Haberler

Bursa Büyükşehir Çalışıyor, Bursa Kazanıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Ulaşımdan çevreye, spordan tarihi mirasa kadar her alanda 20 yıllık yatırımdan fazlasını 5 yıla sığdıran Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılını da yeni yatırımlarla dolu dolu geçirdi.

Yeni açılan yol ve kavşaklarla ulaşım nefes alırken, yeni teleferik, Bilim Teknoloji Merkezi, Bursaray Kestel Hattı gibi dev yatırımlar 2014 yılında Bursalıların hizmetine sunuldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, göreve geldikleri ilk günkü hizmet aşkının aynen devam ettiğini belirterek, "Bursa için daha yapacak çok işimiz var, kaybedecek zamanımız yok" dedi.

Yeni yollarla ulaşım nefes aldı

Her yıl yatırım bütçesinden aslan payını ulaşıma ayıran Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında hizmete açılan yeni alternatif yollarla ulaşıma nefes aldırdı. Planlara 25 yıl önce işlenmesine rağmen bugüne kadar konuşulmanın ötesine geçilemeyen Soğanlı 30 metrelik imar yolu, 250 binanın kamulaştırılmasının ardından yaklaşık 42,5 milyon TL'lik yatırımla Çelebi Mehmet Bulvarı olarak ulaşıma açıldı. Ankara yolunun yüklerini önemli ölçüde azaltan Çelebi Mehmet Bulvarı'nın yanı sıra kenti dikine geçen yeni yollar da trafiği yüklerinden arındırdı. Kentin batısından Uludağ'a ulaşım için alternatif bir güzergah olarak yaptırılan yaklaşık bin 300 metre uzunluğundaki Dobruca caddesi – İnkaya bağlantı yolu ile 38 binanın yıkılmasıyla genişletilen Davutkadı Dağyolu Caddesi kent içi trafiği rahatlattı.

Bursa'yı demir ağlarla örme hedefi doğrultusunda geçen dönem programda olmamasına rağmen projelendiren Bursaray Kestel hattı da 2014 yılı içinde kentin doğu bölgesine hizmet vermeye başladı. Aynı proje kapsamında yapılan Kestel Kavşağı sayesinde Bursa Ankara yolu üzerinde her iki yöne transit geçiş imkanı sağlanmış oldu.

Yeni teleferiğe yoğun ilgi

Bursa'nın yarım asırlık simgesi olan teleferiğin yenilenmesi çalışmalarında da ilk etap tamamlandı. Teferrüç ile Sarıalan arasında artık daha hızlı ve konforlu ulaşım imkanı bulan yerli ve yabancı turistler, yeni teleferiği büyük ilgi gösteriyor. Yeni sistemle birlikte taşıma kapasitesi de 10 kat artan teleferikle 4 ayda 450 bin kişi yolculuk yaparken, Oteller Bölgesi etabının da yolculu ulaşama açılmasıyla birlikte teleferiğe olan ilgi de arttı.
Yaklaşık 15 yıl öncesine kadar aktif olan kullanılan ancak Yenişehir Havaalanı'nın hizmete açılmasının ardından atıl halde kalan Yunuseli Havaalanı'nın yeniden ulaşıma açılması için büyükşehir belediyesi tarafından 5 yıldır ısrarla sürdürülen çalışmalar da 2014 yılında meyve verdi. Büyükşehir Belediyesi'nin Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetleri ile yaptığı görüşmeler sonucunda Yunuseli Havaalanı'nın 'görerek yaklaşma' usulüne uygun uçuşlara açılması kararlaştırıldı. Yıllardır atıl halde bekleyen havaalanında hem Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencilerine eğitim verilecek hem de sivil uçuşlar gerçekleştirilecek.

Bursa 'Yeşil Başkent' olmaya aday

Bursa'nın yeniden 'Yeşil' kimliğiyle öne çıkması hedefiyle düzenlenmiş yeşil alan ve park çalışmalarının yanında kentin altyapısını da tümüyle elden geçiren Büyükşehir Belediyesi'nin bu çalışmaları, Avrupa çapında ses getirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle 'Tarih Başkenti' olan Bursa, şimdi de '2017 Avrupa Yeşil Başkenti' unvanına aday oldu. Bugüne kadar 7 kentin 'yeşil başkent' unvanı kazandığı Avrupa Yeşil Başkenti Yarışması'nın 2017 yılı adayları arasına 8 ülkeden 12 şehir girerken, Türkiye ; Bursa ve İstanbul ile aday listede yer aldı.
Bursa'nın yeşil kimliğini tekrar kazanması için her semte parklar ve yeşil alanlar kazandıran Büyükşehir Belediyesi, 75. Yıl Parkı, Çamlıca Parkı, Namazgah Parkı, Alacahırka Parkı, Gemlik Bölge Parkı'nın yanı sıra Kırşehir'e de Bursa Parkı kazandırdı.
Mudanya'da 1999 yılında İmralı Adası ile irtibatın sağlanması amacıyla sahil bandı üzerine kurulan askeriyeye ait irtibat noktaları da sahil düzenleme projesi kapsamında kaldırılarak, sahil bandı 15 yıl sonra yeniden halkın kullanımına açılmış oldu. Bursa'nın tüm sahil beldeleriyle birlikte daha sağlıklı ve yaşanılabilir kent olması amacıyla kamulaştırması yapılan tüm alanları nefes alınabilecek mekanlara dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, Küçükkumla meydanındaki 7 katlı binanın da yıkımını gerçekleştirdi. Yıldırım ilçesi Ertuğrulgazi Mahallesi'ndeki, Büyükşehir Belediyesi lojmanlarının yıkılıp yerine yeni, modern ve kaliteli bir yerleşim alanı oluşturulmasını yönelik çalışmalara start verilirken, 26 parselde bulunman 13 bloğun yıkımı yapıldı.

Demirtaş İsmetiye Deresi ıslahı, Güney Marmara'nın en uzun mağarası olan 4 bin 866 metrelik Ayvaini Mağarası'nın turizme açılması, Batı Atıksu Arıtma Tesisleri'nde yaptırılan koku panelleri ve yine aynı bölgeye yaptırılan güneş enerjisinden elektrik üretimi projeleri çevreye değer katan yatırımlar arasında yer aldı.

Bursa artık Dünya Mirası

Geçtiğimiz dönem 150'nin üzerinde tarihi ve kültürel miras projesiyle bu alanda Türkiye'ye örnek olan Büyükşehir Belediyesi'nin bu başarısı UNESCO tarafından da tescillenmiş oldu. Bursa'da 8500 yıllık arkeolojik bölgelerden 2300 yıllık Bitinya surlarına, 600-700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi sivil mimarlık örneği yapılara kadar her alanda önemli çalışmalara imza atan Büyükşehir Belediyesi, 14 yıl önce başlayan UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girme hayalini de 2014 yılında gerçekleştirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin titizlikle takip ettiği süreç sonunda Cumalıkızık, Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi ve Sultan Külliyeleri ile Bursa dünya mirası listesine girmeyi başardı.

Tarihi Kültürel Miras çalışmalarını 2014 yılında da hız kesmeden sürdüren Büyükşehir Belediyesi, 1572 yılında kazasker Muallimzade Ahmet Efendi tarafından, Zeyniler Mahallesi'ndeki camii ile Aksu Köyü'ndeki cami, okul ve zaviyesine gelir için yaptırılan ancak zaman içinde harabeye dönen Muallimzade Hamamı'nı restorasyonun ardından kültür merkezi olarak Bursa'ya kazandırdı. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ndeki çalışmaların en önemli ayağını oluşturan Kapalı Çarşı da tonoz çatı, dükkan cephelerine traverten taş uygulaması ve zemin düzenlemeleriyle Bursa'ya değer kattı. Gemlik'te 200 yıllık tarihiyle dikkat çeken Paşa Konağı, kültür merkezi olarak ilçeye kazandırılırken, Sultan 2. Murad'ın vezirlerinden Fazlullah Paşa tarafından 1426 yılında yaptırılan ve bakımsızlık nedeniyle harabeye dönen tarihi mescit de ilk günkü ihtişamına kavuşturdu. Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında 4 milyon TL harcayarak yenilediği Üftade Tekkesi Ve Camii de kentin önemli manevi duraklarından biri oldu.

Tarihi Gürsu Su Değirmeni restorasyonun ardından sosyal tesis olarak hizmete açılırken, Osmanlı coğrafyasında devam eden restorasyan çalışmalarından biri olan Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki tarihi Osmanlı Çarşı'nda bulunan Arasta Camii de ilk günkü ihtişamı ile yeniden ibadete açıldı. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Kültür Ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle restore edilerek eski ihtişamına kavuşturulan Mudanya Mütareke Evi Müzesi de Mudanya Mütarekesi'nin 92. Yıldönümü kutlamaları haftasında yeni yüzüyle ziyarete açıldı.

Tarih değerini buluyor
Harabe halindeki tarihi eserleri ilk günkü orijinal haliyle yaşayan mekanlara dönüştüren Büyükşehir Belediyesi, hizmete açılan eserlerin yanı sıra 2014 yılında çok sayıda tarihi eser restorasyonu projesinin de startını verdi. Bat Pazarı çarşısındaki 500 yıllık Davut Paşa Mescidindeki restorasyon çalışmaları tamamlanma aşamasına gelirken, Tophane Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde bulunan ve 1450 yılında yaptırılan Çandarlı İbrahim Paşa Hamamı'nda da restorasyona başlandı. Barakfakih'te ilk harç dökülerek temeli atılan Barakfakih Mahalle Konağı'nın 'kültür merkezi' olarak bölgeye kazandırılması yönündeki çalışmalar sürürken, şehrin kalbindeki Reyhan Paşa Hamamı'nın da orijinal kimliğine kavuşturulması için restorasyona başlandı. Tarihi Umurbey İpek Fabrikası, yer altında kalan Bayazid Paşa Medresesi ve Gemlik Yalı Konak'ta de restorasyon çalışmalarına başlandı.

Soyut miras kayıt altında

Var alan tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmanın yanında somut olmayan kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmaları kapsamında Bursa Belgeliğine çok sayıda eser kazandıran Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında da yeni eserleri Bursalıların hizmetine sundu. Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan "Bursa'nın Yunus'u Aşık Yunus", "Gönül Dili", "Uluslararası Lisansüstü Çalışmalar Kongresi Bildirileri", "yeni mecmua bursa özel sayısı", 'Bursa'nın Tarihi Mahalleleri' serisinin Karaağaç- Mollaarap, Umurbey Ve Yenimahalle'yi ele alan üçüncü kitabı, '1830 Bursa Nüfus Kütüğü' ve 'Üsküp Hatırası' isimli kitaplar, kaynak eserler Bursa kitaplığındaki yerini aldı.

Bursa artık spor kenti

' Spor Kenti Bursa' hedefi doğrultusunda hayata geçirilen yatırımlarla geçen döneme damgasını vuran Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılında da tesisleşme hamlesini sürdürdü. Minareliçavuş Spor Tesisi, Kurşunlu spor sahası, Soğanlı futbol sahası, Gemlik Cezaevi Futbol Sahası, Elmasbahçeler Spor Tesisi ve Gürsu Adaköy Futbol Sahası tamamlanarak amatör kulüplerin ve bölge halkının hizmetine sunuldu.

Eğitim kurumlarına spor salonu kazandırma projeleri kapsamında da Ali Rıza Bey İlköğretim Okulu, Kestel Kız Teknik Ve Meslek Lisesi, Ergin Ağaç Ticaret Meslek Lisesi, Yusuf Köstem İlköğretim Okulu, Lütfi Banuşoğlu İlköğretim Okulu, Ahmet Uyar İlköğretim Okulu ve Samanlı Latif Dörtçelik İlkokulu'na yaptırılan spor salonları eğitimin hizmetine sunuldu.

Türkiye'de bir ilk olan ve temeli temmuz ayında atılan Diyanet Akademisi bünyesinde yer alan açık ve kapalı spor tesislerinin yapımını da üstlenen Büyükşehir Belediyesi, 500 bin metrekarelik Hüdavendigar Parkı'na Bursalılar için ücretsiz sağlıklı yaşam ve spor merkezi kurarak Türkiye'de bir ilke daha imza atmış oldu. Tesisleşmenin yanı sırada yeni nesillerde spor bilinci oluşturmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, derslerinde başarılı olan binlerce öğrenciyi de bisikletle ödüllendirdi.

İhtiyaç neredeyse Büyükşehir orada

Rutin belediyecilik hizmetlerinin yanında sosyal belediyecilik anlayışıyla hizmet ihtiyacı olan tüm bölgelere ulaşmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi, Uludağ Üniversitesi işbirliğiyle hayata geçirdiği BESAŞ Ar-Ge merkezi ile hem bilimsel ürün çeşitliliğine ağırlık verirken, hem de üniversiteli gençlerin uygulamalı eğitimine önemli bir katkı sağladı. Yine Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde yaptırılacak 'Hasta Yakınları Konaklama Oteli' ile İznik Meslek Yüksekokulu Kampüsüne kazandırılacak spor tesislerinin yapımını da Büyükşehir Belediyesi üstlendi.

Tahtakale semtindeki sivil mimarlık örneği yapı, kültürlerin harmanlandığı yer olarak 27 şehir derneğine tahsis edilirken, işletimi BURFAŞ tarafından yapılacak olan Kestel Sosyal Tesisleri de bölge halkının kullanımına açıldı. Muhtarlarından gelen talepler üzerine 15 ilçedeki 58 köye hilti ve jeneratör hibe edilirken, okul bulunmayan Millet Mahallesi'nde öğrencilerin yaşadığı başka okullara gitme çilesi de Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Millet Mahallesi Temel Eğitim Okulu ile sona erdi. Bursa'da 1962 yılında yapılan ve günümüz deprem yönetmelerine uygun olmadığı için kolanlarında çatlaklar oluşan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin sil baştan yenilenmesi için düğmeye basılırken, kent merkezinde olmalarına rağmen ihtiyaçları karşılamakta zorlanan Zafer, Demirtaşpaşa, Elmasbahçeler, İbni Sina ve Osmangazi ilkokullarının yıkılıp yeniden yapılması ve kullanılmayan köy okullarının yeniden düzenlenmesini öngören protokol Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe İle Vali Münir Karaloğlu arasında imzalandı.

Sosyal projeler kapsamında Bursa Hayvanat Bahçesi'ni her geçen gün daha cazip hale getirecek çalışmaları hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, 2 adet Amur Kaplanını da Bursa'ya getirdi. Oylat'ın turizmden hak ettiği payı almasına yönelik olarak bölgeye bir sosyal tesis ve mesire alanı kazandırılırken, yaz aylarında sahil bölgelerinde yaşanan boğulma olaylarının önüne geçmek amacıyla 5 olan cankurtaran botu sayısı da 9'a çıkarıldı.

Hizmette sınır yok
İç savaş ve doğal gibi nedenlerle komşu ülkelerde yaşanan ve bölge halklarını doğrudan etkileyen olaylara da duyarsız kalmayan Büyükşehir Belediyesi, sosyal yardımlar noktasında da sınırları kaldırdı. Suriye'deki iç savaştan kaçan mültecilere periyodik olarak yardım malzemesi gönderen Büyükşehir Belediyesi, Bosna Hersek ve kuzey doğu Bulgaristan'da yaşanan sel felaketlerinin ardından bölgede yaraların sarılması için düzenlenen yardım organizasyonlarında başı çekti.

Kırsal kalkınma hamlesi

Bursa'da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla geçen dönem Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan ilçelerine hizmet veren Keles Süt Ürünleri Tesisini hizmete açan Büyükşehir Belediyesi, yeni yasanın yürürlüğe girmesinin ardından kırsal kalkınma yatırımlarına 2014 yılında hız verdi. Mustafakemalpaşa'nın Ovaazatlı Mahallesi'nde yaptırılan ancak hizmete açılamayan Biber Kurutma Tesisi'nin bir an önce açılması için çalışmalara hız verilirken, Mudanya'nın Esence Mahallesi'nde zeytin üreticilerin en önemli sorunu olan sulama suyu ihtiyacını karşılayacak su deposu tamamlanarak devreye alındı. Yenişehir'in Yolören Köyü'nde ürün kurutma alanı oluşturarak çiftçilerin kullanımına sunulurken, Arı Yetiştiricileri Birliği'ne üye üreticilere 450 adet kovan dağıtıldı. Büyükşehir Belediyesi ayrıca kırsal kalkınma projeleri kapsamında tarımsal üretimin yoğun olduğu 5 ilçeye erken uyarı istasyonu kurdu. Üzerindeki sensorlarla hava sıcaklığı, nispi nem, yağış miktarı, yaprak ıslaklığı, toprak sıcaklığı gibi değerleri ölçen erken uyarı istasyonları sayesinde hastalık ve zararlılara karşı bilinçsiz ve gereksiz ilaçlama önlenecek, üretim maliyetleri düşecek, ürünü değer kazanan çiftçi daha çok kazanacak.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mudanya Türkiye Kestel Gemlik Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title