Haberler

Burdur'da "Şakayık Üretimi" Başlatıldı

Abone Ol

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Şakayık toplama detayları Lisinia Doğa Projesi Sorumlusu Öztürk Sarıca ile röportaj Şakayığın yağı ve suyu çıkarılırken detaylar Şakayık dikme detayları - Lisinia Doğa Projesi kapsamında Karakent köyü yakınlarındaki 4 bin metrekarelik alana, EXPO 2016 Antalya'nın da sembol çiçeği olan şakayık bitkisi dikildi Dekar başına 400 kilogram verimin beklendiği projede, şakayığın çıkartılacak yağlı su, parfümeri alanında kullanılacak Burdur'da Lisinia Doğa Projesi kapsamında Karakent köyü yakınlarındaki 4 bin metrekarelik alana şakayık bitkisi dikildi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Şakayık toplama detayları

Lisinia Doğa Projesi Sorumlusu Öztürk Sarıca ile röportaj

Şakayığın yağı ve suyu çıkarılırken detaylar

Şakayık dikme detayları - Lisinia Doğa Projesi kapsamında Karakent köyü yakınlarındaki 4 bin metrekarelik alana, EXPO 2016 Antalya'nın da sembol çiçeği olan şakayık bitkisi dikildi

Dekar başına 400 kilogram verimin beklendiği projede, şakayığın çıkartılacak yağlı su, parfümeri alanında kullanılacak

Burdur'da Lisinia Doğa Projesi kapsamında Karakent köyü yakınlarındaki 4 bin metrekarelik alana şakayık bitkisi dikildi. Lisinia Doğa Projesi, Burdur Valiliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile İl Özel İdaresinin proje ortaklığını yaptığı "Şakayık Projesi"nin yaşama geçirilmesi için çalışma başlatıldı. Çalışma kapsamında Karakent köyü yakınlarındaki 4 bin metrekarelik alana yaklaşık 4 bin beyaz şakayık fidesi dikildi. Lisinia Doğa Projesi Sorumlusu Öztürk Sarıca, gazetecilere yaptığı açıklamada, beyaz şakayığın güzel bir kokusunun olduğunu belirterek, kaynatılarak çıkartılan suyunun ve yağının parfümeri sanayinde kullanıldığını söyledi. Proje alanında kurdukları sistemle şakayığın yağını ve suyunu birlikte çıkartacaklarını ve bu şekilde satışını yapacaklarını anlatan Sarıca, bu ürünü önce Türkiye'de satmayı, daha sonra yurtdışına ihraç etmeyi planladıklarını belirtti.Sarıca, Göller Yöresi'nin şakayığın yetişmesi için uygun iklime sahip olduğunu ve dekar başına 400 kilogram verim almayı düşündüklerini kaydetti. Şakayık fidesini bulmanın çok zor olduğunu, bunun için 4 yıl öncesinden araştırmalara başladıklarını ifade eden Sarıca, Türkiye'deki ekosistemde yer alan bu bitkiyi halkın kullanmasını istediklerini dile getirdi. Sarıca, şakayık bitkisinin üçüncü yıldan sonra su tüketmediğini ve damlama sulama sistemi ile varlığını sürdürdüğünü anlatarak, bu sayede su tasarrufunda bulunacaklarını vurguladı. - "Şakayık projemizi EXPO'ya yazdırdık"Şakayığın EXPO 2016 Antalya'nın sembol çiçeği olduğunu hatırlatan Sarıca, "Biz EXPO'dan önce bu çalışmalara başlamıştık. Bizim için tamamen tesadüf oldu. Şakayık projemizi EXPO'ya yazdırdık. Çünkü ekonomik getirisi yüksek. Bu bitkiyi eğer Göller Yöresi'ne kazandırabilirsek bölge halkına kazanç kapısı açacağız." dedi. Burdur Vali Yardımcısı Bülent Uygur ise Şakayık Projesi'nin uluslararası bir alan olan EXPO'da tanıtılacağını söyledi. Lisinia Projesi kapsamında Lavanta Deresi ve Limon Melisa gibi projelerinde olduğunu hatırlatan Uygur, herkesi bu projeleri yerinde görmeye davet etti. Bünyesinde Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi'ni de barındıran Lisinia Doğa Projesi kapsamında organik tarım yapılıyor ve merkezi ziyaret edenlere doğa eğitimleri veriliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Göller Yöresi Türkiye Antalya Burdur Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title