Haberler

Bu Solucanlar Gübre Üretiyor

Abone Ol

Konya'da toprakla birlikte bitkisel ürünlerle özel olarak hazırlanan yiyecekle beslenen solucanlar, dışkıları ile gübre üretiyor.

Konya'da toprakla birlikte bitkisel ürünlerle özel olarak hazırlanan yiyecekle beslenen solucanlar, dışkıları ile gübre üretiyor.

'Soloverm Organik Gübre ve Bitki Besleme Ürünleri' adı altında Yükselen Köyü'nde kurduğu işletmesiyle 1 milyon solucanla organik solucan gübresi üretimi gerçekleştiren Genç girişimci Osman Şen, solucan gübresinin diğer gübrelere göre çok daha verimli olduğunu söyledi. Amaçlarının tamamen doğal maddeler ve doğal yöntemlerle organik gübre üreterek ürün verimini ve kalitesini artırmak olduğunu belirten Şen, şunları söyledi:

"Solucanların uzun, silindir şeklindeki vücutlarının bir ucunda ağız, diğer ucunda anüs bulunur. Topraktaki bitkisel hem de hayvansal kökenli maddelerle beslenirler. Beslenirken toprak yutarlar ve bu toprak vücutlarında adeta işlenerek anüsten atılır. Vücutta birçok işleme maruz kalan dışkı, bitkiler için gerekli tüm mineralleri içerir. Bu yüzden, çok sayıda bilimsel araştırmanın da gösterdiği şekilde, solucan bulunan bir alandaki zirai verim, solucan olmayan alana göre çok daha yüksektir."

Solucanla için mama hazırlanmasının da çok önemli olduğuna dikkat çeken Şen, şöyle devam etti:

"İnek gübresinin yanı sıra organik olarak pazarlardaki atıklardan, marketlerdeki çürümeye yakın meyve sebze kullanarak solucanlar için mama hazırlıyoruz. Asitli yiyecekleri kullanmıyoruz. Tüm bu katkı maddelerini harmanlayarak bir süre bekletiyoruz. Ardından topraktaki solucanlara mama olarak veriyoruz. Solucanlarda toprakla birlikte bu hazırlanmış mamayı yiyecek dışkı yoluyla gübre üretimini gerçekleştiriyor."

KURAK TOPRAKLARDA ÜRÜN VERİMİNİ ARTTIRIYOR

Solucan gübresinin diğer gübrelere nazaran verimi arttırdığını ve yüzde 30-40 civarında su kullanımını azaltığına dikkat çeken Şen, solucan gübresinin suyu tutma özelliği bulunduğunu ifade ederken, "Özellikle kurak topraklarda su kullanımını azaltarak daha fazla ürün almayı sağlıyor. Ayrıca ürünlerin daha erken ve daha geç alınmasına da yardımcı oluyor. Solucan güresi sebze ve meyvelere kendilerine has koku ve lezzetini kazandırıyor" diye konuştu.

İthal ettiği 1 milyon solucan ile gübre üretimi yapıldığını anlatan girişimci Osman Şen, "Solucan gübresinde kimyasal hiçbir madde yok. Ürettiğimiz gübreyi hiç işlenmemiş bir toprak olarak görebiliriz. Çiftçiler ne kadar kullanırsa toprağı düzenlenmesi ve verimi de artacaktır. Topraktaki organik madde miktarı da yükselecektir. Bununla birlikte su tutma özelliği sayesinde daha az su kullanarak ve yağışlardan faydalanarak daha fazla ürün almayı sağlayacaktır" dedi.

1 milyon solucandan aylık 5 ton gübre üretimi gerçekleştirdiğini de belirten Şen, kilosunun toptan 2.5- 3 lira, perakende ise 4-5 lira arasında satıldığını ekledi. - Konya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Osman Şen Konya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title