Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın Şikayetiyle Profesöre Açılan Davaya Başlandı
Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler hakkında açılan 2 ayrı davanın duruşmaları yapıldı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve aynı mahkeme Üyesi Serdar Özgüldür'ün şikayetleri üzerine Uludağ Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler hakkında, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' kitabında hakaret suçu işlediği iddiasıyla Bursa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan 2 ayrı davanın duruşmaları yapıldı. Her iki davadan da hakkında 2'şer yıl hapis cezası istenen duruşmada savunma yapan Prof. Dr. Kemal Gözler'in talebi üzerine, Kılıç'ın Özgüldür'ün davasında, Özgüldür'ün de Kılıç'ın davasında tanık sıfatıyla ifade vermesi kararlaştırıldı.
Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Gözler hakkında, yazdığı 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' kitabıyla ilgili Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve aynı Mahkeme üyesi Serdar Özgüldür'ün şikayetleri üzerine Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamelerle Bursa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde Türk Ceza Kanunu'nun 'hakaret' suçunu içeren 1251-2-3(a)-4 ile 'kamu görevlerinden yasaklanmayı' içeren 531. maddeleri uyarınca kamu davası açıldı.
Bursa 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya hakkında her iki davadan ayrı ayrı 2'şer yıl hapis cezası istenen Prof. Dr. Kemal Gözler, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve aynı mahkeme üyesi Serdar Özgüldür adına da Avukat Oğuz Büyüktanır katıldı.
Duruşmada Türkiye Barolar Birliği tarafından görevlendirilen Prof. Dr. Rona Aybay ve Prof. Dr. Fazıl Sağlam da gözlemci olarak katıldı. Prof. Dr. Gözler'in aynı salonda yapılan duruşmalarını hukuk fakültesinden çok sayıda öğrencisi de izledi.
İDDİANAME
İddianamede, 'Örnekleriyle Usulsüz Alıntı Sorunu' adlı 680 sayfa olan kitabın 441 ve 552'nci sayfaları arasında, Anayasa Mahkemesi üyesi Serdar Özgüldür'ün 1994 tarihli doktora tezi olan ve sonradan kitaplaştırılan 'Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kararları Işığında Tam Yargı Davaları' adlı çalışmasında, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Doç. Dr. Ömer Anayurt'un yüksek lisans tezinden 'aşırma' yaptığını iddia ettiği belirtildi.
Bu bölümde isimleri verilen eser ve kişilerden bahsederken, kitabın ana konusu olan 'intihal' olayı ile doğrudan doğruya ilgisi bulunmamasına rağmen, 'O da İntihal ile Başkan Oldu' başlıklı ve yine 'Dava Geri Çekildi, Kılıç Başkan Oldu' başlıklı Aydınlık Gazetesi'ne ait ve müşteki Haşim Kılıç'ı kasteden ve fotoğrafını içeren iki haberi ilgili gazete sayfasından ve internet sitesinden kopyalayıp yapıştırmak suretiyle, kitabın 454'üncü sayfasında yayıladığı kaydedilen iddianamede, Bu şekildeki eylemi ile müştekinin şöhret ve kişilik haklarına saldırıda bulunduğu ve itibarını toplum nazarında zedelemek suretiyle üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmıştır denildi.
'HAŞİM KILIÇ HABERLERİ TEKZİP ETMEMİŞ'
Duruşmada savunmasını yapan Prof. Dr. Kemal Gözler, söz konusu olan kitabında dava konusu olan bölümleri Aydınlık Gazetesi'nden alıntı olduğunu ve bunlardan birinin bir vesikalık fotoğraf boyutunu bile aşmayan gazete kupürü, diğerinin ise 3 paragraftan oluştuğunu söyledi. Yaptığı araştırmalara göre Kılıç'ın bu haberleri tekzip etmediğini ve söz konusu gazetenin internet sitesinde yayınlanmaya devam ettiğini kaydeden Prof. Dr. Gözler, bu konunun mahkemece araştırılmasını istedi.
HAKİM KİTABINIZ BİZİM İÇİN DE FAYDALI OLDU
Duruşmada yazılı olarak hazırladığı savunmasını okuyan ve Prof. Dr. Gözler'e mahkeme hakimi Mete Eser, kendisinin de bir zamanlar hukuk fakültesi öğrencisi olduğunu hatırlatarak zaman zaman 'Hocam' diye hitap etti. Savunmasında kitabından örnekler veren Prof. Dr. Gözler'den özet yapmasını da isteyen Hakim Eser, "Kitabınızı okuduk. Bizim için de faydalı oldu" dedi.
'İKİ YILDIR İNTİHALCİLERLE MÜCADALE EDİYORUM'
Prof. Dr. Gözler, iki yıldır intihalcilerle mücadele ettiğini ve bu mücadele kapsamında 2013 yılında birincisi 184, ikincisi 712 ve üçüncüsü 680 sayfalık 3 ayrı eleştiri kitabı yayınladığını kaydederek, 10 ayrı yazarın yaptığı intihalleri ortaya çıkardığını ve kendi eserlerinden intihal yapan yazarlar hakkında 8 ayrı hukuk davası açtığı ve suç duyurusunda bulunduğunu belirtti.
KILIÇ VE ÖZGÜLDÜR'ÜN TALİMATLA İFADELERİ ALINACAK
Prof. Dr. Gözler Haşim Kılıç'ın Serdar Özgüldür davasında, Özgüldür'ün de Kılıç'ın davasında tanık olarak dinlenmesini talep ederek, iddialarının doğruluğunu ispat etmeye hazır olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gözler'in talebi üzerine Prof. Dr. Mehmet Durman, Prof. Dr. Zafer Demir, Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın yanı sıra Haşim Kılıç ve Serdar Özgüldür'ün talimatla tanık ifadelerinin alınmasına karar veren mahkeme duruşmaları erteledi.
Duruşmaya Türkiye Barolar Birliği (TBB) gözlemcisi olarak katılan Prof. Dr. Rona Aybay ve Prof. Dr. Fazıl Sağlam, davaların düşünce suçu kapsamında değerlendirildiğini belirterek, hazırlayacakları raporu TBB'ye vereceklerini söylediler.