Haberler

Bu Proje Türkiye'de Bir İlk

Abone Ol

Kaya: mevcut yapı stoku envanterinin oluşturulması projesi izmir için milattır.

CHP Buca Belediye Meclis Üyesi görevini yürüten Makine Mühendisi Güngör Kaya, 'İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın deprem riskine karşı işin şansa bırakmamak için Dokuz Eylül Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile imzaladığı 'Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması' projesinin İzmir'in geleceği için atılmış çok önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bu Proje Türkiye'de Bir İlk

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirmeyi hedeflediği bu projenin Türkiye'de bir ilk olduğuna vurgu yapan Makine Mühendisi Güngör Kaya, Bu projenin İzmir'de yapılmış ve yapılmakta olan yapıların deprem güvenliği açısından ne kadar sağlıklı olduğunu bilimsel olarak ortaya çıkaracaktır' dedi. Kaya, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirmeyi hedeflediği bu projeye ilçe belediyelerinde destek vermesini gerektiğini belirterek bu proje İzmirimizi daha güvenli kılacaktır'' görüşünü dile getirdi.

Proje Katılımcıları Arttırılmalı

İBB'nin öncülüğünde hazırlanan 'Mevcut Yapı Stoku Envanterinin Oluşturulması' projesine jeologların, jeofizikçilerin, mimarların ve makine mühendislerinin de aralarında bulunduğu çok bilimli görevlilerinde destek verip bu projeyi çok iyi takip etmesi gerektiğine işarate eden Kaya, Eğer böyle geniş kapsamlı bir çalışma yapılırsa İzmir'deki binaların olası bir depremde beton ve demir kalitesi açısından durumları hakkında bilgi verileceği gibi; Jeologların ve jeofizikçilerin çalışamlarıyla İzmir'deki yerleşim yerlerinin fay hattı üzerinde olup olmadığı ve yeraltı tabakaları ile yer altı su seviyesinin yüksek olduğu zeminlerin belirlenmesinin sağlanacağına temas etti.

Jeologlar ve Jeofizikçiler İzmir'de Yapı Yerlerinin Fay Hattını İncelemeli

Jeologların ve jeofizikçilerin İzmir'deki yapı yerlerinin deprem açısından risk tespitlerini yapmasının çok önemli olduğunu belirten Makine Mühendisi Güngör Kaya, İzmir ilinin de fay hattı üzerinde bulunduğunu söyledi. İzmir'in fay hattı üzerinde olmasından dolayı yapılacak yapıların çok sağlam ve şiddetli depremlere dayanıklı olması zorunluluğuna dikkat çeken Kaya; "İzmir'deki olası deprem gerçeği doğrultusunda yerel yönetimler ve ilgili kurumlar zemin tiplerine göre imar planları yapmalıdır dedi. Deprem olasılığına karşılık yapılacak planlarda parsellerin oluşturulmasında çok dikkat edilmeli ve bitişik nizamda binaların olası bir deprem anında birbirlerine vurarak çekiçleme yapmaması için ve buna benzer olumsuzlukların yaşanmaması için imar planı yapılırken iyi düşünülmeli ve planlamanın ana yapısı iyi tespit edilmelidir' dedi.

Meslek Odaları Birlikte Kontrol Etmeli

Makine Mühendisi Güngör Kaya, İzmir'deki mevcut yapılara bakıldığında deprem güvenliği açısından gönül huzuru bulmanın mümkün olmadığını kaydetti. İzmir'de yapıların çoğunluğunun 1970-1980'li yıllarda yapıldığını ve bu yapılarda kullanılan kum ve demir malzemelerinin zayıf olduğunu ifade eden Güngör Kaya şunları söyledi: "1970-1980 yılların şartları nedeniyle yapıların imalatında 2000'li yıllara kadar nervürlü demir kullanılmıyordu. Yapılan araştırmalar sonucunda görüldü ki bu durum demir beton birleşiminde probleme neden olmaktadır. Nervürlü olmayan demirlerin kullanıldığı ve hazır olmayan insan gücüyle karıştırması yapılan betonlarla yapılan binalarda ne yazık ki yıkımın daha fazla olduğunu görük. Bu durum kentsel dönüşümün en kısa zamanda yapılmasını zorunlu kılmaktadır. Bugün gelinen noktada tedbirler eksiksiz alınmalı ve yapıların inşaasında zemin etüdü mutlaka yaptırılmadır. Ayrıca bina imalat kontrolleri sadece Belediye ve Yapı Denetim bürolarınca değil ilgili meslek disiplinlerinin tamamınca kontrol edilmelidir. Kontrollerde sorumluluklar arttırılmalıdır. Kontrole giden elemanlar kesinlikle işin uzmanı olmalıdırlar. Sıhhi tesisat malzeme delikleri daha önce hazırlanmalı sonradan beton zedelenmemelidir. İmalatta ki tüm malzemeler TSE standardına uygunluğu kesinlikle kontrol edilmelidir. Mevcut demir beton yapısı tam kaliteli olmalıdır. Yapı denetim büroları, beton santralleri ve laboratuarlarının çalışmaların da disiplin mutlak şart olmalıdır. Bina sağlamlığının kontrolünde disiplin asla elden bırakılmama ve bu kontrollerde işinin ehli kişiler tarafından yapılmalıdır

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title