Camideki Kılıçlı Hutbe Geleneği Devam Ediyor
Samsun'un Ladik İlçesi'ndeki Cuma Camisi'nde görevli imam cuma hutbesini elinde kılıçla veriyor.
Samsun'un Ladik İlçesi'ndeki Cuma Camisi'nde görevli imam cuma hutbesini elinde kılıçla veriyor. 1075 yılında ilçeyi Müslümanların fethetmesinin ardından asırlardır bu gelenek uygulanıyor.
KLİSE CAMİYE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Samsun'un Ladik İlçesi'nde bulunan Cuma Cami halk arasında 'kılıçlı cami' olarak da biliniyor. Camide görevli imamlar, yüzyılardır cuma hutbesini elinde kılıçla okuyor. Tarihte Hıristiyanların yaşadığı ilçe, 1075 yılında Melik Ahmet Danişment Gazi'nin komutanları tarafından fethedildi. İlçeyi fetheden komutan bugünkü caminin yerinde bulunan kilisede cuma namazı kılmaya karar verdi. Komutan ve askerleri düşman tehdidine karşı cuma namazını yanlarındaki kılıçlarıyla birlikte kıldı. O günden sonra kilise, camiye dönüştürüldü. Görevli imamlar da cuma namazı hutbesini ellerinde kılıçla okudu. Asırlardır bu gelenek devam ettirilirken, ilçeye dışarıdan gelen ve burada cuma namazı kılan vatandaşlar ise kılıcı gördüklerinde şaşkınlık yaşıyor.
TARİHİ KILIÇ DEPREMDE KAYBOLMUŞ
Cuma Camisi'nde 3 yıldır görev yapan imam Erdoğan Zilelioğlu, 1943 yılında ilçede meydana gelen büyük depremin ardından caminin yıkıldığını, tarihi kılıcın da depremin ardından kaybolduğunu belirterek, "O günden sonra başka bir kılıç camimize getirilmiş. Yüzyıllardır camimizde cuma hutbesini, görevli imam elinde kılıçla okuyor. Bu bir gelenek haline gelmiş. Vatandaşlar camimizi 'kılıçlı cami' olarak da biliyor. Kılıç minberde oluşturduğumuz yerde sürekli duruyor. Cuma hutbelerinde kılıcı bulunduğu yerden alıp elimde tutup hutbeyi okuyorum" dedi.
"CUMA NAMAZI SONRASI GELİP SORANLAR OLUYOR"
Özellikle ilçe dışından gelen yabancı kişilerin kılıcı gördüklerinde büyük şaşkınlık yaşadığını söyleyen imam Zilelioğlu, "Elimde kılıçla hutbe okuduğumu görünce şaşırıyorlar. Cuma namazı sonrasında yanıma gelip soranlar oluyor. Ben de rivayeti anlatıyorum. Hikayeyi öğrenenler ilgi duyuyor" diye konuştu.