Haberler

Bu Gurur İzmir'in!

Güncelleme:
Abone Ol

Engellilerin yaşamını kolaylaştıran mekan ve araçlara yönelik olarak Türkiye'de sadece İzmir'de dağıtılan "Kırmızı Bayrak"ların sayısı 2 yılda 25'e ulaştı.

Son olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi İZDENİZ A.Ş'ye bağlı Bostanlı İskelesi de kırmızı bayrağını törenle göndere çekti.

Türkiye'de ilk ve tek olarak İzmir'de hayata geçirilen 'Kırmızı Bayrak' uygulaması, kentte giderek yaygınlaşıyor. Engelli vatandaşların erişimine uygun mekanların sayısının arttırılmasını hedefleyen uygulamayla "Kırmızı Bayrak" alan kurumlara İZDENİZ A.Ş de eklendi. Bostanlı, Karşıyaka, Konak, Üçkuyular ve Pasaport vapur iskeleleri "Kırmızı Bayrağı" almaya hak kazanan kurum oldu.

Bostanlı İskele örnek olacak

Kırmızı bayrağın göndere çekilmesi nedeniyle Bostanlı İskelesi'nde düzenlenen törende, iskele içine ENGELSİZMİR'in teşekkür plaketi de çakıldı. Törene İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Dr.Aytuğ Balcıoğlu, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Serpil Keskin, ENGELSİZMİR 2013 Kongresi Başkanı Doç.Dr.Levent Köstem, İzmir Kent Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Gülgün Erdoğan Tosun, İzmir Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Başkanı Zeki Buzgan ve İZDENİZ çalışanları katıldı.

En iyi seyahat hakkı

İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Dairesi Başkanı Aytuğ Balcıoğlu, Kırmızı Bayrak uygulamasının ENGELSİZMİR 2013 Kongresi'nin en önemli kazanımlarından biri olduğunu hatırlatarak, engellilerin kamusal alanlara erişebilirliğinin artmasının önemini vurguladı. Balcıoğlu, İzmir'deki tüm kurum ve kuruluşlara uygulamaya katılarak kırmızı bayraklarını dalgalandırma çağrısında bulundu.

İZDENİZ Genel Müdürü Salih Aslan ise şunları söyledi:

"8 iskele arasında gemilerimiz çalışırken engelli yolcularımızı da düşünmek durumundaydık. Katamaran tipi 15 yeni yolcu gemimizin 5'i hizmete başladı. Bu gemilerde hem bedensel, hem görme hem de duyma engelliler için her türlü ulaşım kolaylığı söz konusu. Arabalı vapurlarımızın ilki Ekim'de gelecek. Bu gemimizde de çift asansörümüz olacak. Engelli vatandaşlarımıza en iyi şekilde seyahat etme hakkını vermek zorundayız. Bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Bostanlı İskelesi'nin ardından diğer iskelelerde de "Kırmızı Bayrakların" yerini alacağını söyledi.

Engelli teşekkürü

Törene katılan Buca Engelliler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kamuran Parıltı ise bu uygulamayı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu'na teşekkür eti. Parıltı, "Ben evimden çıkarak bu iskeleye 'engelsiz' bir şekilde geldim. Otobüse ve vapura çok rahat bir şekilde bindim. O kadar rahattı ki, çok mutlu oldum. İzmirli olmak bir ayrıcılıktır" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin "Kırmızı Bayrak" alan diğer kurum ve kuruluşları arasında İzmir Metro A.Ş, Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü engelli hizmet araçları, ESHOT Genel Müdürlüğü'ne bağlı otobüsler ve Ulaşım Daire Başkanlığı'na bağlı üst geçitler ile Grand Plaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı kafe ve restoranlar da bulunuyor.

Kırmızı Bayrak komisyonu

Engellilerin kent içindeki yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmaları teşvik amacıyla başlatılan uygulamada, kırmızı bayraklar, farklı kurum temsilcilerinin yer aldığı bir komisyon tarafından veriliyor. Kırmızı Bayrak Komisyonu'nda İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi, İzmir Kent Konseyi, Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliği temsilcileri ile ortopedik, görme ve işitme engelliler ile ilgili faaliyet gösteren dernek temsilcileri yer alıyor.

Kırmızı Bayrak nasıl alınıyor?

"Kırmızı Bayrak" almak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı'na yazılı olarak başvuru yapılır. Komisyonu üyeleri arasından belirlenen Denetleme Komitesi, hazırlanan tespit formları ile birlikte yerinde denetleme yapar ve raporunu Komisyona sunar. Komisyon; tespit formunda aranan erişilebilirlik özeliklerinin niteliğine ve sayısına göre talebi yapan kuruma "Kırmızı Bayrak" verilip verilmeyeceğine karar verir. Olumlu verilen karar; İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin onayından sonra kesinleşir ve ilgili kuruma "Kırmızı Bayrak" verilir.

İşte gurur tablosu

İzmir'de Kırmızı Bayrak almaya layık görülen kurum ve kuruluşlar şöyle;
İzmir Metro A. Ş (3 Yıldız), Torbalı Belediyesi-Suyun Başı Mesire Alanı (2 yıldız), Torbalı Belediyesi-Engelsiz Yaşam Parkı (3 Yıldız), Bayraklı Belediyesi Engelli Hizmet aracı (3 yıldız), Karşıyaka Belediyesi Hizmet binası (1 yıldız), Park Bornova Outlet Center (2 yıldız), Farklı Cafe Restoran (1 yıldız), Buca Hasanağa Bahçesi (1 yıldız), Bergama Doğa Koleji Hizmet binası (1 yıldız), Balçova 4 No'lu Nusret Fişek Aile Sağlığı Merkezi Hizmet Binası (2 yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler ve Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü Engelli Hizmet araçları (2 yıldız), Bayraklı Kent Koleji ve Sosyal Destek Merkezi (1 yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'ne bağlı otobüsler (5 model-3 yıldız) ve (3 model-2 yıldız), İzmir Büyükşehir Belediyesi Grand Plaza Genel Müdürlüğü'ne bağlı kafe ve restoranlar (İnciraltı Kafeteryası 2 yıldız, Tarihi Havagazı Fabrikası 1 yıldız, Aşık Veysel Rekreasyon Alanı Buz Pisti içerisinde yer alan Kafeterya 2 yıldız, Eşrefpaşa Hastanesi içerisinde yer alan Kafeterya 1 yıldız, Doğal Yaşam Parkı Kuğulu Kafe 1 yıldız, Doğal Yaşam Parkı Develi Kafe 1 yıldız, Yasemin Kafe ve Restoran 1 yıldız), Forum Bornova (2 yıldız) ve Ege Üniversitesi Kütüphanesi (1 yıldız), DEÜ Uzaktan Eğitim ve Araştırma merkezi (3 yıldız), Gaziemir Çağdaş Yaşam Nuriye Akman Anaokulu (2 yıldız), Tire Belgin –Atilla Çallıoğlu Fen Lisesi (2 yıldız), Koçtaş Yapı Marketleri Tic. A.Ş Bornova Şubesi (3 yıldız), Renaissance İzmir Otel (3 yıldız), İZDENİZ A.Ş Genel Müdürlüğü Bostanlı Vapur İskelesi (2 yıldız), Karşıyaka Vapur İskelesi (2 yıldız), Konak Vapur İskelesi (2 yıldız), Üçkuyular Vapur İskelesi (2 yldız), Pasaport Vapur İskelesi (1 yıldız), Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi (2 yıldız).

Yıldızlar neyi temsil ediyor?
"Kırmızı Bayrak", 1, 2 ve 3 yıldızlı olmak üzere üç kategoride veriliyor. 1 yıldız erişilebilirlik konusunda Teknik Şartname'de belirtilen kriterlerin en az yüzde 60'ını, 2 yıldız en az yüzde 75'ini sağlayan, 3 yıldız ise belirtilen kriterlerin en az yüzde 90'ını sağlayan kamuya açık faaliyet gösteren açık veya kapalı mekanlara ile ulaşım araçlarına verilen "Kırmızı Bayrak"ı temsil ediyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Karşıyaka Türkiye Konak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title