Bulgaristan'da Gdaü Toplantısı
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Sofya'nın Tech Park fuar merkezinde düzenlenen GDAÜ Liderler Zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı rosen Plevneliev'in konuklarını karşılaması Toplantının açılışı ve Plevneliev'in konuşması Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile röportaj SOFYA (AA) – Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) kuruluşunun 20. yıldönümü dolayısıyla başkent Sofya'nın "Tech Park" fuar merkezinde GDAÜ Liderler Toplantısı düzenlendi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Sofya'nın Tech Park fuar merkezinde düzenlenen GDAÜ Liderler Zirvesi öncesi Cumhurbaşkanı rosen Plevneliev'in konuklarını karşılaması
Toplantının açılışı ve Plevneliev'in konuşması
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile röportaj SOFYA (AA) – Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) kuruluşunun 20. yıldönümü dolayısıyla başkent Sofya'nın "Tech Park" fuar merkezinde GDAÜ Liderler Toplantısı düzenlendi. Örgütün dönem başkanlığını yapan Bulgaristan görevini Hırvatistan'a devretti.
GDAÜ toplantısının ev sahipliğini yapan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, örgütün yapısında yer alan 13 ülkeden 6 Cumhurbaşkanının katıldığını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Plevneliev, konukların heyet başkanlarını tek tek karşıladıktan sonra forumda yapığı açılış konuşmasında, "Bölgenin tüm ülkeleri Avrupa Birliği'ne (AB) katılmadığı sürece Avrupa Projesi tamamlanmamış olarak kalacak" dedi.
Ülkede 1989 yılında sona eren komünizm döneminde sıradan bir kışla olan Tech Park alanının bugünlerde yüksek teknolojilerin buluştuğu bir mekana dönüştüğünü belirterek, şöyle konuştu: "Balkanların bölgesinin de benzer bir dönüşüm başarısını elde etmesini arzu ediyorum. Bölgemiz geçmişte "barut fıçısı" olarak tanımlanmış, "Balkanlaştırma" sözcüğü ise olumsuz bir anlamla yüklenmişti. Amacımız Balkanların bir işbirliği ve barış bölgesi olarak yeni bir otoriteye sahip olmasıdır."
Balkanların kötü alt yapısının yatırımları zorlaştırdığını, oysa AB'nin 2020 yılına dek verilecek 50 milyar avroluk finansmanından sınır ötesi projelerine 1,2 milyar avro yatırmaya hazır olduğunu belirten Plevneliev, "Güneydoğu Avrupa 150 milyon nüfuslu büyük bir pazardır." diye konuştu.
Bölgedeki göç krizine çözüm aranmasına destek veren Plevneliev, Türkiye'nin kendi topraklarında 2 milyonu aşkın mülteci barındırdığını ve bu alandaki çalışmalarını tüm GDAÜ ülkeleri için ortak görev olması gerektiğini savundu.
-Kalkınma Bakanı Elvan
Toplantıya katılmak üzere Sofya'ya gelen Türkiye Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan oturumlar arasında Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev ve bölgeden diğer üst düzey politikacılarla görüşmeler yaptı.
Bakan Elvan, AA'ya açıklamasında, "Balkan ülkeler arasında zaman zaman sorunlar, sıkıntılar yaşanabiliyor. Ancak bu ülkelerin Türkiye ile, Avrupa Birliği arasındaki işbirliği son derece önem arz ediyor." dedi.
Türkiye'nin GDAÜ'nün kurucu ülkelerin arasında yer aldığına işaret eden Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Balkan ülkelerin arasında işbirliğinin geliştirilmesi son derece önemli. Biliyorsunuz, Balkan ülkeler arasında zaman zaman sorunlar, sıkıntılar yaşanabiliyor. Ancak bu ülkelerin Türkiye ile, Avrupa Birliği (AB) işbirliği son derece önem arz ediyor."
GDAÜ'nün 13 üye ülkenin 5'i AB üyesi olduğunu anımsatan Bakan Elvan, diğer ülkelerin üye olmadıkların, bazıları aday olduklarını anımsattı ve sözlerine şunları ekledi:
"Biz, Türkiye olarak, bu ülkelerin tamamının AB'nin şemsiyesi altında ve NATO şemsiyesi altında yer almasını arz ediyoruz ve bunları destekliyoruz. Balkan ülkeleri arasında şu anda ulaşım altyapısı çok gelişmiş değil. Dolayısıyla ulaşım altyapısının güçlendirilmesi son derece önemli. Balkan ülkelerin arasında ulaşım altyapısının güçlendirilmesi demek bir anlamda Türkiye ile olan bağlantıların güçlendirilmesi anlamına geliyor. Bizim açımızdan son derece önem arz ediyor. Özellikle Avrupa Birliği Balkan ülkelerindeki altyapı projelerine çok büyük destek veriyor. Diğer önemli husus olan enerji alt yapısına yönelik de, çok ciddi çalışmalar var. Bugün burada bunlara da değinildi."
Enerji altyapısının da güçlendirilmesi özellikle arz güvenliğinin sağlanması açısından son derece önem taşıdığını vurgulayan Elvan, "Biz de bu konuda farklı bir düşünce içerisinde değiliz. Türkiye ile Avrupa arasındaki bu bağlantıların daha da güçlendirilmesi, alt yapısının daha da zenginleştirilmesi ve alternatif arz alanlarının sağlanması son derece önemli. Bu noktada da, aşağı yukarı tüm ülkeler aynı düşünce içerisinde hareket ediyorlar." diye konuştu.
Bakan Elvan, Türkiye ve Avrupa Birliği ile arasında yapılmış olan görüşmeler ve bunun neticesinde atılmış olan adımların son derece önemli olduğu ifade ederek, "Bu noktada tabii, bu kaygıların ötesinde Türkiye'nin Avrupa Birliği ile yapmış olduğu girişimlerde burada takdirle karşılandı" diye konuştu.
-Göç akımı ile ilgili bilgi mübadelesi
"Liderler Zirvesi" olarak tanımlanan toplantıya katılanlar, içişleri ve savunma bakanlıkları nezdinde yoğun bilgi iletişiminde bulunmak üzere anlaştılar.
Cumhurbaşkanı Plevneliev'in, şimdilik bölgede kalabalık bir göç süreçlerin gözlemlenmediğini öne sürdü.
Forumun ardından düzenlenen basın toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, şunları söyledi:
"Sığınmacıların hakları demokratik olan her bir ülke ve toplumda reddedilemez bir faktördür. Aynı zamanda, yasa dışı yoldan insan trafiği yapan kişilere karşı mücadelemizi kararlı bir şekilde derinleştirmeyi planlıyoruz. İnterpol ve Europol olmak üzere mevcut olan her türlü karşılıklı iletişim kanallarımızı kullanacağız. Şimdilik Türkiye'nin geri kabul anlaşmasının uygulaması konusunda geri adım atmadığını görüyoruz."
Basın toplantısına katılan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Buyar Nişani de, Arnavutluk, Kosova ve bölgede diğer bazı ülkelerinde (DAEŞ'e katılan) "yabancı asker" sorunu yaşandığını söyledi.
Analizlerin teröristlerin yanına giden bu askerlerin yüzde 90'ının yoksul bölgelerden geldiklerini gösterdiğini açıklayan Nişani, Arnavutluk'ta, diğer ülkelere de açık olacak bir terörle mücadele merkezinin kurulmasının teklifinde bulundu.