Burdur Peçeli Baykuş Lisinia'da Tedavi Ediliyor
Denizli'nin Çardak İlçesi'nde halsiz halde bulunan peçeli baykuş, Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (Lisinia Doğa)tedaviye alındı.
Denizli'nin Çardak İlçesi'nde halsiz halde bulunan peçeli baykuş, Burdur'daki Lisinia Yaban Hayatı Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nde (Lisinia Doğa)tedaviye alındı.
Gemiş Beldesi'nde geçen hafta arazide halsiz halde duran ve uçamayan peçeli baykuşu fark eden Halil Aksoy, Lisinia Doğa'ya durumu bildirerek yardım istedi. Bölgeye giden Lisinia Doğa sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca ve ekibi, baykuşu alarak rehabilitasyon merkezine getirildi. Tedaviye aldıkları baykuşun muhtemelen zehirlendiğini belirten Öztürk Sarıca, "Çok halsiz bir durumdaydı. Şu an biraz daha toparlanmış durumda. Yara ya da kırığı yok. Zehirlenme ya da geçirdiği bir enfeksiyon nedeniyle halsizlik durumu var. Halsizliğe bağlı da kas hareketlerinde zayıflık var. Şu an onu çözmeye çalışıyoruz. Gerekli vitamin ve mineral destekleriyle birlikte çok yakında doğaya kazandıracağız" dedi.
ÇİFTÇİ DOSTU
Peçeli baykuşların çiftçi dostu kuşlar olduğunu vurgulayan Öztürk Sarıca, özellikle gece avlandıkları farelerin temel besin kaynakları olduğunu söyledi. Son yıllarda tarımda kullanılan zirai ilaç ve fare zehirlerinin peçeli baykuşların ölümüne, hastalanmasına, zehirlenip halsiz kalmalarına neden olduğunu anlatan Sarıca, "Özellikle çiftçilerin bu konuya çok dikkat etmesi gerekiyor. Zehirle öldürülen fareleri yiyen baykuşlar da ölüyor. Bir peçeli baykuş günde 4-5 tane fare yiyor. Bu ciddi bir rakam. Doğamıza sahip çıkalım ve mümkün olduğunca fare zehirlerini kullanmamaya çalışalım" diye konuştu.