Haberler

Buldan'da Duygusal Tören

Abone Ol

Denizli'nin Buldan İlçesi'ne görev yaptığı yıllarda ilçe halkını seferber ederek daha sonra adı verilen Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin yapılmasını sağlayan Dr.

Denizli'nin Buldan İlçesi'ne görev yaptığı yıllarda ilçe halkını seferber ederek daha sonra adı verilen Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nin yapılmasını sağlayan Dr. Abdullah Sayıner ile Sağlık Bakanlığı ve İzmir Belediye Başkanlığı yapan Dr. Behçet Uz'un heykelleri, duygusal bir törenle açıldı.

Buldan Belediyesi tarafından bu yıl 11'inci kez düzenlenen Buldan Dokuma Kültür ve El Sanatları Festivali'nin ikinci gününde düzenlenen törene, Buldan Belediye Başkanı Ak Parti'li Mustafa Fahri Şevik, Dr. Abdullah Sayıner'in torunları Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı H. Hasan Yılmaz, Dr. Abdullah Sayıner, yeğeni eczacı Atilla Sayıner, her iki ailenin mensupları ve çok sayıda Buldanlı katıldı.

İlkokul öğrencilerinin halk oyunları gösterileriyle başlayan törende 1888 yılında doğup 1959 yılında vefat eden Dr. Abdullah Sayıner'in 1940'lı yıllarda dönemin en yaygın hastalıklarından olan verem hastalığıyla mücadelesi, ilçe halkını seferber ederek, köylerde tek tek dolaşıp Buldan'a hastane yapılmasını sağlaması tüm konuşmacılar tarafından vurgulandı. Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik, Buldan'ın 15 ve 18'inci yüzyıllar arasında önemli bir entelektüel ve aristokratik bir birikime sahip olduğunu, önemli isimler yetiştirdiğini belirterek, şunları söyledi:

"Dr. Abdullah Sayıner, 1940'lı yıllarda verem hastalığıyla mücadeleye kendini adamıştır. Bu idealist insan, köyleri tek tek dolaşarak, insanları seferber ederek Türkiye'nin 11 senatoryumundan biri olan daha sonra adı verilen Abdullah Sayıner Gögüs Hastalıkları Hastanesi'nin yapılmasını sağlamıştır. Biz de Belediye Meclisi ve encümeni olarak, büyük hizmetleri olan Dr. Abdullah Sayıner ile Buldanımızın yetiştirdiği İzmir eski Belediye Başkanı ve Sağlık eski Bakanı Dr. Behçet Uz'a vefamızı, onları unutmadığımızı, adlarını hep yaşadığımızı göstermek için heykellerini diktik. Bugün Buldan için çok önemli bir gün. "

DEDEMDEN İDEALİZMİ, ÇALIŞMAYI ÖĞRENDİM

Sayıner Ailesi adına konuşan Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı H. Hasan Yılmaz ise dedesi vefat ettiğinde 1 yaşında olduğunu belirterek, "Dedemi tanıyamadım ama çocukluğum bu idealist insanın çalışmalarını, idealizmini anlamakla geçti. Dedemden idealizmi, çalışmayı öğrendim. Annem Ülfet Yılmaz hastalığı için gelemedi ama ailemize gösterilen sıcak ilgi için tüm Buldan halkına sevgilerini gönderdi. Buldan Belediyesi'ne ve tüm Buldan halkına dedemize ve ailemize gösterdikleri vefa için teşekkür ediyoruz" dedi.

Dr. Abdullah Sayıner'le aynı adı taşıyan Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Sayıner de dedesinin vefatından üç yıl sonra dünyaya geldiğini belirterek, "Babam Orhan Sayıner dedemin idealizmini örnek alarak göğüs hastalıkları uzmanı oldu. Dedemden idealizmi, babamdan çalışmayı öğrendim. Dedem babama yazdığı 12 sayfalık mektupta İkinci Dünya Savaşı'nın zorlu yıllarında Türkiye için verem hastalığının ne kadar önemli bir konu olduğunu dile getirerek, hayatını veremle mücadeleye adamıştır. Buldan halkının dedemin ilçeye yaptığı hizmetleri unutmayarak, ilçe halkından biri olarak görmesi ve bu vefalı davranışı ailemizi gururlandırdı" diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANINA TEŞEKKÜR

Dr. Abdullah Sayıner'in yeğeni eczacı Atilla Sayıner ise Buldan halkını çok sevdiklerini belirterek, "Benim gönlüm bu heykelin Buldan halkıyla iç içe omuz omuza olmasını isterdi. Belediye Başkanımıza bu ince davranışı için çok teşekkür ediyorum. Ben 27 yaşına kadar Buldan'da yaşadım. Kendimi hep Buldanlı bildim, Buldanlıyı sevdim. Onlarda bizi sevdiler. Aile olarak amcamın ikinci heykelini Buldan halkıyla omuz omuza adını taşıyan hastanenin bahçesine yaptırma sözü veriyoruz" dedi.

Hasan Yılmaz, Prof. Dr. Abdullah Sayıner ve Atilla Sayıner, konuşmaları sırasında duygusal anlar yaşadı. Töreni izleyenler de gözyaşlarına hakim olamadı.

Duygusal anların yaşandığı konuşmaların ardından Abdullah Sayıner'in Türk Bayrağı'na sarılı heykelinin açılış kurdelasını Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik ve Sayıner Ailesi mensupları birlikte kesti. Abdullah Sayıner'in heykelinin ardından aynı yerde yapılan İzmir eski Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz'un heykelini de Nimet Uz, Hatice Uz ve Belediye Başkanı Mustafa Fahri Şevik birlikte yaptı.

ONB - Denizli

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title