bir ilk olan ve lastik satın alma deneyimini mükemmelleştirmek üzere hayata geçirilen Lastik.com.tr hizmeti sayesinde lastikler tüketicinin istediği yerde ve tarihte değiştiriliyor. Değişen lastikler saklanmak üzere lastik oteline götürülüyor.
"Lastik Etiketleme" uygulaması lastiklere standart getirilmesi yolunda önemli bir adım
"Avrupa Birliği İle Uyum Yasaları" çerçevesinde AB ülkeleriyle eş zamanlı olarak Türkiye'de de 1 Kasım 2012'de zorunlu hale getirilen Lastik Etiketleme sisteminde değerlendirilen "yuvarlanma direnci", "ıslak zemin fren performansı" ve "dış gürültü" temel global sorunların çözümüne katkı sağlayabilmek için seçilmiş bulunuyor.
Bayman, Lastik Etiketleme uygulamasıyla ilgili şunları dile getirdi: "Lastik seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken çok fazla parametre var ve birçok parametrenin aynı anda çok yüksek değerlerde olması henüz mümkün değil. Biz bu konuda her zaman vurguladığımız gibi önemli olanın dengeli bir performans olduğuna inanıyoruz. Bir diğer deyişle; bu 3 kriterde yüksek performans sağlarken bir o kadar önem taşıyan diğer kriterlerden (kuru zeminde frenleme mesafesi, kuru zeminde yol tutuş, virajda savrulma, ıslak zeminde yol tutuş, ıslak zeminde viraj alma, suda kızaklama, yüksek hızlarda kontrol, ani manevra kabiliyeti, direksiyona anında tepki vb.) ödün vermemek gerekiyor".
Bridgestone'un dünya üzerindeki en önemli üretim üslerinden biri olan Brisa Kocaeli Üretim tesisleri, 361.000 m2'ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biri olma özelliğini taşıyor. Avrupa'nın yedinci büyük lastik üreticisi olan Brisa'nın üretim tesislerinde, Bridgestone ve Lassa markalarıyla; otomobil, hafif ticari araç, otobüs/kamyon, traktör ve iş makineleri için, 600'ü aşkın çeşitte lastik üretimi gerçekleştiriliyor.
Uluslararası marka derecelendirme kuruluşu Brand Finance tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin En Değerli Markaları Araştırması 2012 sonuçlarında ilk 50 marka arasında yer alma başarısını gösteren Brisa, bu sıralamada 37'nci sırada bulunuyor. 2.420 kişiye istihdam sağlayan Brisa'nın markaları Lassa ve Bridgestone, aynı zamanda Türkiye'nin "en samimi" birinci ve üçüncü markaları olarak gösteriliyor.