Haberler

Bu Pazar Herkes Karaburun'a

Güncelleme:
Abone Ol

Karaburun 3. Kırkım Şenliği tanıtıldı, keçi yetiştiriciliğinin önemine dikkat çekildi

İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Karaburun Belediyesi'nin organize ettiği Karaburun 3. Kırkım Şenliği tanıtıldı, keçi yetiştiriciliğinin önemine dikkat çekildi

23 Haziran'da İzmir'in ilçesi Karaburun'un Kavaklıkuyu Mevkii'nde düzenlenecek Karaburun 3. Kırkım Şenliği'nin basın toplantısı 18 Haziran 2013'te gerçekleşti. Toplantıya İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Elemanı Dr. Funda Erdoğan Ataç, Kültür Bakanlığı Keçe Ustası Ayfer Güleç ve keçi yetiştiricisi Hamza Topaç katıldı.

Her yıl hayvan sahiplerinin bir araya gelerek, yaz sıcaklarında keçileri rahatlatmak için imece usulü gerçekleştirdiği keçi kırkımı, halkın da katılımıyla geleneksel hale getirildi. Bu yıl 3'üncüsü yapılacak Kırkım Şenliği'nin tanıtım toplantısında tüm İzmirliler davet edilerek, etkinliklerin sabah saat 10.30'dan 16.30'a kadar süreceği belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve Karaburun Belediyesi'nin sponsorluğunda gerçekleştirilecek şenlik organizasyonunu, DenizBank ve Koyun Keçi Dünyası da destekliyor.

Keçi orman yangınlarını engelliyor

Karaburun Kırkım Şenliği'ni Karaburun Belediyesi ile birlikte düzenleyen İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği hakkında bilgi veren Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, "İzmir İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Türkiye'de ilk defa koyun ve keçi sütünün soğuk zincirini kurdu. Süt çabuk bozulan bir besindir ve üreticiden tüketiciye varıncaya kadar korunması gerekiyor. 2012 yılında Türkiye 3 milyar doların üzerinde kırmızı et ve hayvan ithal etmiştir. Bu koyun ve keçi yetiştiriciliğine önem verilmemesinden kaynaklanıyor. Birlik olarak keçi yetiştiriciliği üzerinde duruyoruz" şeklinde konuştu.

Keçinin orman dostu olduğunu belirten Kaymakçı, "Keçi ormanları tahrip eden bir hayvan olarak benimsetildi. Bu bilimsel olmayan bilgilerdir. Ormanı en iyi koruyan keçi ve keçi yetiştiricileridir. Orman mühendislerinin yaptığı çalışmalar bunu gösteriyor. Çabuk sararan otlar nedeniyle ormanlarda sık sık yangınlar görülüyor. Keçilerse bu otları temizliyor ve yangınları engelliyor" dedi.

Soğuk zincir üreticiye kazandırdı

Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa ise Karaburun'un özellikle keçi yetiştiricileri için yayla olarak seçilmiş bir yer olduğunu söyleyerek, "Farklılıkları koruyalım diye çaba harcıyoruz. Özellikle soğuk zincirin ne kadar önemli olduğunu gördük. Soğuk zincir öncesi keçi yetiştiricisi litre başına 60-70 kuruş kazanırken, bu rakam 1.45 lira oldu. 3 yıl içinde üreticinin cebine giren para yüzde 100 artmış oldu. Karaburun'da kırkım geleneksel olarak yıllardır yapılıyordu. Biz bu şenlikle sürü sahipleri ile Karaburun'da yaşayan insanları bir araya getirdik. Aynı zamanda İzmir ili ve dışında bu sevgiyi aşıladık. Yerel özelliklerin ön plana çıkması ve farklılıkların korunması anlamında kafa yoruyoruz" diye konuştu.

Islah projesi İzmir'de bir ilk

İzmir İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği'nin üniversiteler ile işbirliği içinde olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaymakçı, projenin anlatımını Dr. Funda Erdoğan Ataç'a bıraktı. İzmir İli Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi hakkında bilgi veren Ataç şöyle konuştu:

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan İzmir İli Halk Elinde Kıl Keçisi Islah Projesi adı altında İzmir'de bir ilk gerçekleşecektir. Yerli ırkımız sayı bakımından neredeyse kültür varlığımızın yüzde 90'ını oluşturuyor. Ama son 20 yılda sayılarında yaklaşık yüzde 65'lik bir azalma var. Kıl keçisi orman veya kenarı köylerde yaşayan insanlarımızın önemli bir geçim kaynağı. Proje 5 yıl sürecek. Projenin ilgili olduğu alan ve program yüksek öncelikli olarak belirlenmiştir ve İzmir'in Karaburun merkez ilçe ve köylerinde hayvancılığın geliştirilmesi tebliğ kapsamında yürütülecektir. Bugüne kadar 6 bin 300 baş kıl keçisi belirledik ve kulak numaralarını taktık."

Kaynak: Bültenler / Güncel

Serdar Yasa Karaburun Kaymakçı İzmir Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title