Çamlıhemşin'de Her 13 Kişiden Biri Aynı Suçu İşledi
Rize'de 90 kişi hakkında SİT Kanunu'na muhalefet suçlaması ile dava açıldı. 3 kişi SİT Kanunu'na muhalefetten cezaevine girdi, 9 kişi hakkında hapis cezası var.
Rize'nin bin 400 nüfuslu ilçesi Çamlıhemşin'de 90 kişi hakkında SİT Kanunu'na muhalefet suçlaması ile dava açılırken, 3 kişi SİT Kanunu'na muhalefet ettikleri için cezaevine girerken, 9 kişi hakkında ise hapis cezası bulunuyor.
DÜNYADA KORUMA ÖNCELİĞİ VAR
Çamlıhemşin ilçesi, sınırları içerisinde barındırdığı Ayder Yaylası ve Kaçkar Milli Parkı ile Türkiye'nin doğa turizm alanında en önemli merkezlerinden birkaçına sahip. Ancak ilçenin SİT alanında olması Fırtına Vadisi sakinlerini canından bezdirdi. Fırtına Vadisi, barındırdığı endemik çeşitlilik açısından dünyanın korunmada öncelikli 200 bölgesi arasında yer alıyor.
1997 yılında ilçede yapımına başlanılan HES projesinin çevreci gruplar tarafından sürekli protesto edilmesi, HES projesinin durdurulması için başlatılan yargı süreçleri birbirini izlerken, 1998 yılında vadi Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edildi. Bölgenin SİT alanı ilan edilmesi ile ilçe sakinleri ciddi bir problem ile karşı karşıya kaldı. Son 3 yıla kadar bölge sakinlerinin SİT kurallarını ihlal edilmesine göz yumulurken, son 3 yıldır yeniden sıklaştırılan denetimler sonucunda SİT Kanunu'na muhalefet eden 3 kişi cezaevine girdi. 9 kişi hakkında hapis cezası verildi. 90 kişi hakkında SİT Kanunu'na muhalefet suçlaması ile açılan davalar sürüyor.
SİT CANLARINDAN BEZDİRDİ
İlçe sakinleri 1998 yılında alınan SİT karanının ve son üç yıldır sıkılaştırılan denetimlerin kendilerini canlarından bezdirdiğini belirterek tapulu arazilerinde ölüleri için mezar bile kazamadıklarını dile getirdiler. Ankara'daki iş yerlerini kapatarak tüm yatırımlarını İlçeye kaydıran Ali Kaptan (42), konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanımızın çağrısı üzerine Ankara'daki dükkanlarımı satarak burada doğaya ve bölge mimarisine uygun serenderlerden oluşan turistlik bir tesis kurdum. Bu tesisi tapulu arazimde kurdum. Serenderler tamamen ahşaptan oluşan yapılardır. Çevre ile son derece uyumludurlar. Ancak buna rağmen ödüllendirilmeyi beklerken 36 ay hapis cezasına çarptırıldım. 13 ay yatarım var. Karara itiraz ettim. Danıştay kararı onarsa hapse gireceğim" dedi.
İlçe sakinlerinden Fatih Kaptan ise yaptığı açıklamada, "İnsanlar binlerce yıldır bu doğada yaşam mücadelesi veriyor. SİT kararından sonra, bahçesinde mezar kazan sıkıntı yaşıyor, evine yol alan sıkıntı yaşıyor, çocuğuna ev yapan sıkıntı yaşıyor, evinin çatısını onaran yaşlı bir bayanın hapse atıldığını duyduk" diye konuştu.
"SİT'E KARŞI DEĞİLİZ AMA..."
Çamlıhemşin İl Genel Meclisi Üyesi Cemil Kuş ise yaptığı açıklamada, "Çamlıhemşin'de SİT kararı adeta zulme dönüştü. Devletin yatırım yapmasına mani oluyor. Halkın yatırım yapmasına mani oluyor. Sonuçta burada hayat bir şekilde devam edecek. İnsanlar bir şeyler ile geçinip burada ikamet etmek zorunda. Çamlıhemşin'de en büyük sıkıntımız SİT. SİT bize adım attırmıyor. Düşük nüfuslu bir ilçe olmamıza rağmen yüzün üzerinde vatandaşımız hakkında SİT kanuna muhalefetten dava açıldı. 11 onanmış ceza var. Cezaevinde olanlar var" şeklinde konuştu.
Halis Kesici ise SİT'e karşı olmadıklarını ancak insanların Çamlıhemşin'de hayatlarını devam ettirebilmeleri için kendilerine SİT'e uygun projeler sunulmasını istedi.
ÇATI DEĞİŞİKLİĞİNE 2.5 YIL
İlçe sınırları içerisindeki Ayder Turizm merkezinde bulunan 60 yıllık binasının çatısında plan değişikliğine giderek çatı içerisinde iki oda oluşturan 62 yaşındaki Kemal Karaman ise 2.5 yıl hapis cezasına çarptırılan SİT mağdurları arasında. Karaman yaptığı açıklamada, "Yaylada bulunan 60 yıllık binamızın çatısı eskidiği için tadilattan geçirdim. Binayı pansiyon olarak kullanıyorum. Çatının içerisinde iki oda oluşturdum. Bundan dolayı hakkımda dava açıldı. 2.5 yıl hapse çarptırıldım. Karar onanırsa hapse gireceğim. Her türlü mağduruz. Bu SİT yüzünden mezar bile kazamıyoruz" ifadelerini kullandı.