Bulgur Kahvesi" İhracata Hazırlanıyor
Gaziantepli iş adamı Mehmet Koçak, Anadolu'ya has lezzetler arasında yer alan bulguru, günün her saatinde tüketilebilecek bir ürün haline getirmek amacıyla yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucu ürettiği "bulgur tatlısı ve kahvesine" patent aldı.
ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantepli iş adamı Mehmet Koçak, Anadolu'ya has lezzetler arasında yer alan bulguru, günün her saatinde tüketilebilecek bir ürün haline getirmek amacıyla yaptığı Ar-Ge çalışmaları sonucu ürettiği "bulgur tatlısı ve kahvesine" patent aldı.
"Bulgur cipsi ve bisküvisi" için de patent alma çalışmalarını sürdüren girişimci, büyük beğeni kazanan bulgur bisküvisi, cipsi ve diğer ürünleri ihraç etmek için de çalışmalara başladı.
Gaziantep'te uzun yıllan bulgur üretimi ve ticaretiyle uğraşan Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu'nun en önemli lezzetlerinden bulgurun hak ettiği değeri elde edemediğini ancak son yıllarda sağlık açısından faydalarının anlaşılmasıyla sofralarda kendisine daha fazla yer bulduğunu söyledi.
Yaklaşık 25 yıldır bulgur sektöründe faaliyet gösterdiğini anlatan Koçak, "Hem ülke ekonomisine hem de insanlara daha sağlıklı ürünler sunabilmek adına 10 yıldır Ar-Ge çalışması yürütüyoruz. Bulgurdan neler yapabiliriz dedik. Bulgurdan bisküvi, cips, tatlı ve kahve ürettik. Bunların yanı sıra hazır karışım çiğ köfte ve domatesli bulgur gibi katma değerli ürünlerimiz var. Bu ürünlerle ilgili patentlerimiz var. Bisküvi ve cipsin patent süreçleri devam ediyor. Bulgur tatlısı ve kahvesinin patentini aldık. Amacımız, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve dünyanın damak zevkini değiştirmek." diye konuştu.
Koçak, ürünleri ilk olarak kendisine ait lokantada müşterilerine sunduklarını ve büyük beğeni kazandıklarını vurgulayarak, en kısa sürede seri üretime geçeceklerini ve ihracata ağırlık vereceklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da beğendi
Bulgur bisküvisini yüzde 100 bulgurdan, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan ürettiklerine işaret eden Koçak, şunları kaydetti:
"Sağlık açısından da güzel bir ürün ortaya çıktı. Her yaş grubunun rahatlıkla tüketebileceği bir ürün. Bulgur cipsi de yüzde 100 bulgur ama dışında baharat var. Üretim aşamasında diğer cipslerden farklı olarak zeytinyağı kullandık. Biz ürünlerimizde sağlığı birinci planda tutuyoruz. Bulgur kahvesi de cipsin Ar-Ge çalışmaları sırasında ortaya çıktı. Bunun üzerine bulgurdan kahve de yapabileceğimizi gördük. Şu anda müşterilerimize tattırıyoruz. Söylemediğimiz zaman bunun normal kahve olmadığını anlamıyorlar. Çok beğeniyorlar."
Koçak, Bulgur bisküvisini Astana'da düzenlenen fuarda tanıttıklarını anımsatarak, "Sayın Cumhurbaşkanımız da eşiyle birlikte standımıza geldi. Ürünün tadına baktılar ve çok beğendiler." dedi.
İhracatta hedef ülkeler ABD, Almanya ve Fransa
Bulgur lifli bir gıda olduğu için özellikle diyet yapanlar için de yararlı olduğuna dikkati çeken Koçak, "Kilo problemi olanlar, şeker hastaları rahatlıkla bu ürünü tüketebilirler. Biz bulguru günün her saatinde tüketilebilir hale getirdik." ifadelerini kullandı.
Koçak, yurt dışına kilogramı 1,5-2 liradan satılan bulguru inovasyonla 30-40 liraya satılabilir bir ürün haline getirdiklerini vurgulayarak, "Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağımız bir hale getiriyoruz bulguru. Bir haftaya kadar seri üretime başlayacağız. Birkaç ulusal market zinciriyle görüşmelerimiz devam ediyor. Doğal ürünler satan mağazalar aracılığıyla ve internet mağazamızdan online satış yapacağız. Ancak ilk hedefimiz ihracat. Hedef ülkelerimiz ise ABD, Almanya ve Fransa." diye konuştu.
Müşteriler memnun
Müşterilerden Mervenur Özbir, bulgur kahvesinin tadına baktığını ve çok beğendiğini belirterek, bulgur kahvesinin normal Türk kahvesinden farkı olmadığını söyledi.
Fatmanur Özbir ise normal kahvenin tadının biraz daha keskin olduğunu ama bulgur kahvesinin içiminin daha güzel olduğunu ifade etti.
Gizem Doğan da bulgur tatlısının tadına baktığını ve çok beğendiğini, sütlü tatlı severlerin hoşuna gidebilecek bir lezzeti olduğunu belirterek, "Kahvenin de o acı tadı yok. İçimi de daha yumuşak ve güzel." diye konuştu.