Burdur'da 28 Yeni Girişimci İş Hayatına Hazırlandı
Girişimci adaylarına sertifikalarını veren protokol üyeleri, başarılar diledi.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde Burdur'da gerçekleştirilen girişimcilik eğitimini başarıyla tamamlayan kursiyerlere sertifikaları törenle verildi. Girişimci adaylarına sertifikalarını veren protokol üyeleri, başarılar diledi.
BAKA, Girişimciliği teşvik etmek, istihdam sorunlarını gidermek, ekonomik kalkınmayı ve işsizliğin azaltılmasını sağlamak, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulmasını amacıyla Antalya, Isparta ve Burdur merkez ile ilçelerinde gerçekleştirdiği 'Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri'ni sürdürüyor. BAKA'nın KOSGEB işbirliği ile Burdur'daki düzenlediği Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi'ne katılan 28 girişimci adayı, Burdur KOSGEB Hizmet Binası Toplantı Salonu'ndaki törenle sertifikalarını aldı.
Burdur Belediye Başkanı ve BAKA Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin AKKAYA, BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ömer Eroğlu, KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Recep Kalkan'ın da katıldığı törende, sertifikalarının verilmesi yanısıra girişimcilik hakkında bilgiler verildi.
'BAKA GİRİŞİMCİLERİN HER ZAMAN YANINDA'
Devlet kurumlarının girişimcilere büyük destek olduğunu belirten Genel Sekreter Tuncay Engin, BAKA'nın girişimcilerin her zaman yanında olduğunu, maddi destekler sağlamanın ötesinde her türlü teknik destek vermeye hazır olduğunu kaydetti. Engin, KOSGEB ile protokol çerçevesinde Burdur il merkezi ve ilçelerinde girişimcilik eğitimi vermeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Girişimciliğin ekonomik kalkınmanın, yenilikçiliğin ve yaratıcılığın kaynağı olduğuna değinen KOSGEB Başkan Yardımcısı Hüseyin Tüysüz de, girişimcilerin işlerde özgün ve benzer işi yapanlardan farklı olmalarının kendilerini her zaman daha ileriye taşıyacağını söyledi. TÜYSÜZ, Türkiye genelinde 2010'dan bu yana girişimcilik eğitimlerinden yaklaşık 110 bin kişinin eğitim aldığını ve kalkınma ajanslarının kendilerinin en büyük ortakları olduğunu belirtti.
Büyük işler başarmak için risk alınması gerektiğini söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Eroğlu da, ekonomist olduğu hatırlatarak MAKÜ müfredatında yer alan girişimcilik dersinde öğrencilerin ' Girişimci olmak için para lazım' sorusunu sık sık yönelttiğine dikkat çekti. Girişimde bulunmak için sadece paranın gerekli olmadığını vurgulayan Rektör Yardımcısı, iyi bir organizasyonla para, fikir, toprak gibi koordinasyonları sağlanarak da büyük projelerin hayata geçirilebileceğini söyledi.
70 saatlik uygulamalı eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimcilere, KOSGEB tarafından kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım maliyetlerinin yüzde 60'ı kadınlarda da yüzde 70'ine kadar 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira hibe desteği olarak sağlanabiliyor. Girişimciler ayrıca 12 bin lira işletme giderleri desteği ile birlikte toplam 30 bin lira karşılıksız destek alabiliyorlar. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabiliyor.