Bu Tesislerden Sadece Trakya ve Doğu Anadolu'da Yok
Devlet Su İşleri (DSİ) 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Trakya bölgesinde belediyeler tarafından yapılması gereken 12 atık su arıtma tesisinin kendileri tarafından yapıldığını söyledi.
Devlet Su İşleri (DSİ) 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Trakya bölgesinde belediyeler tarafından yapılması gereken 12 atık su arıtma tesisinin kendileri tarafından yapıldığını söyledi. Algın, "Ülkemizde yalnızca Trakya'da ve bazı Doğu Anadolu illerinde atık su arıtma tesisi yok. Tüm ödenek de tarafımızdan karşılanacak. Belediyeler bu bedeli 30 yılda eşit taksitler halinde geri ödeyecekler. Bu tesisler tamamlandığında Ergene Nehri'ne drenaj olan evsel atık suyun yüzde 70'nin arıtılması sağlanacaktır" dedi.
DSİ 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, Bölge Müdür Yardımcısı Serkan Genç ve Destekleme Hizmetleri Müdürü Hasan Takatak ile birlikte basın mensuplarıyla bir araya geldi. DSİ ve çalışmalarıyla ilgili yıllık değerlendirme yapan Algın, Ergene Eylem planlarından 5'inin DSİ tarafından yürütüldüğünü söyledi. Atık su arıtma tesislerinin sadece Trakya ve Doğu Anadolu illerinde olmadığını belirten Algın, şunları kaydetti:
"5 eylem kapsamında 73 adet proje var. Bu eylemlerin en önemlisi belediyelerin sorumluluğunda olup, yıllardır yapılamayan 12 adet Atık Su Arıtma Tesisi inşaatının inşa edilmesidir. Tesislerden 2 tanesi Uzunköprü ve Keşan ilçelerine aittir. Ülkemizde yalnızca Trakya'da ve bazı Doğu Anadolu illerinde atık su arıtma tesisi yok. Bu tesisleri belediyeler yapması gerekirken Trakya'da 12 proje üstlendik. Projelerle ilgili belediyelerle protokoller yaptık. Bu tesisler DSİ tarafından projelendirilip ihale edilecek. Tüm ödenek de tarafımızdan karşılanacak. Belediyeler bu bedeli 30 yılda eşit taksitler halinde geri ödeyecekler. Bu tesisler tamamlandığında Ergene nehrine drenaj olan evsel atık suyun yüzde 70'inin arıtılması sağlanacaktır. Eylem planında suyun kademeli olarak 2. Kalite su düzeyine getirilmesi hedeflenmektedir."
NEHİR TAŞKINLARI
Edirne'de her yıl meydana gelen nehir taşkınlarına da değinen DSİ 11'inci Bölge Müdürü Yunus Algın, 239 kilometre seddelerin yükseltme ve güçlendirmesi ile toplam 15 kilometrelik yeni sedde yapılması proje çalışmalarının tamamlandığı söyledi. Algın, "İhale süreci devam eden bu işimiz yaklaşık 3 yılda tamamlandığında artık Edirne ve ilçeleri daha rahat ve korkusuz uyuyabilecektir" diye konuştu. - Edirne