Burdur Lisinia'da Kekikten Yağ Üretimine Başlandı
Lisinia'da kekikten yağ üretimine başlandıBurdur'da Lisinia Doğa Projesi kapsamında geçen yıl ekimi yapılan kekiklerden yağ üretimine başlandı.
Lisinia'da kekikten yağ üretimine başlandı
Burdur'da Lisinia Doğa Projesi kapsamında geçen yıl ekimi yapılan kekiklerden yağ üretimine başlandı. Dekar başına 1 kiloya yakın üretim sağlanırken, kekik yağı özel kazanlarda damıtma yöntemiyle elde ediliyor.
Burdur'da yürütülen Lisinia Doğa Projesi kapsamında geçen yıl Yeşilova İlçesi'ne bağlı Akçaköy'de 'Lavanta Deresi Projesi' hayata geçirilirken 200 dekar araziye kekik ekimi yapıldı. Yetişen kekikler bu yıl hasat edilerek yağı çıkarılmaya başladı. Özel kazanlarda yaklaşık 100 derece sıcaklıkta damıtma yöntemiyle önce bir haznede toplanan kekik yağı daha sonra şişelenerek satışa hazır hale getiriliyor. Elde edilen ürünler hem iç piyasa hem de dış piyasaya satılıyor.
"TOROSLAR KEKİĞİN ANA ÜRETİM MERKEZLERİNDEN BİRİ"
Kekik yağı üretimi hakkında bilgi veren Lisinia Doğa Projesi Sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca, "Akçaköy'de Lavanta Deresi Projesi kapsamında yetiştirdiğimiz kekikleri Lisinia'da distilasyon (damıtma) yaparak yağını çıkartıyoruz. Bu yıl ortalama dekar başına 1 kiloya yakın yağ elde ettik ve kalite oranı çok yüksek bir yağ. Özellikle yurtdışında satılabilmeye elverişli bir yağ. Bu da bize gösteriyor ki Toroslar kekiğin ana üretim merkezlerinden birisi ve çok kaliteli yağlar üretilebiliyor. Biz bu üretimi hiç su tüketmeden yapıyoruz. Köylüye, çiftçiye çok ciddi maddi katkısı olacağını düşünüyorum. Dolayısıyla ben bölgenin ileriki dönemde kekik konusunda çok iyi açılımlar yapacağını düşünüyorum ve burada değerli kekik yağı üretilecek" diye konuştu.
"ZAYIFLAMAKTA ÇOK FAZLA KULLANILIYOR"
Kekiğin özellikle tansiyonu dengelemekte çok fazla kullanıldığını vurgulayan Sarıca, "Bunun yanında yağ yakıcı özelliklerinden dolayı zayıflamakta çok fazla kullanılıyor. Diğer taraftan kan dolaşımını hızlandırdığı için özellikle bakteriyel hastalıklar, üşütme sırasında çok fazla kekik kullanılıyor. Ama son yıllardaki zayıflama kürlerinin neredeyse büyük bölümünde kekiği bolca bulursunuz. Diğer taraftan sağlıklı yaşam için doğal tüketilmesi gereken bir bitki ve doğa ile barışık ve bütün besinlerini doğadan alan bir bitki" dedi.
"KEKİK DÜNYANIN HER YERİNDE YETİŞMİYOR"
Geçen hafta hasadını yapmaya başladıkları kekiklerden dekar başına 1 kiloya yakın yağ üretimi yaptıklarını kaydeden Öztürk Sarıca, başka bölgelerde 4 veya 5'inci yılında ulaşılabilecek bu rakamın kendileri için çok yüksek olduğunu belirtti. Ekimini yaptıkları 'bilyalı kekiğin' yurtdışında en çok istenen tür olduğunu da anlatan Öztürk Sarıca, "Özellikle ABD'nin istediği yağ türü bu kekiklerde mevcut. Dünya kekik yağı üretiminin yüzde 70'inden fazlasını Türkiye sağlıyor. Kekik dünyanın her yerinde yetişmiyor. Türkiye şartlarında çok kaliteli kekik yetişiyor ve kaliteli kekik yağı elde ediliyor" diye konuştu.