Haberler

Bu Suça Ortak Olmayacağız' Bildirisine İmza Atan Akademisyenler Hakim Karşısında

Abone Ol

Barış için Akademisyenler tarafından hazırlanan ’Bu Suça Ortak Olmayacağız’ bildirisine imza atan Mersin Üniversitesinde görevli 21 akademisyenden 4’ü, imza sürecinin ardından Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek ’terör örgütü propagandası yapmak’ ve ’halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlarından haklarında açılan dava kapsamında bugün ilk duruşmaya çıktı.

Barış için Akademisyenler tarafından hazırlanan 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza atan Mersin Üniversitesinde görevli 21 akademisyenden 4'ü, imza sürecinin ardından Facebook paylaşımları gerekçe gösterilerek 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlarından haklarında açılan dava kapsamında bugün ilk duruşmaya çıktı.

Mersin Üniversitesinden (MEÜ) 21 akademisyen hakkında, 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attıkları gerekçesiyle açılan davalardan biri bugün Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Bildiriye imza atan akademisyenlerden Yrd. Doç. Dr. Hakan Mertcan, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şener ve Yrd. Doç. Dr. Selim Çakmaklı hakkında 'cumhurbaşkanına hakaret' suçundan açılan ilk davanın ardından, Mertcan, Şener ve Çakmaklı ile Ar. Gör. Esin Gülsen hakkında, bu kez Facebook paylaşımlarında 'terör örgütü propagandası yapmak' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' suçlarından ikinci bir dava daha açıldı. Davanın ilk duruşması bugün Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Duruşma öncesinde Mersin ve çeşitli illerden akademisyenler, avukatlar ve sendikacılar, akademisyenlere destek vermek amacıyla sabah saatlerinde Eğitim-Sen Mersin Şubesi'nde bir araya geldi. Toplantıya, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Yaşar Ulutaş, Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık ve Eğitim-Sen MYK Üyesi İsmail Sağdıç da katıldı.

"Barışı savunanlarla omuz omuza olmaya devam edeceğiz"

Akademisyenlere destek videolarının gösterildiği toplantının açış konuşmasını yapan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü Yılmaz Bozkurt, akademisyenlerin Türkiye'ye barış, demokrasi ve özgürlük gelmesini istedikleri için bugün hakim karşısına çıkacaklarını söyledi.

Mersin'de emek ve demokrasi güçleri olarak barışı savunmaya, barışı savunanlarla omuz omuza olmaya devam edeceklerini belirten Bozkurt, ayrıca yarın da akademisyenlerden Mustafa Şener ve Atilla Güney ile KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak'ın da aralarında bulunduğu 21 kişinin, katıldıkları bir basın açıklaması nedeniyle Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanacaklarını bildirdi.

MEÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tolga Tören de Mersin'de bugün ve yarın yargılanacak akademisyenlerin büyük bir dayanışma ile karşılaştıklarını dile getirdi. Barış İçin Akademisyenler tarafından hazırlanan 'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisinden sonraki süreçte, Türkiye genelindeki imzacı akademisyenlere yönelik yoğun bir baskı ortamı oluştuğunu iddia eden Tören, bu çerçevede Mersin'de de MEÜ'den bu bildiriye imza atan 21 akademisyenin ilk günlerden itibaren baskılara ve hukuksuz uygulamalara maruz bırakıldıklarını öne sürdü.

MÜE yönetiminin, 11 Ocak 2016'dan bu yana 3 öğretim üyesi, 2 uzman ve bir araştırma görevlisi olmak üzere 6 akademisyenin üniversitedeki görevlerine son verdiğini iddia eden Tören, "Şimdi de MEÜ'de çalışan imzacı akademisyenlerden 4'ü, tamamen ifade hürriyeti kapsamında yer alan Facebook paylaşımlarından dolayı Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın haklarında başlattığı soruşturmalar ve açılan davalarla karşı karşıyadır. Hiçbir hukuksal dayanağı olmayan bu davalarla akademisyenler ağır hapis cezaları tehdidiyle yüz yüzedir. Bilimsel araştırmalarıyla tanınan akademisyenler, en temel insan hakları arasında yer alan düşünce ve ifade hürriyetlerini kullanmaları neticesinde toplamda 14,5 yıla kadar varan hapis cezası tehdidiyle karşı karşıya kalmışlardır. 301. maddeden de dava açılması durumunda istenilen cezaların üst sınırı 21,5 yıla ulaşacaktır. Durumun vahameti ve aciliyeti ortadadır. Tüm demokratik kamuoyunu, akademisyenlerle dayanışmaya çağırıyoruz" dedi.

Katılımcılardan bazılarının da destek konuşması yaptığı toplantının ardından, Mersin ve il dışından gelen birçok akademisyen, avukat, sivil toplum örgütü temsilcisi, duruşmayı izlemek üzere Mersin Adliyesi'ne gitti. Bugünkü duruşmaya, Türkiye dışında olduğu için Araştırma Görevlisi Esin Gülsen katılmazken, yardımcı doçentler Mertcan, Şener ve Çakmaklı hakim karşısına çıktı. - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Şener Hakan Mertcan Facebook Mersin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title