Bu Kentin Sahibi Engelliler
Kayseri'de 220 bin dönümlük arazide engelli kenti oluşturuldu Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Kılıç: "Engelli kentinde engellilerin rahat yaşayabileceği konutların yanı sıra bakım ve rehabilite merkezleri, iş atölyeleri, spor kompleksleri de yer alacak"
ESMA AYGÜN - Anadolu Sakatlar Derneğince kurulan kooperatif ile Kayseri'de 220 bin dönümlük arazide engelli kenti oluşturuldu.
Derneğin genel başkanı Osman Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engellilerin kentleşmesi için 2009'da Anadolu Engelliler Kenti Toplu Konut Yapı Kooperatifini kurduklarını söyledi. Kooperatif olarak engellilerin daha konforlu ve huzurlu yaşamaları için "Engelli kenti" projesi hazırladıklarını anlatan Kılıç, Mimarsinan Mahallesi'nde 220 bin dönümlük bir arazinin Kayseri Büyükşehir Belediyesince kendilerine tahsis edildiğini anımsattı.
Engelli konutlarının yapımına başladıklarını belirten Kılıç, "Şu ana kadar 200 daire inşa ettik. Tamamen biten evlere 100 ailemiz yerleşti. Mayısta tüm dairelerin tamamlanmasını bekliyoruz. Üyemiz olan ve engelli bir bireye sahip ailelerimiz çok uygun fiyata ev sahibi olabiliyor. İnşallah 2021'de projeyi tamamlamayı hedefliyoruz. Proje sona erdiğinde 800 ailemiz burada ikamet edecek" diye konuştu.
Büyük bir projeyi gerçekleştirecek olmanın heyecanını yaşadıklarını ifade eden Kılıç, bu çalışmanın Türkiye'de bir benzerinin olmadığını dile getirdi.
Fizibilite çalışmasında konut maliyetini 70 bin lira olarak belirlediklerini hatırlatan Kılıç, şöyle konuştu:
"Ancak şu an 100 bin lirayı bulacağını düşünüyoruz. Araştırmalarımızda Hollanda'da benzer bir projeye rastladık ancak bizimki gibi sosyal alanlar yok. Evlerimiz 150 metrekare, cephesine ve katına göre ailelerimiz 85-90 bin lira arasında bir maliyetle ev sahibi olabiliyorlar. Evlerin kapı girişleri, koridorları diğer evlere kıyasla daha geniş. Ölçülerimiz tekerlekli sandalyeli bir insanın evin içinde rahatlıkla gezebileceği şekilde ayarlandı. Lavabo ve tuvaletler tekerlekli sandalyeli birinin kullanacağı şekilde dizayn edildi. Ayrıca görme engellilerimiz için sesli bir sistem kurduk. Engelli kentinde engellilerin rahat yaşayabileceği konutların yanı sıra bakım ve rehabilite merkezleri, iş atölyeleri, spor kompleksleri de yer alacak."
Sosyal donatılara Avrupa Birliği (AB) desteği sağlayacaklarını belirten Kılıç, proje kapsamında 200 kişilik bir bakım merkezi, 500 kişilik rehabilitasyon hastanesi, spor kompleksi ve havuz inşa edileceğini dile getirdi.
- Kente özel otobüs
Kılıç, engellileri toplumdan ayırmayı değil yaşamlarını kolaylaştırmayı amaçladıklarını vurguladı.
Engellilerin çeşitli hizmetlerden yararlanmakta zorluk çektiğine işaret eden Kılıç, "En basitinden bir otobüse binerken sıkıntı yaşıyorlar. Büyükşehir Belediyesi bu kente özel otobüs sağladı. İkamet eden vatandaşlarımız konutlarında rahat hareket edebilecekleri gibi oluşturulacak sosyal alanlar sayesinde de hayatın içinde yer alabilecekler. Engelli vatandaşlarımızın, engelli çocuğa sahip ailelerimizin daha rahat, konforlu, kaliteli bir hayat yaşamalarını istiyoruz. Zor bir projenin altına girdik, bu konuda hayırseverlerimizden de destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Derya Patat ise 4 aydır engelli kentinde yaşamlarını sürdürdüklerini ve 9 yaşında engelli bir çocuğunun söyledi.
Daha önce kirada oturduğunu anlatan Patat, "Projeyi yapanlardan Allah razı olsun. Daha önce gecekondu da oturuyorduk, şu an saray gibi bir evim oldu. Çocuğumu tekerlekli sandalyesiyle rahatlıkla gezdiriyorum. Komşularımın da engelli çocukları var, birlik oluyoruz, birbirimizin halinden anlıyoruz" ifadelerini kullandı. - Kayseri